Viedenské vianočné trhyBrainee/Ľudmila Ježová
StoryEditor

FOTO Boli sme na vianočných trhoch vo Viedni. Máme pre vás prehľad cien aj tipy na najlepšie atrakcie

red18.11.2023., 12:30h

Koľko stojí klobása či varené víno a ktoré klzisko je pre začínajúcich korčuliarov úplne zadarmo? A aké máme pocity z tohtoročných viedenských vianočných trhov? To všetko sa dozvieš v našom prehľadovom článku.

Lajkuj Brainee.sk na

Z klziska sa ozýva smiech detí, slovenčinu je počuť azda častejšie ako nemčinu a všade rozvoniava punč a varené víno. Okolo nás prechádza mladá rodina a každý si nesie svoj úlovok - mama pečené gaštany, otec klobásu a malý chlapec hranolky. Z každého stánku žiaria tisíce svetielok a nad nimi sa týči obrovský vianočný stromček. Vo Viedni sa začali tradičné vianočné trhy.

Vianoce sa už nezadržateľne blížia a mestá naprieč celým svetom sa postupne odievajú do sviatočnej atmosféry. V tých väčších sa pomaly rozbiehajú aj trhy, pričom tie v hlavných mestách lákajú desiatky tisíc ľudí, ktorí sa chcú nechať pohltiť sviatočnou náladou.

image

ZOZNAM najlepších vianočných trhov v Európe. Susedné krajiny jasne dominujú, v jednom rebríčku nájdeš aj Bratislavu!

Tradičné trhy v srdci mesta

A keďže bratislavské vianočné trhy otvárajú svoje brány až 23. novembra, množstvo Slovákov využilo predĺžený víkend na cestu do najbližšieho susedného hlavného mesta - rakúskej Viedne. Tradičné vianočné trhy na Rathausplatz (Radničnom námestí) boli otvorené už 10. novembra a potrvajú až do 26. decembra.

Len dodáme, že vo Viedni sa nachádza hneď niekoľko vianočných trhov. Niektoré, ako napríklad trhy pri Schönbrunne či pri Pratri trvajú o niečo dlhšie - do 4., respektíve 7. januára.

image

Viedenské vianočné trhy

Brainee/Ľudmila Ježová

Čakanie na západ slnka

Po príchode na Rathausplatz sa v nás bili dve silné emócie. Všetky ozdoby, stánky a vône sa nás snažili presvedčiť, že Vianoce sú už skutočne za rohom. To všetko v kontraste s pekným slnečným počasím. Počas návštevy trhov bolo približne sedem stupňov a pokiaľ nefúkal vietor, pocitová teplota bola ešte o niečo vyššia.

Naladiť sa na tú správnu vlnu by určite pomohla hudba, tá však na naše prekvapenie hrala iba pri klzisku. Miernym sklamaním je aj tohtoročný výber vianočného stromčeka. Od roku 1959 ho do Viedne priváža iná spolková krajina. Tentokrát, rovnako ako v roku 1981 a 2014, dorazil z Južného Tirolska. Oproti iným rokom sa zdá akýsi štíhlejší.

image

Miluješ vianočné trhy, no tie slovenské ťa už omrzeli? Máme pre teba prehľad najlacnejších leteniek do európskych miest

Samozrejme, celá atmosféra sa diametrálne zmení po západe slnka a rozsvietení tisícok svetiel. Nechýba park s tradičným ruským kolesom, magický kolotoč či stromy omotané veľkými svetlami (medzi nimi aj známy strom sŕdc).

Začiatočníci korčuľujú zadarmo

Deti majú možnosť zadarmo využiť malé klzisko s pomôckami, aby sa naučili správne korčuľovať. Tí, ktorí to už vedia, sa môžu korčuľovať na 3-tisíc metroch štvorcových ľadovej plochy v parku. Ozdoby, ktoré sa na trhoch predávajú, budú jednoznačným highlightom tvojho vianočného stromčeka, nehovoriac o lahodných cukrovinkách, ktoré si môžeš kúpiť na každom rohu.

image

Viedenské vianočné trhy

Brainee/Ľudmila Ježová

Samostatnou kategóriou je aj skvelé jedlo. Na výber máš z mnohých stánkov, pričom uličky medzi nimi sú neporovnateľne širšie, ako napríklad na vianočných trhoch v Bratislave, takže aj počas návalu ľudí sa medzi nimi dá pohodlne prechádzať.

BIO aj EKO

Nechýbajú rôzne klobásy, langoše, praclíky, rezne či pečené gaštany. Potešil aj špeciálny Manner stánok, predajňa plná koláčov či stánok, kde si mohol ochutnať syrovú špajdľu​špajdlu či veľké gule plnené všetkým od výmyslu sveta.

Okrem toho sme si všimli, že Rakúšania vo veľkom stavili na BIO pochúťky - tie boli každom stánku jasne označené. Veľkým plusom je aj dôraz na ekológiu. Na jednorázové obaly či tácky totiž môžeš vo Viedni rýchlo zabudnúť. Všetky hrnčeky sú za depozit vo výške päť eur, sú keramické a pokiaľ chceš, môžeš si ich, rovnako ako po minulé roky, zobrať domov na pamiatku.

image

Meteorológovia prezradili prognózy na zimu. Ako budú vyzerať Vianoce na Slovensku?

Miernym sklamaním pre nás bola absencia trdelníku, ktorý sme nikde nenašli. Okrem toho sme ochutnali aj jablká v župane, ktoré síce na prvý pohľad vyzerali famózne a chuťovo boli skvelé, no zároveň boli studené, čo dosť kazilo celkový dojem.

Jedlo ti všade dajú na klasický tanier s kovovým príborom. Všade sa potom nachádzajú zberné miesta, kde môžeš príbor odložiť. Dobrou správou je, že už tradične sa dá na drvivej väčšine miest bez problémov zaplatiť platobnou kartou. Je to síce menší problém ako napríklad v takej Budapešti, kde sa platí forintmi, no pre celkovú pohodu ide o ďalšie plus.

Slováci zobrali trhy útokom

Ľudia v stánkoch boli veľmi milí a komunikatívni, všetko ochotne vysvetlili a nemali problém venovať sa nám aj dlhší čas. Tam, kde sme nepočuli nemčinu, odtiaľ sa ozývala slovenčina. Sviatočný Deň boja za slobodu a demokraciu mnohí využili práve na návštevu susednej Viedne. Vidieť to bolo aj na hraničných priechodoch, ktoré v priebehu dňa hlásili niekoľkominútové zdržania.

Viedenské vianočné trhy na Rathausplatz sa rozhodne oplatí navštíviť aj tento rok. Magické miesto uprostred rakúskej metropoly si ťa získa svojou atmosférou (ktorú ale oceníš až po zotmení), nehovoriac o panoráme, ktorú dotvára nádherná historická radnica, vysoký vianočný stromček a veľký betlehem, ktorý sa nachádza priamo pod ním.

A ako sú na tom tohtoročné ceny? Nižšie nájdeš náš prehľad najobľúbenejších nápojov a jedál, ktoré tu môžeš ochutnať: 

  • Varené víno - od 5,50 do 7,50 eura
  • Punč - od 5 do 6,50 eura
  • Detský punč - od 4 do 4,50 eura
  • Čaj - 4 eurá
  • Horúca čokoláda - od 5 do 5,50 eura
  • Pivo - od 4 do 4,50 eura
  • Pečené gaštany - od 4,50 do 5 eur
  • Rezeň - od 8 do 9,90 eura
  • Langoš - 7 eur (1,50 za kečup či iné topingy), za 14,50 majú v ponuke aj trojitý Royal langoš
  • Hranolky - 5,50 eura
  • Hot Dog - od 6,90 do 7,90 eura
  • Jablko v župane - 5 eur
  • Klobása - od 7,50 do 8 eur
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:27