Objavili obrovskú rímsku pevnosť v „Armagedone“.X/Verminusm/
StoryEditor

Objavili obrovskú rímsku pevnosť Armagedonu. Leží na biblickom mieste poslednej apokalyptickej bitky ľudstva

Michal Čiernik24.02.2024., 10:00h

V 1800-ročnom tábore na úpätí Tel Megiddo bolo umiestnených údajne až 5000 vojakov. Ide o najväčšiu objavenú rímsku pevnosť v Izraeli.

Lajkuj Brainee.sk na

V tábore starom 1800 rokov, ležiacom na úpätí Tel Megiddo v severnom Izraeli, bolo viac ako 5000 vojakov zo Šiestej železnej légie. V Knihe Zjavenia je Tel Megiddo miestom, kde démoni zhromažďujú všetkých kráľov sveta, aby bojovali v poslednej bitke ľudstva, uvádza Daily Mail. 

image

Záhadná praveká megastavba na dne Baltského mora môže prepísať učebnice dejepisu. Pochádza z doby kamennej

Hebrejské meno hory Har Megiddo – čo znamená hora Megiddo – bolo v gréčtine preložené ako Harmagedon, čo viedlo k jej súčasnej neslávne známej prezývke. Najnovšie túto legendu posilnil aj nález najväčšieho rímskeho vojenského tábora, objaveného v Izraeli.

Obria pevnosť

Yotam Tepper, ktorý riadil vykopávky pre Izraelský úrad pre starožitnosti (IAA) uviedol, že slúžil légii takmer dve storočia. „Tábor bol stálou vojenskou základňou pre viac ako 5 000 rímskych vojakov počas viac ako 180 rokov, od roku 117 pred našim letopočtom až do približne roku 300 nášho letopočtu,“ vysvetlil archeológ.

„V strede tábora sa pretínali dve hlavné cesty kde bolo postavené veliteľstvo,“ prezradil Tepper. Podľa neho sa doteraz objavené dočasné či mal rímske tábory ani zďaleka nevyrovnajú pevnosti v Legiu, ako tábor nazvali. Základňa bola odkrytá počas projektu infraštruktúry na rozšírenie a modernizáciu neďalekej cesty spoločnosťou Netivei Israel National Infrastructure Company.

Vykopaná je len časť

Medzi objavmi v tábore sú pozostatky veľkej, monumentálnej verejnej budovy, amfiteátru a hlavnej cesty tábora – Via Pretoria. Budovy sa však nezachovali v plnej výške, pričom kamene boli opätovne použité inými staviteľmi počas byzantského a raného islamského obdobia.

Archeológovia našli aj mince, časti zbraní, črepy keramiky, úlomky skla a množstvo strešných škridiel – niektoré označené značkou légie. Predpokladá sa, že súčasné nálezy tvoria severovýchodnú časť tábora. Pozemný radar naznačuje, že zvyšok tábora leží pod pšeničnými poliami kibucu Megiddo.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 22:49