Tu je výber podzemných divov sveta, ktoré ti vyrazia dychFacebook/forestiere Underground Gardens, Salina Turda, Wikipedia/
StoryEditor

Si pripravený cestovať do stredu Zeme? Tu je výber podzemných divov sveta, ktoré ti vyrazia dych

Michal Čiernik28.08.2023., 09:00h

Rozmýšľal si niekdy nad tým, aké podzemné zázraky ukrýva naša planéta? Od starých hrobiek až po celé podzemné mestá či záhrady, o ktorých si netušil, že existujú.

Lajkuj Brainee.sk na

Podzemné záhrady Forestiere

Baldassare Forestiere emigroval do Spojených štátov v roku 1901 zo Sicílie. Kúpil 32 hektárov pôdy a začal kopať. Vytváral katakomby po štýle tých starovekých, ktoré obdivoval doma. Avšak namiesto toho, aby boli tmavé a pochmúrne, vytvoril priestor s dostatkom svetla na pestovanie stromov a rastlín. Dnes sú tieto podzemné záhrady Forestiere v Kalifornii obľúbenou turistickou atrakciou.

Turistická atrakcia zo soľných baní

Soľná baňa Turda sa nachádza pri Turde, druhom najväčšom meste v okrese Cluj na severozápade Transylvánie. Prvé zmienky o ťažbe soli pochádzajú zo 17. storočia a počas 2. svetovej vojny bola baňa využívaná na viaceré účely vrátane syrárne a bunkra. Následne sa v nej banská činnosť obnovila až do konca prvej polovice 20. storočia.

Od roku 1992 je Salina Turda centrom haloterapie a obľúbenou turistickou atrakciou. Veľkou renováciou si však prešla až v roku 2008, kedy sa vďaka investícii šesť miliónov eur stala originálnym zábavným a rekreačným parkom pod zemou. Okrem množstva atrakcií ponúka aj wellness a bazény.

Jaskynný chrám Dambulla

Jaskynný chrám Dambulla sa nachádza v centre Srí Lanky a je to budhistický chrám so 153 budhistickými sochami, ako aj sochami hinduistických bohov a srílanských kráľov. Mnohé z rezbárskych diel a sôch sú stále veľmi dobre zachované, čo je pôsobivé vzhľadom na to, že pochádza z tretieho storočia pred Kristom. Je to najväčší a najlepšie zachovaný jaskynný chrámový komplex na Srí Lanke. Priestory sú vytesané do skaly, ktorá sa týči do výške 160 metrov.

Podzemná rieka Puerto Princesa

Najdlhšia podzemná splavná rieka na svete, podzemná rieka Puerto Princesa, sa nachádza na Filipínach pod ostrovom Palawan. Rieka je súčasťou národného parku a v roku 1999 bola zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. 11. novembra 2011 bola podzemná rieka Puerto Princesa vybraná ako jeden zo 7 nových divov prírody.

Cintorín West Norwood

Pod Londýnom sa nachádzajú katakomby cintorína West Norwood Cemetery. Výstavba sa začala sa v roku 1837 a zahŕňa 95 trezorov a súkromné ​​a spoločné priestory, ktoré pojmú až 3 500 rakiev. Od 30. rokov minulého storočia sa však prestal používať. Niektoré rakvy boli presunuté, ale mnohé zostali na mieste.

Cintorín navrhol významný anglický architekt Sir William Tite, ktorý priestory navrhol v gotickom štýle na rozdiel od tradičného klasického štýlu, ktorý sa vtedy častejšie používal. Aj preto sú tieto podzemné katakomby tak unikátne.

image

Namiesto odkaliska umelecká galéria a botanická záhrada na mieste toxickej hlušiny. Aj takto môžu vyzerať bývalé bane

Hrobka Setiho I.

Táto hrobka je považovaná za najdlhšiu, najhlbšiu a najúplnejšiu hrobka v starovekom Egypte čo z nej robí skutočný podzemný zázrak Hrobka, ktorú objavil Giovanni Battista Belzoni v roku 1817, bola so svojimi zložitými štruktúrami a umeleckými dielami jedinečným projektom Setiho I.

image

Táto hrobka je považovaná za najdlhšiu, najhlbšiu a najúplnejšiu hrobka v starovekom Egypte.

Wikipedia/carole Raddato/

Podzemné mesto v Austrálii

Coober Pedy je podzemné mesto nachádzajúce sa priamo v strede Austrálie, tisíce kilometrov od hlavného mesta Austrálie. Začalo to v roku 1917 ako najväčšia opálová prevádzka a prerástlo do plne vybaveného podzemného mesta pre robotníkov a ich rodiny. Viac o tomto unikáte si môžeš prečítať v našom článku.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 21:07