Odlesňovanie Amazonského pralesaUnsplash/roya Ann Miller/
StoryEditor

Konečne dobrá správa. Odlesňovanie Amazonského pralesa sa v roku 2023 znížilo o polovicu, treba však urobiť viac

TASR06.01.2024., 10:45h

Odlesňovanie v brazílskom amazonskom dažďovom pralese kleslo vlani o polovicu, ukazujú údaje zverejnené v piatok. Vláda prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu totiž posilnila kontroly environmentálnej polície, ktorá prísne postihovala ničenie pralesa.

Lajkuj Brainee.sk na

Oveľa menej sľubné sú však informácie o savane Cerrado nižšie pod dažďovým pralesom, kde odlesňovanie dosiahlo vlani ročný rekord a oproti roku 2022 stúplo o 43 percent. Vyplýva to z výsledkov sledovacieho programu DETER národnej agentúry pre výskum vesmíru.

Monitorovaním satelitmi sa zistilo, že vlani bolo v brazílskom Amazonskom pralese zničených 5 152 štvorcových kilometrov lesného porastu, teda o 50 percent menej než v roku 2022. To stále predstavuje stratu 29-násobku veľkosti amerického hlavného mesta Washington D.C. v brazílskej časti Amazonského pralesa.

image

V tropických pralesoch je tak horúco, že listy stromov nie sú schopné fotosyntézy. Ako to ohrozí našu planétu?

Problémové Cerrado

Je najväčší na svete a jeho stromy pohlcujúce uhlík hrajú životne dôležitú úlohu v brzdení zmeny klímy. Medzitým však bióm Cerrado – lokalita známa nesmierne bohatou biodiverzitou, ktorej ekosystémy sú zložito prepojené s Amazonským pralesom – stratil vlani vyše 7 800 štvorcových kilometrov prirodzenej vegetácie, čo je naviac od začiatku monitorovania v roku 2018.

„V roku 2023 sme boli svedkami niektorých dôležitých víťazstiev v oblasti životného prostredia. Zlatým klincom bolo výrazné obmedzenie odlesňovania v Amazonskom pralese,” uviedla Mariana Napolitanová z environmentálnej organizácie WWF Brazília.

„Ale, žiaľ, nevidíme rovnaký trend v Cerrade... Tento bióm a mimoriadne dôležité ekosystémové funkcie, ktoré plní, sú poškodzované. Vplyv toho sme videli na konci roka, keď nastali extrémne vysoké teploty,” vysvetlila Napolitanová.

image

Výrub stromov v Amazonskom pralese

Flickr/

Agrobiznisová loby?

Skupiny na ochranu životného prostredia obvinili Lulovu vládu z prižmurovania očí nad ničením menej známej oblasti Cerrado, aby si udobrila mocnú agrobiznisovú loby. Celkovo v roku 2023 v oboch regiónoch vyklčovali plochu 12 980 štvorcových kilometrov, čo je pokles o 18 percent oproti roku 2022.

Po porážke krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara v roku 2022 sa ostrieľaný ľavicový politik Lula vrátil 1. januára 2023 do úradu a prisahal, že „Brazília je späť” ako partner v boji proti zmene klímy.

image

Príbeh Amazonského pralesa: Od zelenej oázy a pľúc Zeme až po mŕtve územie zdevastované ťažbou a požiarmi

Najväčší vývozca

Spojenec agrobiznisu Bolsonaro (2019-22) vyvolával medzinárodnú kritiku, lebo za jeho vlády došlo k 75-percentnému zvýšeniu v priemernom ročnom odlesňovaní brazílskeho Amazonského pralesa oproti predchádzajúcemu desaťročiu.

Odborníci uvádzajú, že ničenie v Amazonskom pralese a v savane Cerrado spôsobuje v Brazílii hlavne farmárstvo a chovanie dobytka. Krajina je najväčším vývozcom sójových bôbov a hovädzieho mäsa na svete.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 06:25