Vianočné trhy v Liberci.Mafra/ota Bartovský/
StoryEditor

Vianočnými trhmi znel vulgárny rap aj techno. Zapojenie vianočného jukeboxu na námestí nedopadlo podľa predstáv

iDnes.cz14.12.2023., 15:00h

Vulgárne texty od kontroverzného rapera Řezníka či skladba Jsme v haj*lu od punkovej skupiny SPS. Tieto a ďalšie piesne s nevhodnými textami niekoľko dní zneli vianočnými trhmi v Liberci. Inokedy sa z reproduktorov linulo techno. Stačilo len vhodiť mincu a nechať rozoznieť celé námestie. Usporiadateľ trhov čoskoro čelil kritike a Adventný jukebox premazal.

Lajkuj Brainee.sk na

Muziku podľa svojho priania mohol každý návštevník voliť od stredy 29. novembra. Po niekoľko dní mal na výber zo stoviek piesní, ktoré sa bežne dodávajú do obdobných jukeboxov v krčmách.

„Objednali sme si playlist s vianočným setom, aby tam bola slučka päťsto pesničiek s vianočnou tematikou, ktoré pôjdu dookola, keď si ľudia nič nenavolia. K tomu bol všeobecný playlist, ktorý sa bežne dodáva napríklad do reštaurácií. To sme však úplne nedomysleli,“ hovorí hlavný organizátor trhov Ondřej Červinka.

image

ZOZNAM najlepších vianočných trhov v Európe. Susedné krajiny jasne dominujú, v jednom rebríčku nájdeš aj Bratislavu!

Na toho sa kritika jukeboxu začala znášať počas prvého víkendu trhov. „V nedeľu som si to všimol sám, niektoré pesničky som dokonca počul naživo, tak som to šiel hneď stiahnuť, ale nie vždy sa to podarilo,“ priznáva Červinka.

image

Vulgárne texty od kontroverzného rapera Řezníka či skladba Jsme v haj*lu od punkovej skupiny SPS. Tieto a ďalšie piesne s nevhodnými textami niekoľko dní zneli vianočnými trhmi v Liberci.

Mafra/jan Pešek/

Hneď nasledujúci deň, teda v pondelok 4. decembra, kontaktoval dodávateľa jukeboxu. „Spoločnými silami sme na diaľku zmazali väčšinu problematických žánrov a vypli nevhodné pesničky,“ pokračuje Červinka.

Vianočné techno

Museli vymazať celé žánre. „Nešlo len o to, že tam boli sprosté pesničky, ale niekto tam napríklad pustil pol hodiny techno, čo nebolo úplne žiaduce,“ vysvetlil organizátor.

Adventný jukebox zostal na svojom mieste, ale teraz ponúka už obmedzený výber hudby. „Zostal tam český a svetový pop, rock, kompletný vianočný set, jednoducho veci, ktoré nie sú problematické,“ dodáva Červinka, ktorý novinky na libereckom advente neľutuje.

„Trhy sa tým oživili a nebehá tam stále to isté. Ľudia si môžu pustiť niečo iné. Počiatočné detské choroby, ktoré to malo, sme odstránili a teraz to funguje dobre,“ dodal na záver.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 22:08