Krvavá rieka každoročne láka turistov na svoje šarlátové vody.Facebook/tour Agency, Kallpa Travel/
StoryEditor

Krvavá rieka každoročne láka turistov na svoje šarlátové vody. Stala sa hitom internetu

Michal Čiernik12.08.2023., 12:00h

Vyzerá to tak, že matka príroda rozvinula červený koberec.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako napovedá jej názov, nádherná Červená rieka v Peru má niekoľko mesiacov v roku prekvapivý šarlátový odtieň. Počas tohto obdobia sa tiahne ako červený pruh cez pohorie Vilcanota v provincii Canchis.

Na sociálnych sieťach sa stala akýmsi hitom. V jednom videu na TikToku, ktoré má viac ako pol milióna zhliadnutí, ju autor opisuje ako niečo neskutočné. V komentároch ju potom prirovnávajú ku krvi alebo k tečúcemu vínu.

Prečo mení svoju farbu?

Červená rieka získava svoju karmínovú farbu vďaka červenému pieskovcu v regióne, ktorý je plný oxidu železa, uvádza DailyMail.

Keď prší, táto hornina bohatá na minerály sa spláchne do koryta rieky, čím sa voda sfarbí do červena alebo ružova. Vďaka tomu je obdobie dažďov v Peru, od novembra do apríla, najlepším obdobím na návštevu jej brehov, uvádza miestna cestovná kancelária.

Voda rieky je červená len na prvých piatich kilometroch úseku od jej prameňa, v blízkosti údolia hory Arcoiris Palcoyo. Nakoniec sa rieka spojí s inými potokmi a malými riečkami, zriedi sa a stratí svoju žiarivú farbu. Počas obdobia sucha má dokonca neatraktívnu, bahennú, hnedú farbu.

Po ceste k dúhovej hore

Názov rieky, ktorá je medzi miestnymi známa ako Palquella Pucamayu, pochádza z kečuánčiny, ktorá je hlavným jazykom ríše Inkov a úradným jazykom v Peru. Prvá polovica názvu „Palquella“ znamená „malé rameno“, zatiaľ čo „Pucamayu“ znamená „červená rieka“.

Množstvo cestovných kancelárií berie turistov k rieke - ktorá leží asi tri hodiny juhovýchodne od mesta Cusco – v rámci celodenného výletu na návštevu neďalekej dúhovej hory Vinicunca. Často fotografovaného pestrofarebného vrcholu, ktorý je vo výške 5 200 metrov nad morom.

image

Jazero v Tanzánii premieňa zvieratá na kameň. Pária sa pri ňom ohrozené plameniaky, jednoducho však môžu zahynúť

Aj keď sú tieto rieky nezvyčajné, na svete sú aj iné červené vodné plochy, nad ktorými môžeš žasnúť. Jedným zo známych príkladov je tanzánske jazero Natron, ktoré získava rubínovo-červený odtieň vďaka baktériám vo vode. Ďalším sú Krvavé vodopády, ktoré boli objavené v oblasti McMurdo Dry Valleys v Antarktíde v roku 1911. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:24