Náš Pamätný dub rodiny Pálffyovcov je priebežne štrnásty (2 850 hlasov).Tree Of The Year/
StoryEditor

O Európsky strom roka sa uchádza aj vyše 500-ročný dub zo Slovenska. Zahlasovať zaň môžeš ešte pár dní

Michal ČiernikiDnes.cz16.02.2024., 11:00h

O titul Európsky strom roka 2024 zabojujú impozantné stromy z 15 krajín Európy. Nachádza sa medzi nimi aj päťstoročný dub zo Zámockého parku v Malackách.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenský Strom roka 2023, päťstoročný dub, ktorý si pamätá príchod Pálffyovcov do Malaciek aj budovanie miestneho kaštieľa, bojuje o ďalšie prestížne ocenenie. V medzinárodnej súťaži o Európsky strom roka 2024 sa uchádza spolu s ďalšími 14 stromami z rôznych kútov starého kontinentu.

image

Lesy nám miznú pred očami, ale situácia v európskych krajinách sa výrazne líši. Ako je na tom Slovensko?

„Náš Pálffyovský dub spomienok je jedným z posledných existujúcich, viac ako 500 ročných, exemplárov duba letného z konca stredoveku v areáli Národnej kultúrnej pamiatky v Zámockom parku Malacky,“ hovorí pre Ekopolis Kamil Ftáčnik, nominovateľ stromu do súťaže.

O víťazovi rozhoduje široká verejnosť, ktorá môže svoj hlas odoslať online dvom stromom s najsilnejším príbehom. Medzi 15 súťažnými exemplármi sú stromy aj z Česka, Poľska či Ukrajiny. Zahlasovať za svojho favorita môžeš do 22. februára. Všetky stromy nájdeš aj v našej galérii.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 23:26