Nebinárneho sudcu našli podrezaného v ich vlastnom dome.Twitter/danannoficial/
StoryEditor

Nebinárneho sudcu našli podrezaného vo vlastnom dome. Ľuďom došla trpezlivosť, státisíce vyšli do ulíc žiadať spravodlivosť

joliDnes.cz16.11.2023., 13:00h

Nebinárneho sudcu a ich partnera našli mŕtvych v pondelok 13. novembra. Náhle úmrtie otriaslo Mexikom, stovky tisíc ľudí v reakcii vyšli do ulíc, aby si uctili pamiatku a demonštrovali za spravodlivosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvý mexický nebinárny sudca Jesús Oceil Baena zomrel po podrezaní žiletkou, informoval miestny prokurátor. Následne sa na niekoľkých miestach v krajine, vrátane hlavného mesta, konali sviečkové pochody, na ktorých rečníci v slzách protestovali proti urážkam a násilnostiam, ktoré sú pre mnohých členov LGBTQ+ komunity v Mexiku stále bežné, píše portál iDnes.

Niektorí účastníci mávali dúhovými vlajkami a vejármi, ktoré Baena často prinášal na verejné akcie, vrátane jednej z tých, kde vlani mexický minister zahraničia odhalil prvý pas vydaný nebinárnej osobe.

image

Počet vrážd transrodových ľudí vo svete stále stúpa. Do najnovšej výročnej správy sa prvýkrát dostalo aj Slovensko

Baena s partnerom Dorianom Nievesom boli nájdení mŕtvi v pondelok skoro ráno vo svojom dome v centrálnom štáte Aguascalientes. Hlavný prokurátor štátu Jesus Figueroa podľa Reuters povedal rádiu Formula, že sudcovo telo malo 20 rezných rán od holiaceho strojčeka. Jedna z nich, pravdepodobne smrteľná, sa nachádzala na krku.

Zavraždil ho partner?

Figueroa uviedol, že vyšetrovanie pokračuje, ale videozáznamy a odtlačky prstov na mieste činu zatiaľ nenaznačujú zapojenie tretej osoby. Niektoré forenzné dôkazy podľa neho načrtnú, že Nieves mohol byť vrahom a sám potom spáchal samovraždu. Baenov otec však pred utorkovým pohrebom prokurátorovu teóriu odmietol.

Organizácie na ochranu práv vyzvali úrady, aby prešetrili, či v úmrtí zohrala úlohu Baenova rodová identita alebo jeho aktivizmus. Sudca za života totiž pravidelne dostával nenávistné správy aj vyhrážky násilím a smrťou. „Úrady by mali zabezpečiť, aby vyšetrovanie bolo vyčerpávajúce a nezostal v ňom kameň na kameni,“ uviedol Cristian Gonzalez, výskumník v oblasti práv LGBTQ+ z organizácie Human Rights Watch.

Baena sa do histórie Mexika zapísal v októbri 2022 ako prvý nebinárny sudca volebného tribunálu štátu Aguascalientes. Vyžadoval, aby ho ľudia oslovovali zámenom oni a pravidelne zverejňoval fotografie v sukniach a podpätkoch. Za prácu na podporu komunity LGBTQ+ si vyslúžil uznanie v celej Latinskej Amerike.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:55