.Twitter/aventuraobscura/
StoryEditor

Psy sa z nevysvetliteľných dôvodov hádžu do priepasti a umierajú. Záhadu mosta psích samovrážd doteraz nevysvetlili

Michal Čiernik22.08.2023., 11:30h

Historický most Overtoun vyzerá ako ideálne miesto na prechádzku. Ísť tam so psom ti však neradíme. Škótsky most je totiž preslávený obrovským množstvom nevysvetliteľných psích samovrážd.

Lajkuj Brainee.sk na

Škótsko je domovom mnohých starých a malebných mostov, ale žiadny nie je taký ako Overtoun Bridge. Kamenný most z viktoriánskej éry na prvý pohľad vyzerá ako ostatné, ktoré sú roztrúsené po celej krajine.

Na žiadnom z nich však nie je varovná značka pre psíčkarov, aby si držali svojich miláčikov na vôdzke. Nevysvetliteľný jav ich totiž núti skákať do hlbokej priepasti pod mostom.

Most Overtoun, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Dumbarton v grófstve West Dunbartonshire, je od 50. rokov 20. storočia miestom zvláštnych psích samovrážd. Zatiaľ čo presný počet týchto incidentov nie je známy, odhaduje sa, že celkový počet psov, ktorí v priebehu rokov skočili z mosta, sa pohybuje v stovkách.

Pachy divokých zvierat

Prečo psy skáču z mosta do 15 metrovej priepasti sa snažilo vyriešiť viacero odborníkov a dospeli k mnohým teóriám.

V roku 2010 most navštívil odborník na správanie zvierat David Sands a dospel k záveru, že psy sa určite nezabíjali úmyselne. Usúdil, že keďže väčšina psov, ktorí skáču, sú typy s obzvlášť horlivými schopnosťami sledovať pachy, spúšťačom môže byť pach divých zvierat. „Možno psy cítia alebo vidia divoké zvieratá preháňajúce sa pod mostom,“ poznamenal Sands.

Možno k divnému správaniu prispieva aj konštrukcia mosta, ktorý má skosené hrany, vďaka čomu môže z pohľadu psa vyzerať ako bezpečná široká plocha. Z ďalšou z možných teórií je, že vegetácia obklopujúca most, pôsobí pre psa dojmom rovnomerného terénu. „Myslím si, že vo všetkých prípadoch je veľmi pravdepodobné, že psov zabíja ich zvedavosť,“ povedal vo svojom dokumente Sands.

Biela pani z Overtounu

Niektorí miestni ľudia však živia duchársku historku o zosnulej Lady Overtoun, ktorá strávila posledné roky svojho života smútkom po strate manžela v roku 1908.

Existujú správy o žene oblečenej v bielom, ktorá sa túla po pozemku a niektorí dokonca tvrdia, že videli bledú postavu, ktorá sa pozerala z jedného z okien priľahlého sídla. Predpokladá sa, že duch Lady Overtoun by mohol nejakým spôsobom povzbudzovať psov, aby skočili z mosta, aby ich majitelia zdieľali jej smútok.

Satanistická vražda

Nad mostom sa však vznáša ešte jeden temný mrak. Za bieleho októbrového dňa v roku 1944 zhodil 32-ročný Kevin Moy z mosta svojho malého syna Eoghana, bol presvedčený, že je satan. Dieťa na druhý deň zomrelo v nemocnici.  Muž následne pokúsil dvakrát zabiť aj seba, najprv nasledoval svojho syna z mosta – v čom mu zabránila jeho manželka – a potom si podrezal doma žily, no ani to ho nezabilo.

Polícii povedal, že on a dieťa sú zodpovední za vojnu v Perzskom zálive a zničia svet tým, že nakazia ľudstvo vírusom. Povedal, že keď zabije svojho syna a seba, zachráni svet. Toto miesto si údajne vybral kvôli jeho spojeniu s temnými duchmi, ktoré siahajú do druidských čias.  

image

Krvavá rieka každoročne láka turistov na svoje šarlátové vody. Stala sa hitom internetu

Moy, ktorý trpel depresiami odkedy sa pred ôsmimi rokmi pred týmto skutkom nakazil myalgickou encefalopatiou, veril, že je antikrist a že jeho malý syn je Satan. Porota aj kvôli tomuto uznala Moya za nevinného z dôvodu nepríčetnosti a nariadila, aby bol umiestnený do psychiatrickej liečebne v Carstairs.

Aj keď za týmto hrozným činom stojí skôr Moyova choroba, určite to už tak tajomnému mostu pridáva ešte temnejšiu povesť.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 03:36