Na snímke zničené auto od vyvráteného stromu počas silného vetra na sídlisku Furča v KošiciachTASR/František Iván
StoryEditor

Na Slovensko sa valí víchrica JITKA. Meteorológovia vydali najvyššiu výstrahu, v týchto častiach bude situácia najhoršia

Miroslav Kamody24.01.2024., 12:49h

Silný vietor v najbližších hodinách poriadne potrápi väčšinu Slovenska. Na pozore sa musia mať ľudia pod Tatrami aj na juhu západného Slovenska.

Lajkuj Brainee.sk na

Počasie sa v posledných dňoch strieda ako na bežiacom páse. Po chladných a na niektorých miestach aj zasnežených dňoch nás potrápil mrznúci sneh, ktorý sa naprieč celým Slovenskom postaral o viacero dopravných nehôd, nehovoriac o nápore na pohotovostiach so zraneniami a zlomeninami.

Jocelyn aj JITKA

Aj keď je momentálne na väčšine Slovenska pokojné a upršané počasie s teplotami nad nulou, situácia by sa v najbližších hodinách mala rapídne zmeniť. Ako informuje portál iMeteo, Britské ostrovy totiž čoskoro zasiahne víchrica Jocelyn. Tu sa však nezastaví a preženie sa západnou aj strednou Európou.

image

Po letných horúčavách si obete vyžiadala aj extrémna zima. Mrazivé počasie v USA decimuje dopravu a zabilo desiatky ľudí

Nemeckí meteorológovia, tesne pred varovaniami pred silným vetrom a očakávanými poryvmi o sile orkánu, nazvali víchricu JITKA. V priebehu dnešného dňa už začne vietor silnieť aj v Česku, pričom sa nedajú vylúčiť ani občasné nárazy vetra okolo 120 km/h.

Červené výstrahy

Následne JITKA vo štvrtok dorazí aj na Slovensko, kde taktiež prinesie silný vietor. „Veterno bude už v stredu na horách a na juhozápadnom Slovensku, kde vietor počas noci zo stredy na štvrtok môže priniesť nárazy do 100 km/h,” informuje iMeteo.

Na prudký vietor sa treba pripraviť na celom západnom Slovensku a na severe Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy najvyššieho tretieho stupňa, ktoré platia v okresoch Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad.

image

Výstrahy pred silným vetrom

SHMÚ

Práve v poslednom menovanom by situácia mala byť najhoršia. Okrem tretieho stupňa výstrahy pred vetrom na horách platia aj výstrahy druhého stupňa pred vetrom a výstrahy prvého stupňa pred snehovými jazykmi, závejmi a poľadovicou. 

Vietor potrápi takmer celé Slovensko

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a pod.),” píše sa na SHMÚ. Silný vietor v priebehu zajtrajšieho dňa potrápi aj ďalšie tatranské okresy, rovnako tak aj západné Slovensko, kde platia výstrahy druhého stupňa pred vetrom.

image

Počas vianočných sviatkov bolo na Slovensku teplejšie ako na jar. Na niektorých miestach namerali aj 15 stupňov

Pre zvyšok krajiny, s výnimkou juhu Slovenska, platí výstraha prvého stupňa. „Silný vietor môže páchať škody najmä na elektrických vedeniach a môže lámať a vyvracať stromy. Situáciu ohľadom vetra tak netreba podceňovať, vietor môže byť totiž veľmi nebezpečný,” dopĺňa portál iMeteo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 18:13