Vianočné trhy v BratislaveBrainee x Canva
StoryEditor

ZOZNAM najlepších vianočných trhov v Európe. Susedné krajiny jasne dominujú, v jednom rebríčku nájdeš aj Bratislavu!

Miroslav Kamody14.11.2023., 11:00h

Zverejnené boli dva rebríčky najlepších vianočných trhov v Európe. Zatiaľ čo v jednom dominujú naši susedia, v druhom sa Bratislava umiestnila v TOP 10!

Lajkuj Brainee.sk na

Od otvorenia vianočných trhov v mestách po celej Európe nás delia doslova len hodiny. Už čoskoro sa námestia naprieč celým kontinentom rozžiaria vianočnými svetielkami a varené víno bude rozvoniavať ulicami. Najkrajšie obdobie roka však prináša aj súperenie. Každé mesto sa chce totiž hrdiť titulom najlepšieho vianočného trhu.

image

Miluješ vianočné trhy, no tie slovenské ťa už omrzeli? Máme pre teba prehľad najlacnejších leteniek do európskych miest

Ako však informuje portál Notes from Poland, o novom víťazovi je definitívne rozhodnuté. Nový rebríček označil za najlepší vianočný trh v Európe ten v Krakove. Zostavil ho Christmas Tree World, najväčší predajca vianočných stromčekov v Spojenom kráľovstve.

Ten vychádzal z kritérií, medzi ktorými bola aj popularita na sociálnych sieťach Instagram či TikTok, priemernej ceny v troj a štvorhviezdičkových hoteloch v meste a vyhľadávaní cez Google.

image

Rebríček podľa Christmas Tree World

Christmas Tree World

Krakov jasne dominuje

„Krakovský trh je jedným z najkrajších prostredí vianočných trhov, aké si dokážete predstaviť,“ napísal portál. Trh, ktorý sa začína 24. novembra a trvá 33 dní, sa nachádza na stredovekom trhovom námestí v starom meste Krakova, ktoré je zapísané na zozname UNESCO.

„Keďže Poľsko je krajinou milovníkov mäsa, krakovský trh ponúka mäso s najlepšou kvalitou v okolí, s ochutenými grilovanými klobásami z miestnych fariem, ako aj výdatnými a teplými polievkami, ktoré vás zahrejú v chladných podmienkach Poľska,“ dodáva správa.

Okrem každoročného vianočného trhu je Krakov známy aj každoročnými výstavami domácich modelov betlehemov, čo je tradícia zapísaná na zozname UNESCO, známa ako szopki bożonarodzeniowa.

image

Vianočná atmosféra v Krakove

Unsplash/Yevhenii Dubrovskyi

Stredná Európa dominuje

Vianočný trh v Karkove so 4,3 milióna zhliadnutí na TikToku získal najvyššie celkové skóre 7,84 z 10. V tesnom závese nasleduje estónske hlavné mesto Tallin, zatiaľ čo na treťom mieste nájdeš Budapešť, ktorá sa umiestnila pred Viedňou. Zo susedných krajín sa v zozname nachádza aj Praha, konkrétne na siedmom mieste.

V zozname tak nájdeme každú našu susednú krajinu, samozrejme ak nerátame Ukrajinu, ktorá je vo vojnovom stave kvôli invázii Ruska. Aby toho nebolo málo, chýba aj samotné Slovensko. Minimálne v tomto rebríčku.

Tu nechýba ani Slovensko

Rebríček totiž zverejnil aj britský denník The Times. Internetová verzia Times Travel zostavuje rebríček každý rok, no vyzerá to tak, že tento rok si príliš veľa námahy redaktori nedali. Je totiž úplne totožný ako ten predchádzajúci. Bratislave v ňom tak opäť patrí ôsma priečka.

image

FOTO Pozri na tú nádheru. Už v piatok otvoria Tatranský ľadový dóm, tento ročník bude obzvlášť výnimočný

Jedinou úpravou textu bolo upravenie aktuálnych dátumov konania. Dokonca aj popis zostáva rovnaký - podľa britského denníka sú bratislavské vianočné trhy najlepšie pre drevené hračky a lahôdky.

„Okolo vianočných stromčekov sú zahalené rozprávkové svetlá, zatiaľ čo stánky na trhoch predávajú tradičné drevené hračky a pekné vianočné ozdoby. Medzi gurmánske pochúťky patria palacinky, klobásy a koláče,” píše sa na webe. Celý rebríček vyzerá (opäť) nasledovne:

  • 1. Kolín nad Rýnom (Nemecko)
  • 2. Salzburg (Rakúsko)
  • 3. Berlín (Nemecko)
  • 4. Budapešť (Maďarsko)
  • 5. Praha (Česká republika)
  • 6. Štrasburg (Francúzsko)
  • 7. Göteborg (Švédsko)
  • 8. Bratislava (Slovensko)
  • 9. Čechy - České Budějovice a Český Krumlov (Česká republika)
  • 10. Viedeň (Rakúsko)
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 08:46