Vianočné trhy v KrakoveBrainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

FOTO Ak niekedy navštíviť Krakov, tak počas Vianoc. Poľské mesto si ťa získa svojou históriou, podnikmi aj vianočnými trhmi

Miroslav Kamody02.12.2023., 12:00h

Máme pre teba ideálny tip na decembrový výlet. Krakov si ťa však nezíska len vianočnými trhmi.

Lajkuj Brainee.sk na

V ktorých mestách si už bol na vianočných trhoch? Vo svojom rodnom, prípadne v Bratislave, Prahe alebo Viedni? A čo tak vyskúšať výlet k našim severným susedom? Nie, teraz nemáme na mysli Nowy Targ, ale vianočné trhy v Krakove, kde na teba čakajú jedny z tých najkrajších a najmagickejších v rámci Európy. Ako sa nám tam páčilo a aké sú ceny?

Metropola južného Poľska a Malopoľského vojvodstva si ťa celoročne získa svojou jedinečnou históriou a nádhernými stavbami. Počas vianočného obdobia pridáva ešte čarovnú atmosféru tradičných trhov a jedinečnou tradíciou krakovských betlehemov, ktoré ti svojou krásou vyrazia dych. Pokiaľ si v Krakove ešte nebol, toto vianočné obdobie predstavuje ideálny čas na návštevu.

image

FOTO Na Bratislavu stačí? Boli sme na vianočných trhoch a toto sú naše dojmy aj PREHĽAD cien

Jedinečná vianočná atmosféra

Vianočné trhy v Krakove sa konajú na Hlavnom námestí (Rynek Główny). V desiatkach zdobených stánkov môžeš ochutnať všetky druhy miestnych jedál a všetko to zapiť nápojmi, ktorými je Poľsko typické. Atmosféru dopĺňajú folklórne vystúpenia a miestni hudobníci zo širokého okolia.

Zároveň tu zoženieš pekné suveníry, originálne ozdoby a nádherné vianočné darčeky pre svojich blízkych. To všetko za férové ceny pod tisíckami svetielok, ktoré po večeroch často dopĺňajú snehové vločky. Jednoducho - vianočná nálada ako sa patrí. Tohtoročné trhy v Krakove trvajú až do 1. januára.

Čo ochutnať?

Celú sviatočnú atmosféru podčiarkuje fakt, že trhy v Krakove sa konajú na historickom námestí v centre mesta. Rynek Główny sa datuje až do 13. storočia a ide o najväčšie stredoveké mestské námestie v celej Európe. Jeho rozmery sú obrích 200 krát 200 metrov a jeho centru dominuje historická tržnica Sukiennice, ktorá bola kedysi centrom medzinárodného obchodu.

Nevieš, aké tradičné poľské jedlá ochutnať na vianočných trhoch? Vyskúšať rozhodne musíš „pajdu“ chleba s masťou (nie tou za 8,90) či grilovanou slaninou, „pierogy“ s kapustou alebo mäsom, fantastické pečené „kielbasy“, „zapienkanku“, ktorá ťa zasýti na dlhé hodiny, „serek“ priamo z grilu či niektorú z tradičných polievok, ktorú vám naservírujú priamo do hrnčeka.

Vedel si, že...

Britský portál Christmas Tree World zaradil Krakov na prvé miesto v zozname najlepších vianočných trhov v Európe. Krakovský trh je jedným z najkrajších prostredí vianočných trhov, aké si dokážete predstaviť, konštatoval portál. Ten vychádzal z kritérií, medzi ktorými bola aj popularita na sociálnych sieťach Instagram či TikTok, priemernej ceny v troj a štvorhviezdičkových hoteloch v meste a vyhľadávaní cez Google.

To všetko môžete zapiť silným „grzanym winom“ (vareným vínom), prípadne niečím tuhším. Na trhoch však zoženieš aj krásne vianočné ozdoby. Z materiálov dominuje najmä drevo, nechýbajú však ani tradičné sklenené gule, ktoré sa okamžite stanú dominantným prvkom tvojho stromčeka.

Legendárna tradícia

Okrem toho sa počas vianočného obdobia v Krakove koná podujatie, ktoré láka ľudí z celého sveta. Krakovský betlehemský zvyk sa datuje už od 19. storočia. Aby tradícia nezanikla, od roku 1937 sa koná súťaž v krakovských betlehemoch. V priebehu rokov sa z tradície stal celosvetový fenomén, ktorý je od roku 2018 zapísaný aj na Zozname nemateriálneho dedičstva UNESCO.

image

Vianočné trhy v Krakove

UM Krakowa

Typický krakovský betlehem je štíhla, viacúrovňová, vežovitá, bohato zdobená budova, postavená z ľahkých materiálov. Vyznačuje sa hromadením fantazijne spracovaných a vzájomne prepojených miniaturizovaných prvkov krakovskej historickej architektúry v spojení s vianočnou scenériou.

Každoročne v prvý decembrový štvrtok (tento rok 7. decembra 2023) prinášajú tvorcovia svoje diela na Hlavné námestie, potom nasleduje sprievod pod vedením ľudovej kapely k pódiu, kde sú diela odprezentované. Následne sa betlehemy prenesú do Krzysztoforyho paláca, kde si ohodnotí porota. Návštevníci si ich na vlastné oči môžu pozrieť až do 25. februára 2024.

Objavuj mesto

Pokiaľ budeš mať vianočné trhy pochodené doslova z každej strany, môžeš sa vybrať do objavovania krakovského Starého mesta. Nájdete v ňom množstvo unikátnych historických stavieb, kostolov či námestí. Na južnom konci sa rozprestiera jedinečný kráľovský hrad Wawel, za návštevu však stojí aj Floriánska brána, Barbakan a veľký park, ktorý celé historické centrum lemuje.

image

FOTO Na Bratislavu stačí? Boli sme na vianočných trhoch a toto sú naše dojmy aj PREHĽAD cien

Veľkou výhodou Krakova je, že takmer všetko máš v pešej dostupnosti. Len pár metrov od stánkov nájdeš symbol mesta – majestátny a nádherne zdobený Mariánsky kostol.

Zaujímavosťou je, že každú hodinu sa z najvyššej veže ozve Hejnał, melódia hraná trubačom. Táto tradícia je stará stovky rokov a Hejnał vždy znie na všetky svetové strany – najprv k hradu Wawel pre kráľa (na juhu), k magistrátu pre starostu (na západe), k návštevníkom prechádzajúcim cez Barbakan (na severe) a pre kupcov a veliteľa stráže (na východe).

image

Vianočné trhy v Krakove

UM Krakowa

Pokiaľ ti to nestačí, priamo na námestí, zapísanom na zozname svetového dedičstva UNESCO, nájdeš aj ďalšie zaujímavosti, ktoré sa oplatí navštíviť. Jednou z nich je napríklad múzeum v podzemí, ktoré ťa prevedie stovkami rokov vývoja tohto výnimočného miesta.

Hotel za pár desiatok eur

Okrem toho môžete vystúpiť na vrchol radničnej veže zo 14. storočia, odkiaľ budete mať mesto ako na dlani. Vo vybrané dni je dokonca vstup úplne zadarmo! Ak ťa zaujíma história, rozhodne musíš navštíviť židovskú štvrť Kazimierz. Nájdeš tu jedinečné stavby, fantastické podniky, ale napríklad aj továreň Oskara Schindlera, ktorý zachránil počas vojny stovky Židov, prerobenú na múzeum.

image

FOTO Boli sme na vianočných trhoch vo Viedni. Máme pre vás prehľad cien aj tipy na najlepšie atrakcie

Veľkou výhodou Krakova je, že je lacný. 24-hodinový lístok na MHD ťa vyjde v prepočte len päť eur a hotely priamo v historickom centre zoženieš od 60 eur. A to ani nehovoríme o tom, že väčšina Poliakov ti bude viac-menej rozumieť. Krakov sa rozhodne oplatí navštíviť a vianočný čas sa zdá byť tým ideálnym obdobím.

A ako sú na tom tohtoročné ceny? Nižšie nájdeš náš prehľad najobľúbenejších nápojov a jedál, ktoré tu môžeš ochutnať: 

  • Varené víno (0,3 l) - 22 zlotých (5 eur)
  • Grilovaný syr - 7 zlotých (1,60 eura), so slaninou + 2 zloté (dokopy dve eurá) 
  • Klobása - 18 zlotých (4,10 eura)
  • Gigantický krajec chleba s masťou - 20 zlotých (4,58 eura)
  • Pirohy 12 kusov - 38 zlotých (8,70 eura)
  • Burger - 45 zlotých (10,30 eura)
  • Gofry/wafle - 20 zlotých (4,58 eura)
  • Jablko v čokoláde - 20 zlotých (4,58 eura)
  • Trdelník - 20 zlotých (4,58 eura)
  • Churros 6 kusov - 25 zlotých (5,73 eura)
  • Hranolky - 15 zlotých (3,40 eura)
  • Polievka (rôzne druhy) - od 10 do 30 zlotých (od 2,29 do 6,88 eura)
  • Zapekanka - 35 zlotých (8 eur)
  • Langoš - 34 zlotých (7,79 eura)
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 10:08