Mólo č. 39 v San FranciscuAnita Caraveo/Twitter
StoryEditor

Preceňované turistické zaujímavosti, kde sa namiesto zážitku dostaví sklamanie

Radomír DohnaliDnes.cz08.10.2023., 15:05h

Spoločnosť Stasher, ktorá prevádzkuje sieť úschovní turistickej batožiny, sa rozhodla urobiť jasno v tom, akým lokalitám je lepšie sa vyhnúť.

Lajkuj Brainee.sk na

Predstavujeme miesta, z ktorých neboli turisti takí nadšení, píše sa na portáli iDnes.cz.

Veľký čínsky múr v Číne

Čisto z hľadiska dĺžky zastavanej plochy je to jeden z najväčších stavebných projektov, ktorý kedy ľudstvo realizovalo. Meria takmer 21 196 kilometrov. Z hľadiska hodnotenia turistov to už tak skvelo nevyzerá. Veľký čínsky múr v skutočnosti nie je jeden jediný múr, ale množstvo hradieb. Budované boli pozdĺž hranice medzi severnou Čínou a južným Mongolskom, po dobu takmer dvoch tisícročí. 

image

Veľký čínsky múr

Samxli/Wikipedia

Takže čo z tej svetovej unikátnej dĺžky uvidíte? Jednu jedinú hradbu s vežami vinúcu sa medzi kopcami. A to je všetko. Ak práve toto stojí za hodiny čakania v rade s tisíckami ďalších sklamaných turistov, si recenzenti nemyslia. Tento múr je pre nich jedno veľké čínske sklamanie. 

Magic Kingdom Park na Floride

Miesto nekonečnej radosti, veselosti a zábavy? Presne tak sa skúša najväčší a najnavštevovanejší americký zábavný park zapísať do povedomia ľudí. Lenže je to skôr práca šikovného PR než skutočnosť. Ročne sem zamieri až 17 miliónov platiacich návštevníkov. A pokiaľ sa tu vyskytneš, nezbavíš sa dojmu, že si všetci na návštevu vybrali rovnaký deň. Je to tu totiž úplne preplnené. 

Sú tu síce klasické atrakcie, okúzľujúce ohňostroje, hudobné prehliadky a veselé kostýmové postavičky, ale to všetko sa vraj nachádza aj na opačnom konci rady. Návštevníci dávajú Magickému kráľovstvu nekúzelné hodnotenie. Nečaká ťa tu naplnenie detských snov. V tomto obrom Disney parku animákov a sveta fantázie vraj rýchlo vytriezvieš k dospelosti.

image

Magic Kingdom World na Floride

Eli Sanza/Twitter

Národný park Great Smoky Mountains v USA

Pozitívne hodnotenie jednej z najnavštevovanejších prírodných lokalít Spojených štátov amerických sa stráca v hmle. Národný park, ktorý leží na hranici štátov Tennessee a Severnej Karolíny, má pomenovanie Veľké dymové hory. A z akého dôvodu sa im hovorí dymové? To preto, že ich neustále zahaľuje nízky hmlový opar. 

Čo je súčasne dôvod, prečo sa sem nemusíš obťažovať kvôli ďalekým výhľadom. Nepekné hodnotenie turisti vystavujú národnému parku ale skôr preto, že sa tu z tej „rozmanitosti rastlín a živočíchov, krásy starobylých hôr a stôp pôvodných kultúr“ stal domorodý skanzen. Kritizujú systém spravovania celého parku, značenie ciest, údržbu odpočívadiel a vyhliadok, parkovanie. A jediné „naj“, ktoré Great Smoky Mountains turisti priznávajú, je „najhorší“ americký národný park.  

PortAventura World v Španielsku

Je vôbec prvý a najstarší zábavný park v Španielsku, a ak sa tam chceš dostať, je potrebné prejsť dlhšiu cestu. V recenziách ľudia dopĺňajú, že tá cesta je vlastne ten najmenší problém. Čo sa tu dá vidieť? Šesť zmenšených divov sveta pekne pohromade na jednom mieste. Štyri desiatky zábavných atrakcií. A vyše päť kilometrov dlhých krkolomných horských dráh, kde si môžeš vycvičiť nervy a žalúdok. Nič z toho neznie zle. 

Ale ako zaznieva v hodnoteniach návštevníkov, je potrebné k tomu pripočítať neustály zápach kanalizácie, záplavu všadeprítomných odpadkov a vraj veľmi nezdvorilý až nepriateľský personál. Aj tí umiernenejší návštevníci vo výsledku pripúšťajú, že tento zábavný park príliš veľká zábava nie je. 

image

PortAventura World v Španielsku

Damon Jai Miller/Twitter

Sanfranciské mólo č. 39 v Kalifornii

Mólo č. 39 vyrástlo na nábreží San Francisca v roku 1978, na popud podnikateľa Warrena Simmonsa. Mala to byť veľká senzácia. Ale pokiaľ uveríš recenziám, postupne sa z neho stalo skôr panoptikum (divadlo rozmanitostí, pozn. red.).

Návštevníci, ktorí sa sem vydali, neskrývajú rozpaky. Nepopierajú, že táto lokalita má naozaj čo ponúknuť. Sú tu nákupné centrá aj remeselné obchody, reštaurácie, herne so starými videohrami, vystúpenia žonglérov a pouličné divadlá, virtuálne 3D atrakcie, akvárium, pláž s tuleňmi a tiež tie najkrajšie vyhliadky na most Golden Gate a ostrovný kriminál Alcatraz. 

Mólo č. 39 má všetko. A to je vraj jeho chybou. Pretože ide o úplne nezaraditeľný priestor, v ktorom sa senzačná atmosféra cirkusu mieša so zástupmi bazárov, spolu so zápachom rybieho trhu a neudržiavanej zoologickej. Napoly v minulosti, napoly v budúcnosti. Dokopy nikde. Je to 18 hektárov zmätku, špiny a hluku. Názorný príklad miesta, ktorého potenciál pre turistov je naozaj silno precenený. 

image

Mólo č. 39 v San Franciscu

Anita Caraveo/Twitter

Everland v Južnej Kórei

Tento zábavný park bol založený v roku 1976 a bol rozdelený do piatich tematických zón, aby vyhovel všetkým. Návštevníkom to, samozrejme, príde stále málo. 

Z recenzií skôr vyplýva, že park – vychvaľovaný a odporúčaný ako ideálne miesto pre turistov zo zahraničia – sa celkom nešťastne zameral na nesprávnu klientelu. Keď sem pricestuješ z Európy, atrakcie v sekcii Európske dobrodružstvá ťa moc neoslovia. A to isté platí pre Američanov, ktorí môžu navštíviť Americké dobrodružstvá. 

Ľudia, ktorí sa vydajú do Južnej Kórey, chcú vidieť niečo viac autentické. A to tieto zábavné atrakcie skutočne nie sú. Návštevníci tiež upozorňujú, že vybavenie parku aj samotné atrakcie nepatria k najnovším a pôsobia dosť labilne a nebezpečne. Pridaj k tomu ešte prepálené ceny, davy ľudí či rady, a objaví sa pred tebou obraz miesta, ktoré nespokojní ľudia označujú ako „mizerné.“

image

Everland v Južnej Kórei

For Yena/Twitter

Zakázané mesto v Číne

Cisársky palác je presne jedna z tých lokalít v Pekingu, ktoré si vraj nemôžeš dovoliť vynechať. Pýtaš sa prečo? S odpoveďou to vôbec nie je jednoduché. 

Pretože ľudia, ktorí sem na návštevu zavítali, ti veľa chváliacich argumentov neponúknu. Palácový komplex vznikol počas panovania dynastie Ming v roku 1406. A svoju prezývku – Zakázané mesto – si vyslúžil hlavne kvôli tomu, že sem väčšina bežných smrteľníkov nemala prístup. 

Dnes, o šesť storočí a pár mesiacov neskôr, už na Zakázanom meste nie je nič  pikantné. Je to len veľmi rozsiahly palácový areál s predraženým vstupným, ktorý toho vnútri ponúka len veľmi málo. Navyše sa motívy architektúry a umelecké výzdoby stále dokola opakujú. 

image

Zakázané mesto v Pekingu

Sjr Sociology/Twitter

Nie práve spokojní turisti v recenziách opakovane naznačujú, že od tejto nazdobenej škrupinky očakávali omnoho výživnejší obsah. Zakázané mesto je podľa nich nudné a únavné.

Fušimi Inari Tajša v Japonsku

Svätyňa je jednou z niekoľkých tisícok podobných, zasvätených bohovi ryže. Takže o jeho duchovnom význame netreba pochybovať. Súčasne je Fušimi Inari jednou z najstarších v Japonsku, čo jej hodnotu navyšuje. Teda, pokiaľ ste šintuisti, Japonci alebo fanúšikovia ryže. 

Inak to totiž zas taká „sila“ nie je. Sťažnosti návštevníkov vychádzajú z toho, že ako každá svätyňa, je aj táto primárne vybudovaná ako miesto uctievania. A nie je stavaná na zástupy turistov. Nejakú pietu alebo duchovný rozmer by si tu vraj hľadal márne. Miesto je vyhľadávané preto, že je križovatkou horských ciest. Samotná svätyňa, v ktorej sa môžete cítiť v lepšom prípade len ako sardinky, za návštevu nestojí. 

image

Fušimi Inari Tajša v Japonsku

Winter/Twitter

Ocean Park v Hongkongu

Bol sprístupnený v roku 1977 a propagovaný ako povinná destinácia pre všetkých zvedavých milovníkov prírody. Dlho si túto reputáciu ale neudržal. 

Čoskoro totiž nad tou náučnou a vzdelávacou časťou prevládla zábavná úloha. Vyrástol tu druhý najväčší zábavný park v Hongkogu, ktorý je súčasne trinásty najväčší v celej Ázii. Nachádzajú sa tu lanovky, šmykľavky, umelé rieky, 80 atrakcií, výbeh pre pandy, horské dráhy a skoro osem miliónov návštevníkov ročne. 

Je to pestrá zmes. Ale keď zješ príliš dobrôt naraz, môže ti z toho byť ťažko. Tu to platí najmä pre program. Pokiaľ na to nemáš žalúdok, je lepšie sa tomuto miestu vyhnúť. Turisti ho opakovane označujú ako najslabší zážitok z celého výletu do Hongkongu. 

image

Ocean Park v Hongkongu

México Kanko/Twitter

Victoria Harbour v Hongkongu

Hongkong má jednoducho smolu. Turisti mu nemôžu stále prísť na chuť. Prechádzka po nábreží Victoria Harbour je podľa názoru väčšiny z 55 miliónov návštevníkov, ktorí sem ročne zavítajú, jednou z najväčších zbytočností. Čo sa tu dá vidieť? V okolí sa to hemží hotelmi, obchodmi a kanceláriami. Jednoducho rušná štvrť metropoly, ktorá nikdy nespí. Ale to je všetko. 

Nič iné sa tu vidieť nedá. Nespokojní návštevníci upozorňujú, že sa tu môžeš potulovať celé hodiny bez toho, aby ťa zaujalo niečo konkrétne. A nechápu, prečo je tento „fenomén“ v cestovných sprievodcoch stále tak odporúčaným miestom. Je vraj lepšie sa touto povinnou vychádzkou neobťažovať, pretože jej reputácia je viac než precenená.

image

Victoria Harbour

Becky Exploring/Twitter

Lotte World v Južnej Kórei

Márnosť nad márnosť, sťažujú sa turisti v najväčšom krytom zábavnom parku v Soule. Pod jednou strechou sa tu nachádza obrovské nákupné centrum, komplex reštaurácií a bistier s rýchlym občerstvením, akvárium. A vonku k tomu prináleží ďalšia kopa atrakcií. 

image

Lotte World

Itgoals/Twitter

Pokiaľ si naladený na juhokórejský štýl zábavy a trávenia voľného času, môže ťa to osloviť. Inak táto chaotická zmes pod strechou jednoducho návštevníkom nesedí. Všetko je tu vraj príliš natlačené na sebe. Atrakcie aj ľudia. A rady? Na žiadnu z jázd tu nečakáš menej než hodinu, pokiaľ sa teda so šťastím nepostavíš do rady ako prvý. 

Busch Gardens na Floride

Si na Floride a máš voľné popoludnie? Nevieš, či radšej vyraziť do zábavného parku alebo do zoologickej záhrady? Areál Busch Gardens je univerzálna odpoveď. Na ploche 136 hektárov tu majú oboje. Bohužiaľ tu platí, že nie každá univerzálna odpoveď je nutne tá najlepšia. Podľa hodnotenia turistov je vraj návšteva len o niečo lepším programom, než sedieť potme na hotelovej izbe. 

Že si o tom ešte nepočul? Niet divu, Američania sa touto senzáciou totiž neradi chvália. Zoopark a zábavný park v Tampa Bay totiž sami považujú za poriadny prepadák a podľa všetkého ho len zlomyseľne odporúčajú turistom. Vraj sa tu zle starajú o 12 tisíc vystavovaných živočíchov aj ľudských návštevníkov. Niektoré tie miernejšie kritiky označujú celý podnik za stratu času. 

Taj Mahal v Indii

Panuje zhoda v tom, že Taj Mahal je považovaný za jednu z najkrajších stavieb, ktorá kedy bola postavená. A fakt, že v indickej Agre vznikol v roku 1648 ako mauzóleum večne pripomínajúceho pamiatku manželky mughalského vládcu Šahadžahána, jej dodáva rozmer romantiky. Ale keď strasieš ten nános, zostane vraj len gýč. 

image

Taj Mahal v Indii

Emmanuel C/Twitter

Návštevníci spomínajú, že celý ten monument je vlastne jednou veľkou oslavou smrti bez života. A na atmosfére miesta silno uberajú všetci tí kupci a sprievodcovia, ktorí sa na vás zosypú ako hladné hyeny. Taj Mahal je vraj pekný na obrazoch a fotografiách, zblízka to ale nie je ono. Pokiaľ si nechceš pokaziť pôvodnú romantickú predstavu, radšej sa mu vyhni. 

Veľký bazár v Turecku

Nachádza sa konkrétne v Istanbule a je jedným z najstarších krytých trhov na svete. Fungoval už v dobe Osmanskej ríše, a vo svojej dobe to bolo najvyhlásenejšie trhovisko šperkov, umenia, keramiky a vzácnych ručne tkaných textílií na svete.

Aj dnes tu svoj sortiment vystavuje skoro štyritisíc predajcov, ale z pôvodnej tradície nezostalo nič. Kvalita tovarov ťa prinúti skôr k úniku ako k utrácaniu. Originálne a autentické tu nie je nič. 

image

Veľký Bazár v Turecku

Espiritu_protector/Wikipedia

Vo veľkom sa tu predávajú nevkusné falzifikáty, ktoré sa medzi jednotlivými stánkami líšia len veľmi málo. Otrasný je vraj aj prístup predavačov. Sú až hrubí. Miesto stratilo v hodnotení spoločnosti Stasher pár bodov aj za nízku bezpečnosť. Krádeže tu nie sú nezvyčajné. Je to zbytočne preceňované miesto. Veľký Bazár už predáva len sklamanie. 

Chodník slávy v Kalifornii

Necelých šesť kilometrov dlhý bulvár, ktorého chodník je vydláždený 2 700 parketami. Pripomínajú najväčšie osobnosti zábavného priemyslu, či už z televízie, divadla, rozhlasu alebo hudobnej brandže. 

image

Chodník slávy v Kalifornii

Surfing Index/Twitter

Kto vlastne rozhodol o tom, že sa tu budú vystavovať práve ich mená? Väčšinou presne tie isté ctižiadostivé celebrity, po ktorých tu kráčaš. Hviezda na chodníku totiž nie je za zásluhy, ale uznanie, ktoré si môžeš kúpiť. Vo výsledku je celá táto atrakcia absolútny prepadák, ktorý má v celosvetovom porovnaní podľa spoločnosti Stasher to vôbec najslabšie hodnotenie. 

Je to miesto, za ktorého návštevu by si sa neskôr len preklínal. Zbytočnosť, ktorú môžeš s pokojným svedomím minúť. To je vysvedčenie, ktoré turisti vystavujú „slávnemu“ Chodníku slávy.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafry, do ktorého spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 20:52