Záber z animáku Steamboat WillieDisney
StoryEditor

VIDEO Animák, ktorý navždy zmenil kinematografiu. Pred 95 rokmi mal premiéru revolučný a ikonický film s Mickey Mousom

TASR18.11.2023., 10:00h

Legendárna kreslená postavička známa ako Mickey Mouse sa stala jedným zo symbolov mediálneho a zábavného priemyslu 20. storočia.

Lajkuj Brainee.sk na

Cesta k popularite Myšiaka Mickeyho však nebola od začiatku vydláždená úspechom. Výrazným spôsobom k nemu dopomohla až premiéra čierno- bieleho zvukového filmu Parník Willie (Steamboat Willie), pod ktorý sa autorsky podpísali Ub Iwerks a Walt Disney. Od tejto udalosti uplynie v sobotu 18. novembra 95 rokov.

Americký filmový producent, režisér, scenárista, animátor a mediálny magnát, Walt Disney, vytvoril postavičku veselej a energickej myši v marci 1928 počas jazdy vlakom. Najskôr ju nazval Mortimer Mouse, ale toto meno sa údajne nepáčilo jeho manželke, tak ho zmenil na Mickey.

image

Štúdio Disney oslavuje 100 rokov. Multimiliardové impérium sa zrodilo v skromnej garáži na predmestí Los Angeles

Náročné začiatky

Prvýkrát sa Mickey objavil v nemých kreslených filmoch Plane Crazy a The Gallopin‘ Gaucho, no distribútori o ne neprejavili záujem. To však Disneyho a jeho spolupracovníkov neodradilo. Keď si Disney pozrel hudobný film Jazzový spevák (The Jazz Singer, 1927) so synchronizovaným zvukom, nechal sa ním inšpirovať. Presvedčený o tom, že pridanie zvuku do animovaného filmu výrazne zvýši jeho príťažlivosť, začal pracovať na snímke Parník Willie (Steamboat Willie, 1928).

Americký producent a animátor bol odhodlaný urobiť všetko pre to, aby jeho nasledujúce zvukové kreslené filmy pôsobili čo najviac realisticky. Každý zvuk mal teda presne zodpovedať tomu, čo divák videl na plátne. Kreslené postavičky mali vytvárať ilúziu, že zvuk samé produkujú.

Fenomenálny úspech

V tej dobe síce už existovali animované snímky so zvukom, no neboli schopné poskytnúť jeho plnú synchronizáciu. Prípadne sa používal sprievodný zvuk a hudba, stále však len ako kulisa v pozadí. Úspech filmu Steamboat Willie, ktorý sa dočkal premiéry 18. novembra 1928 v newyorskom kine Colony, bol fenomenálny.

Diváci sa zabávali na dobrodružstvách Mickeyho Mousa, ktorý v snímke pracuje na parníku s kapitánom kocúrom. Na jednej zastávke nakladá v prístave Clarabelle Cow (kravičku) a už počas plavby z brehu aj Minnie Mouse (myšku), ktorá prišla do prístavu neskoro.

image

GALÉRIA Postavičky od Disneyho ako vražedné hororové monštrá? Umelá inteligencia sa poriadne vybláznila

Ďalšie zvieratko - koza - zožerie myške noty s gitarou a následne na parníku začne hrať orchester, do ktorého invenčný Mickey Mouse zapojí papagája, hrnce, kravičku aj prasiatka. Koncert ukončí kapitán, ktorý pošle Mickeyho Mousea čistiť zemiaky.

Cesta na vrchol

Walt Disney sa vďaka tomuto filmu stal postupne kľúčovým hráčom vo svete animovaného filmu. Za menej ako desať rokov sa dopracoval k slávnym filmom ako Tri malé prasiatka (Three Little Pigs, 1933) či Snehulienka a sedem trpaslíkov (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937).

image

Walt Disney

Reuters/Walt Disney Company

Disney však nikdy nezabudol na to, čo odštartovalo jeho úspech. Sám totiž údajne pred svojimi spolupracovníkmi vyhlásil: „Dúfam len, že nikdy nestratíme zo zreteľa jedno - že to všetko začalo myšou.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 22:11