Mauerparkv Berlíne, ktorý bol predtým rozdelený múrom, má asi dva kilometre chodníkov lemovaných čerešňami.Unsplash/Maud-bocquillod/
StoryEditor

Tip na výlet: Za rozkvitnutými čerešňami nemusíš cestovať do Japonska. Na Slovensku máme jedinečný sad s tisíckami stromov

Michal Čiernik26.03.2024., 12:00h

Miluješ čaro rozkvitnutej jari a hlavne dychberúce aleje ružových kvetov čerešní? Potom máme pre teba ideálne miesta na výlet, kde si spravíš tú najkrajšiu fotku.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak si fanúšik sakury, alebo tiež známej ako japonská okrasná čerešňa, potom musí byť jar tvoje obľúbený ročné obdobie. Vtedy sa totiž tieto stromy zahalia do nádherných ružových odtieňov a ak sú vysadené po kope viac, vytvárajú okúzľujúcu kvetinovú scenériu.

image

Záhrada, v ktorej koncertoval Beethoven, či tá v oblakoch. Tipy na unikátne miesta, ktoré musíš na Slovensku navštíviť

Samozrejme najikonickejšie aleje a parky sa nachádzajú v Japonsku, vďaka našim tipom však za originálnou fotkou nemusíš precestovať polovicu zemegule. Jedinečnú čerešňovú krajinu dokonca nájdeš aj u nás v Rožňavskom okrese.

Park v Amsterdame

Zatiaľ čo v Holandsku na jar dominujú milióny tulipánov, do Amsterdamu chodí čoraz viac turistov, ktorí chcú vidieť jeho krásne čerešňové kvety. Od polovice marca do začiatku apríla sa predmestie Amstelveen, južne od hoavného mesta zafarbí do ružova.

image

Od polovice marca do začiatku apríla sa predmestie Amstelveen, južne od hoavného mesta zafarbí do ružova.

Facebook/Visit_amstelveen/

Konkrétne ide o park Kersenbloesempark, čo znamená Park čerešňových kvetov, v ktorom sa nachádza 400 stromov. Stromy daroval obci Amstelveen Japonský ženský klub v roku 2000 a každý jeden z nich nesie buď japonské alebo holandské ženské meno.

Berlínsky ružový múr

Je to už 35 rokov, čo padol Berlínsky múr – a 35 rokov odvtedy, čo Japonsko darovalo mestu svoje dnes už ikonické čerešne. Sakura je často vnímaná ako symbol znovuzrodenia a nových začiatkov – a fakt, že mnohé z nich boli zasadené blízko miesta, kde kedysi stál rozdeľujúci múr, je toho dokonalým odrazom.

Berlín je domovom niekoľkých odrôd stromov, čo znamená, že ich budeš môcť vidieť od konca marca do začiatku mája, v závislosti od oblasti, ktorú navštíviš. Vybrať si môžeš buď Mauerpark, ktorý bol predtým rozdelený múrom, má asi dva kilometre chodníkov lemovaných čerešňami. Alebo park Gardens of the World v Marzahn, kde je zase celá japonská záhrada s približne 80 sakurami. Každý rok sa tu dokonca koná aj Festival čerešňových kvetov.

Japonsko v Škandinávii

Festivaly čerešňových kvetov sa pravidelne konajú aj v Kodani a Štokholme. A vďaka ich chladnejšiemu podnebiu si ružovú scenériu môžeš vychutnať o niečo neskôr. Deň čerešňových kvetov vo švédskej metropole sa bude konať 28. apríla a sústreďuje sa okolo nádherných kvetov, ktoré pokrývajú Kungsträdgården z 15. storočia. Stromy v parku darovalo Japonsko v roku 1998 kráľovi Carlovi XVI. Gustafovi.

V Kodani dokonca organizujú dvojdňový festival Sakura a v roku 2024 tomu nie je inak. Ak budeš teda 20. a 21. apríla v dánskom hlavnom meste, nevynechaj park Langelinie, v ktorom okrem slávnej mestskej sochy Malej morskej víly, uvidíš aj okolo 200 rozkvitnutých čerešňových stromov. Tie daroval japonský honorárny konzul Dánska a lemujú cestu k fontáne Gefion.

Rozhľadňa v Prahe

Hoci väčšina ľudí si užíva nádherný pohľad na rozvinuté koruny zo zeme. Na vrchu Petřín v centre Prahy sa môžeš kochať ružovým sadom z vtáčej perspektívy. Môže za to takmer 60 metrová rozhľadňa na vrchole kopca. Po zdolaní 299 schodov však nebudeš mať na dlani len priľahlý park ale doslova celú Prahu.

Čerešne na Slovensku

Ak chceš predsa len zostať doma. Okúzľujúce ružové háje nájdeš aj na Slovensku. Jeden z najväčších konkrétne v malej dedinke Brdárka v Rožňavskom okrese.

Obec len so 60 obyvateľmi každý rok navštívia na jar stovky turistov, len aby sa mohli pokochať čerešňovými sadmi s 3500 stromami. A hoci dokonale upravené ružové stromoradia v mestských parkoch majú určite niečo do seba. Kúzlu tisícok rozkvitnutých stromov v prirodzenom prostredí na úbočiach hory Veľký Radzim sa rozhodne nevyrovnajú.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. apríl 2024 01:42