Vianočné trhy v BratislaveTASR/Dano Veselský
StoryEditor

FOTO Na Bratislavu stačí? Boli sme na vianočných trhoch a toto sú naše dojmy aj PREHĽAD cien

Miroslav Kamody01.12.2023., 08:00h

Vianoce sa nezadržateľne blížia a slovenské mestá postupne zdobia tisíce svetlených ozdôb a desiatky stromčekov, ktoré nám pripomínajú najkrajšie sviatky v roku. Vo väčších mestách sa okrem toho konajú aj tradičné trhy, pričom tie najväčšie sa klasicky konajú v našom hlavnom meste.

Lajkuj Brainee.sk na

Dav ľudí sa valí smerom od Hviezdoslavovho námestia za vôňou jedla a vareného vína. Niektorí si ešte urobia povinnú zastávku pri Čumilovi a soche Schöne Náciho, aby si urobili fotku, ktorou sa budú môcť pochváliť na sociálnych sieťach.

Vonku je ešte stále svetlo, takže pestrofarebná výzdoba nateraz oddychuje, aby sa o pár hodín mohla naplno rozžiariť. Partia študentov sa v stánku snaží presvedčiť predavačov, že už mali 18 rokov a sú pripravení ochutnať turbo-punč. Na bratislavskom hlavnom námestí sú v plnom prúde vianočné trhy.

image

FOTO Boli sme na vianočných trhoch vo Viedni. Máme pre vás prehľad cien aj tipy na najlepšie atrakcie

A práve tam sme nemohli chýbať ani my z Brainee. Aké sú naše pocity z atmosféry, jedla či cien? To všetko sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch. Na konci článku už tradične nájdeš prehľad cien.

Večerná výzdoba si ťa opantá

Vizuál bratislavských vianočných trhov sa nijako radikálne nezmenil. Stánky vyzerajú rovnako ako po minulé roky, sú uložené rovnako ako po minulé roky a večer po rozsvietení výzdoby sú nádherné rovnako, ako po minulé roky.

Na svojom obvyklom mieste stojí aj vianočný stromček, tentokrát je to 12-metrový smrek pichľavý s obvodom kmeňa 119 cm. Vianočný stromček daroval Bratislavčankám a Bratislavčanom darca z Karlovej Vsi. „Odhadom mal 34 rokov, pričom prerástol výšku elektrického stožiaru a výšku pouličného osvetlenia. Koreňová sústava začala vytláčať oporný múrik, čím sa strom stal rizikom pre svoje okolie a bolo potrebné ho odstrániť,” vyjadril sa k stromčeku bratislavský primátor Matúš Vallo.

image

Na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí v centre Bratislavy sa začali vianočné trhy. Otvorené budú do 31. decembra 2023 s krátkou prestávkou počas vianočných sviatkov. Mesto pri ich organizácii tento rok spolupracuje s mestskou časťou Staré Mesto. Obe námestia už zdobia vianočné stromčeky, ktorými sú 12-metrové smreky. Na snímke rozsvietený vianočný stromček na Hlavnom námestí v Bratislave 24. novembra 2023. FOTO TASR - Dano Veselský

Dano Veselský/Tasr

Vianočné trhy na Hlavnom námestí trvajú od 23. novembra do 31. decembra (s malou prestávkou medzi sviatkami) a okrem gastro podnikov a predajcov nápojov tu nájdeš výber vianočných darčekov, sviečok a ozdôb. Nechýbajú ani stánky neziskových a mestských organizácií ako ZOO, Divadla P. O. Hviezdoslava či Bratislavského kultúrneho a informačného strediska.

Lokše, placky a ďalšie lokše či placky

Výber vianočných darčekov je však pomerne slabý a väčšinu stánkov okupujú predajcovia jedla a nápojov. To by bolo samozrejme úplne v poriadku, keby z 23 stánkov nemajú v 14 zemiakové lokše a placky. O to viac poteší, že o akú-takú rôznorodosť sa starajú prevádzky s parenými buchtami, bao, langošmi, trdelníkmi, šmarnom, gyózou či falafelom. 

Čo sa týka pitia, tak v takmer každom stánku zoženieš varené víno, medovinu, punč, kávu, čaj či pivo. Výhodou sú vratné poráhe so zálohou, ktoré si prípadne môžeš nechať na pamiatku. Ceny sú o niečo vyššie ako napríklad v Krakove a porovnateľné s tými viedenskými, čo nie je úplne výhra.

image

Slovenská tradícia sa pomaly stáva minulosťou. Predaj kaprov už zakázali obchody aj prvé mesto, ryby nepredstaviteľne trpia

O atmosféru sa okrem svetelnej výzdoby stará aj hudba, pričom o vianočné playlisty sa postarali známe osobnosti. Medzi nimi napríklad samotný primátor Vallo, Fero Joke, Richard Müller, Hana Lasicová a Lucia Satinská, náčelník mestskej polície Miroslav Antal, Emília Vášáryová, Dara Rolins či Adela Vinczeová.

Nie príliš prívetivá zóna

Medzi tohtoročné novinky patrí Prívetivá zóna - na Primaciálnom námestí, ktorá bola podľa primátora zriadená na základe podnetov od ľudí. „Jej cieľom je vytvoriť príjemné miesto pre rodiny s deťmi, seniorky, seniorov, zraniteľné skupiny a všetkých, ktorí si chcú oddýchnuť od zhonu a ruchu okolia. Je zastrešená, bezbariérová, bude sa v nej dať posedieť, oddýchnuť si, niečo zahryznúť a vychutnať vianočnú atmosféru vedľa obľúbeného Vianočného lesa.”

Problémom však je, že okolo nej okrem spomínaného lesa v podstate nič nie je. Keď sme prechádzali okolo, v jeho blízkosti boli len stánky s pečenými gaštanmi a kávou. Keď už by sme sem chceli zobrať babku, potešili by aspoň ohrievače, ktoré využívajú aj mnohé reštaurácie na terasách. Takto je zo toho pomerne smutné mesto, ku ktorému len dolieha hudba a svetlá z námestia.

A ako vlastne vianočné trhy zhodnotiť? Porovnávanie s okolitými hlavnými mestami nedáva zmysel - porovnávať miliónové metropoly a Bratislavu je scestné.

Je tu kopa jedla a pitia, menej darčekov, ktoré by chcel človek skutočne darovať pod stromček, pekná atmosféra a ceny, na ktoré sme pri vianočných trhoch zvyknutí. Je tu všetko a predsa nič. Oplatí sa ich navštíviť, no ak neprídeš, tak proste o nič neprídeš. Človek sa jednoducho po ich návšteve akosi nevie zbaviť pocitu, že „na Bratislavu dobré”.

A ako sú na tom tohtoročné ceny? Nižšie nájdeš náš prehľad najobľúbenejších nápojov a jedál, ktoré tu môžeš ochutnať: 

  • Punč (0,2 l) - 3,50 eura 
  • Turbo punč (0,2 l) - 5 eur
  • Varené víno - (0,2 l) - 3,50 eura 
  • Langoš - 4 eurá + 1 euro prílohy
  • Bao - 7,50 eura
  • Lokša - od 2 do 5 eur
  • Cigánska pečienka - 7 eur
  • Burger - 10 eur
  • Klobása - od 7 do 10 eur
  • Štrúdľa - od 2,50 do 4,50 eura
  • Kapustnica - 6 eur
  • Guláš - 8 eur
  • Šmarn - 7 eur + 1 euro druhá poleva + 0,50 centov posyp
  • Trdelník - 6 eur
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 06:02