Našla sa Noemova archa, alebo ide o ďalšie zbožné prianie bádateľov?Facebook/noah_s_ark_discovered_project/
StoryEditor

Archeológovia objavili vykopávky, ktoré sa údajne prikláňajú k biblickému príbehu. Našli Noemovu archu?

Michal Čiernik28.11.2023., 10:00h

Archeológovia veria, že sú o krok bližšie k potvrdeniu miesta odpočinku Noemovej archy. Zároveň však môže ísť len o ďalšie zbožné prianie bádateľov.

Lajkuj Brainee.sk na

Vzorky z archeologického náleziska, o ktorom sa tvrdí, že môže ísť o legendárnu Noemovu archu, sa datujú do rovnakého obdobia ako biblická potopa a taktiež obsahujú zvyšky morských živočíchov, uvádza Daily Mail. Útvar Durupinar, ktorý hneď na prvý pohľad vyzerá ako loď, sa nachádza 24 kilometrov od vrcholu Ararat vo východnom Turecku.

image

Rasistická propaganda aj nadradenosť bielej rasy. Prečo je Ježiš všade zobrazovaný ako beloch?

V období od 70. do polovice 90. rokov 20. storočia vzrástol záujem o túto zvláštnu lokalitu, a to najmä vďaka prieskumnému a výskumnému úsiliu amerického dobrodruha a výskumníka Rona Wyatta a tímu tureckých vedcov. Rozsiahli výskum však začal až v roku 2021. Potom čo radarové snímky odhalili podzemné vrstvy a zaujímavé uhlové štruktúry, ktoré sa zvyčajne nespájajú s prírodnými geologickými formáciami.

Presné rozmery aj vek získaných vzoriek

Loď vraj podľa biblie mala rozmery "300 lakťov, 50 lakťov a 30 lakťov", čo v preklade znamená, že bola dlhá približne 157 metrov, široká 26 metrov a vysoká 15 metrov. Projekt, ktorý v spomínanej lokalite stále prebieha, odhalil, že Durupinar má zhodné rozmery s tými biblickými.

Tím odborníkov pod vedením Istanbulskej technickej univerzity (İTÜ), Andrew University a Ağrı İbrahim Çeçen University (AİÇÜ) na mieste našiel vzorky, o ktorých sa domnievajú, že sú kľúčom k potvrdeniu biblického príbehu. Prvá časť ich práce začala v decembri 2022, keď zozbierali 30 vzoriek úlomkov hornín a pôdy, ktoré laboratórium ITU analyzovalo, uvádza Arkeonews.

image

Tím odborníkov pod vedením Istanbulskej technickej univerzity (İTÜ), Andrew University a Ağrı İbrahim Çeçen University (AİÇÜ) na mieste našiel vzorky, o ktorých sa domnievajú, že sú kľúčom k potvrdeniu biblického príbehu.

Facebook/noah_s_ark_discovered_project/

V nich našli zvyšky morských živočíchov a taktiež dôkaz o ľudskej aktivite. „Podľa prvých zistení získaných zo štúdií dochádza v regióne k ľudským aktivitám už od obdobia chalkolitu medzi rokmi 5 500 a 3 000 pred Kristom,“ prezradil profesor Faruk Kaya, ktorý dodal, že sa to zhoduje s časom svetovej potopy spomínanej v Biblii.

Veľa nejasností

V komplexnom videu od Ark Encounter vysvetľuje vedec Tim Chaffey, že to s Noemovou archou nie je také jednoduché ako sa zdá. Na začiatok treba povedať, že v okolí hory Ararat, ktorá sa spomína v Biblii je hneď niekoľko potencionálnych útvarov, ktoré sa podobajú na útvar Durupinar. Každý z nich je však podľa Chaffeyho prirodzeným prírodným javom.

Ďalšou ranou pre fanúšikov biblických teórii je fakt, že hora Ararat je vulkán, ktorý počas svojej existencie niekoľkokrát explodoval. Existencia hoci len zvyškov drevenej lode je preto nereálna, čo potvrdili vedci skúmajúci Durupinar. Síce našli stopy po ľudskej aktivite, pozostatky po drevenej lodi však nie.

Hoci sa to považuje za historickú udalosť, väčšina vedcov a archeológov neverí v doslovný výklad príbehu o arche. Napriek tomu nadšenci, ktorí veria v existenciu gigantickej archy, po nej naďalej pátrajú a dúfajú, že sa jej existenciu podarí potvrdiť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 00:46