Záhadná praveká megastavba na dne Baltského mora môže prepísať učebnice dejepisu.X/Agentsmutnooka/
StoryEditor

Záhadná praveká megastavba na dne Baltského mora môže prepísať učebnice dejepisu. Pochádza z doby kamennej

ČTKMichal Čiernik15.02.2024., 08:00h

V nemeckom Mecklenburgskom zálive, 21 metrov pod hladinou mora, našli vedci starodávnu kamennú megaštruktúru starú viac ako 10-tisíc rokov. Môže ísť o najväčšiu zaznamenanú stavbu z doby kamennej v Európe.

Lajkuj Brainee.sk na

Na dne Meklenburského zálivu pri nemeckom pobreží Baltského mora vedci objavili takmer kilometer dlhý kamenný val. Postavili ho tam zrejme lovci a zberači pred viac ako 10-tisíc rokmi, keď ešte toto miesto nebolo pod vodou. Informovala o tom v odbornom časopise PNAS bádateľská skupina na čele s Jacobom Geersenom z Leibnitzovho inštitútu pre výskum Baltského mora vo Warnemünde (IOW) a Marcelom Bradtmöllerom z Rostockej univerzity.

image

Objavili najstaršiu pevnosť na svete. Obranný komplex je starý približne 8-tisíc rokov a môže prepísať učebnice

„Nič podobné v Európe neexistuje,“ napísali vedci, ktorý sa domnievajú, že násyp mohol ľuďom pomôcť pri love sobov. Val leží zhruba desať kilometrov severozápadne od mesta Rerik v hĺbke zhruba 21 metrov. Pozostáva z 1673 kameňov, je 971 metrov dlhý a až dva metre široký, na výšku meria menej ako meter. Svoj objav nazvali Blinkerwall.

Prepíše učebnice dejepisu 

„Lokalita predstavuje jednu z najstarších zdokumentovaných umelo vytvorených loveckých stavieb na Zemi a patrí medzi najväčšie známe stavby z doby kamennej v Európe,“ píšu vedci vo svojom článku.

image

Val leží zhruba desať kilometrov severozápadne od mesta Rerik v hĺbke zhruba 21 metrov.

Pnas/Geersen A Kol. 2024/

Val bol objavený náhodou v roku 2021 pri mapovaní dna. Stavba má objem takmer 53 kubických metrov a spolu váži viac ako 142 ton. Hmotnosť väčšiny kameňov je výrazne nižšia ako 100 kilogramov. Vedci považujú za nanajvýš nepravdepodobné, že by múr vznikol prirodzenou cestou, napríklad v dôsledku cunami, sťahujúcich sa ľadovcov alebo podvodných prúdov.

Stavba nebola presne datovaná, ale región bol naposledy zalesnený pred 9800 rokmi. Domnievajú sa, že ju mohli využívať lovci na chytanie sobov. Skôr by takáto stavba už nedávala zmysel, domnievajú sa autori štúdie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 22:46