Vianočný stromDan Barker/X
StoryEditor

FOTO Kde je druhá polovica? Briti si robia srandu z vianočného stromčeka v centre Londýna, poslali ho až z Nórska

ČTKiDnes.cz11.12.2023., 14:00h

Nórske Oslo do Londýna každoročne posiela vianočný stromček ako poďakovanie Británii za jej pomoc počas druhej svetovej vojny. Niektorým Britom sa ale darované stromčeky nepáčia a výnimkou nie je ani tohtoročný. Dlhá cesta po mori sa podpísala na vzhľade pôvodne majestátneho stromu. Stal sa preto terčom ironickým poznámok na internete. „Kde je druhá polovica?“ naráža na preriednuté konáre jeden z používateľov.

Lajkuj Brainee.sk na

Strom musí merať medzi 19 a 21 metrov, aby nebol pre prepravu po ceste príliš veľký, ale zároveň aby nepôsobil príliš malý vedľa Nelsonovho stĺpu, ktorý sa týči na Trafalgarskom námestí do výšky 52 metrov, píše sa na portáli iDnes.

Potreboval „transplantáciu konárov“, píše na sieti X o tohtoročnom strome užívateľ Dan Barker. Ten zároveň zdieľal fotografiu „pred“ a „po“ vykonaných úpravách. K stromu totiž Oslo každý rok posiela tiež set konárov, ktorými sa nedokonalosti a poškodenie spôsobené cestou po Severnom mori a diaľnici zakrývajú.

Ihličnan, ktorý má aj svoj vlastný účet na sieti X, zvyčajne trpí tiež zmenou prostredia. Počas niekoľkých dní je totiž prevezený zo suchého a chladného severského prostredia nákladným autom na loď, kde sa ocitne na slanom morskom vzduchu, aby nakoniec po ceste ďalším nákladným autom skončil v miernej a vlhkej anglickej zime.

image

Vianoce s ohľadom na planétu: Je viac ekologický živý alebo umelý stromček? Poznáme definitívnu odpoveď

Aj tak ho tento rok väčšina Angličanov chváli. Alebo aspoň ide podľa nich o najkrajší vianočný strom na Trafalgarskom námestí za posledné roky.

„Je to krásne gesto. A je zadarmo!“ uviedli k vianočnému stromčeku Betty a Kevin Saundersovci zo severného Anglicka. Spomenutým gestom Nórovia vyjadrujú poďakovanie okrem iného za to, že Londýn poskytol nórskemu kráľovi Haakonovi VII. útočisko po invázii nacistov do Nórska v roku 1940. Oslo strom do Londýna posiela od roku 1947. „Je to fantastické. Prináša to do mesta vianočnú náladu,“ povedali zas agentúre AFP Becky a Gareth Woodovci.

Ako ošklbané kura

Posmešných reakcií sa ale dočkal predovšetkým strom v roku 2021. „Vedieme snáď s Nórmi vojnu?“ pýtal sa vtedy jeden z britských diskutérov na internete rozhorčený vzhľadom stromu, zatiaľ čo ďalší ho opísal ako „ošklbané kura“. Strom vtedy vyvolal také sklamanie, že mesto Oslo zvažovalo, že do Londýna pošle nový strom s hustejšími konármi.

„Stromy, ktoré posielame, sú zvyčajne dokonalé tam, kde rastú, cestou sa ale môže stať množstvo vecí,“ hovorí pestovateľ Knut Johansson, ktorý má na starosti správu lesov v oblasti nórskej metropoly.

Nikdy nebude dokonalý, hovorí veľvyslankyňa

Britská veľvyslankyňa v Nórsku Jan Thompsonová na občasný výsmech Britov hovorí, že strom nemá vyzerať ako z rozprávky od Disneyho. „Nikdy nebude stopercentne dokonalý, ale práve tým je výnimočný. Je to skutočný strom, ktorý vyrástol v nórskom lese,“ uvádza Thompsonová. „A Vianoce nebudú Vianocami, pokiaľ nebude na Trafalgarskom námestí rozsvietený vianočný stromček,“ dodáva.

„Je to výraz vďačnosti za podporu, ktorej sa nám dostalo počas druhej svetovej vojny,“ hovorí starostka mesta Oslo Anne Lindboeová. „Znamená to ale oveľa viac. Žijeme v naozaj veľmi temnej dobe a vianočný strom symbolizuje mier, solidaritu a priateľstvo medzi mestami,“ podotýka.

Nórska metropola podľa niektorých správ zvažuje, či v tradícii posielania vianočného stromčeka do Londýna pokračovať s ohľadom na ekológiu. Oslo by malo túto otázku vyhodnotiť budúci rok.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:19