Odhalili stratené stredoveké mesto.Instagram/christophersen.jan, Schloss_gottorf/
StoryEditor

Pri Nemecku odhalili stratené mesto. Legenda hovorí, že ho pohltilo more ako trest za hriechy jeho obyvateľov

Michal Čiernik05.06.2023., 13:00h

Pri pobreží Nemecka objavili nové pozostatky mesta Rungholt, prezývaného aj „severná Atlantída“. Podľa výskumníkov tieto nálezy poskytujú jedinečný pohľad na životy obyvateľov Severného Frízska.

Lajkuj Brainee.sk na

Archeológovia po prvý raz zmapovali stratené mesto Rungholt. Legenda hovorí, že kedysi prekvitajúce mesto, ktoré teraz leží pri pobreží severného Nemecka, pohltilo Severné more počas jedinej noci po silnej búrke ako trest za hriechy jeho obyvateľov.

Podľa príbehu mali obyvatelia mesta trpieť opilstvom, bezbožnosťou a veľkou pýchou. To malo vyvrcholiť okolo Vianoc, keď sa banda mladých opilcov pokúsila prinútiť kňaza, aby dal prasaťu poslednú sviatosť v miestnom hostinci. Ten namiesto toho prosil Boha, aby potrestal mladých mužov. Nasledujúci deň opustil mesto a krátko nato sa prihnala veľká búrka, ktorá Rungholt zmietla z povrchu Zeme.

Potvrdená existencia

Zatiaľ čo niektorí historici spochybňovali, či mesto niekedy vôbec existovalo. Nový výskum odhalil pozostatky tejto „severnej Atlantídy“ vo Waddensee, pobrežnej časti Severného mora. Archeológovia z Christian-Albrecht University v Kieli našli po zmapovaní miesta pomocou geofyzikálneho prieskumu približne dvojkilometrovú sériu stredovekých ruín okolo ostrova, ktorý je dnes známy ako Südfall.

Podľa nového výskumu medzi nové nálezy patril prístav, základy veľkého kostola a odvodňovacie systémy. „Osídlenie, ktoré zostáva skryté pod nánosom bahna, sa najskôr zmapovalo v širokej oblasti pomocou rôznych geofyzikálnych metód, ako je magnetická gradiometria, elektromagnetická indukcia a seizmika,“ povedal o výskume v tlačovej správe Dennis Wilken, geofyzik z Kielskej univerzity.

image

Objavili stratené mesto na dne oceánu. Netešme sa však, odborníci varujú, že je v ohrození

Postihnuté zubom času

V tlačovej správe sa uvádza, že výskum „prináša na svetlo nové významné nálezy“ a poskytuje jedinečný pohľad na životy obyvateľov Severného Frízska. Vedci však bojujú s časom, pretože prírodné vplyvy extrémne ničia archeologické nálezy. „Zostatky stredovekého osídlenia sú už silne erodované a často sa dajú zistiť len pomocou metódy negatívnych odtlačkov,“ povedala Hanna Hadler, ktorá pracuje na Ústave geografie na univerzite v Mainzi.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:10