Lákajú ťa desivé príbehy opustených psychiatrických liečební?Facebook/kačena Hirčáková, Urbex 2k17/
StoryEditor

Lákajú ťa desivé príbehy opustených psychiatrických liečební? Na Slovensku ich nájdeš hneď niekoľko

Michal Čiernik16.11.2023., 09:00h

Desivý opustený psychiatrický ústav schovaný v lese, len kúsok od ďalšieho, ktorý je stále v prevádzke. Alebo kaštieľ, v ktorom okrem psychiatrie bola počas druhej svetovej vojny nemecká aj sovietska poľná nemocnica. To všetko nájdeš ukryté na Slovensku.

Lajkuj Brainee.sk na

Máš trochu morbídneho ducha a rád vyhľadávaš opustené miesta so strašidelnou minulosťou? Slovensko je potom pre teba ako stvorené. Na našom území sa nachádzajú desiatky, viac či menej historických budov zamrznutých v čase, ktoré dýchajú tajomnou energiou.

image

VIDEO Mäsokombinát vo Zvolene patril k najväčším. Dnes je z gigantického areálu ruina, kde by pokojne mohli natáčať horor

Medzi objekty, ktoré najviac vzbudzujú hrôzu svojimi príbehmi, sú bývalé psychiatrické ústavy. Životné osudy chorých pacientov a častokrát kontroverzné a zastarané liečebné praktiky, sa navždy vryli do múrov týchto budov. Dnes, odvážnym milovníkom urbexu rozprávajú opustené liečebne svoje skutočné príbehy, len skrz piesne meluzíny či vŕzgania starých podláh.

Honosný kaštieľ v Žiline

Pôvodne renesančný kaštieľ v Bytčici, mestskej časti Žiliny, patril jednej z najstarších uhorských šľachtických rodín – turčianskej rodine Révai. Toto honosné sídlo však od roku 1920 slúžilo ako detská nemocnica. „V dolnej časti parku bolo postavené psychiatrické oddelenie žilinskej nemocnice, ktoré sa v máji 2009 presťahovalo do NsP v Žiline. Psychiatrické oddelenie existovalo v Bytčici približne 50 rokov,“ píše urbexer Pišta pod svojim videom.

image

Kaštieľ v sebe skrýva isté tajomno a množstvo miestností, ktoré majú priam hororový nádych.

Facebook/miroslav_horecky/

Práve urbexerov, teda lovcov opustených budov a miest, táto budova mimoriadne láka. Skrýva v sebe isté tajomno a množstvo miestností, ktoré majú priam hororový nádych. Dnes je z inak krásnej budovy ruina a renesančné architektonické prvky pohltili grafity a pleseň. Kaštieľ aj s pozemkom podľa dostupných informácií patrí aktuálne súkromnej spoločnosti. Viac sa o tejto obľúbenej destinácii lovcov duchov dozvieš v našom článku.

Vojenský lazaret a psychiatrická liečebňa

Z psychiatrii vo Veľkých Levároch odišli poslední pacienti podľa stránky obce v roku 2004. Aj táto liečebňa sa nachádza v kaštieli, ktorý dali v roku 1723 postaviť vtedajší zemepáni Veľkých Levár. Jednoposchodovú, trojkrídlovú barokovú stavbu obklopuje 14 hektárový park. Viac ako 70 miestností boli svedkami nie len najrôznejších psychických porúch, ale aj zverstiev druhej svetovej vojny.

V roku 1931 odkúpil kaštieľ aj s parkom od rodu Wenckheim Rád sv. Uršuly. V roku 1941 od nich kaštieľ odkúpilo ministerstvo vnútra a bol v ňom zriadený psychiatrický liečebný ústav. V roku 1944 tu zriadila najprv nemecká armáda a po prechode frontu v roku 1945 nakrátko zase sovietska armáda poľnú nemocnicu. Potom sa sem opäť vrátil psychiatrický liečebný ústav. Fungoval až do konca roka 2004. Dnes je majiteľom Univerzitná nemocnica v Bratislave, ktorá sa budovu snaží už dlhé roky neúspešne predať.

image

V roku 1944 tu zriadila najprv nemecká armáda a po prechode frontu v roku 1945 nakrátko zase sovietska armáda poľnú nemocnicu.

Facebook/andrej Hlavac/

Strašidelná psychiatria v lese

Len niekoľko sto metrov od stále fungujúcej psychiatrickej liečebni Philipa Pinela v Pezinku, sa pod korunami stromov nachádza jej zabudnuté dvojča. Ide o pôvodné budovy prvej liečebne, ktorá sa otvorila v roku 1924, predtým boli objekty využívané ako kúpele.

Postupným rozširovaním sa psychiatrická liečebňa stala najväčšou na Slovensku s viac ako 400 posteľami a operačnou sálou. V roku 1976 sa však začal stavať nový komplex budov dnešnej psychiatrickej liečebne. Tá časom úplne nahradila pôvodný komplex, ktorý zostal opustený a postupne chradol. Dnes si tieto budovy postupne berie späť príroda a vstup do areálu je len na vlastné riziko.

Psychiatria v Sokolovciach

Hrôzostrašný barokovo-klasicistický kaštieľ v srdci Sokoloviec pri Piešťanoch považujú lovci duchov a milovníci urbexu za jeden z najdesivejších opustených objektov na Slovensku. Kaštieľ bol postavený ako hájovňa v roku 1807. Neskôr bola vo veži zriadená hvezdáreň a v sídle žilo viacero šľachtických rodov vrátane Nyáriovcov či Hirschwerkovcov.

Po druhej svetovej vojne sa však z kaštieľa stala psychiatrická liečebňa, ktorá pomáhala duševne chorým až do roku 2008. Vtedy historickú pamiatku aj s rozsiahlym parkom odkúpila od trnavskej fakultnej nemocnici súkromná spoločnosť D I Y a.s.. Jej zámer s budovou však zrejme nevyšiel, pretože od toho momentu kaštieľ aj s parkom bojuje nie len s počasím, ale aj s vandalmi a zlodejmi.

Pod korunami storočných unikátnych stromov sa zrodila nelegálna skládka odpadu a prepadnutá strecha na zdevastovanom kaštieli len odzrkadľuje jeho hrôzostrašný stav. Ten sa však má časom zmeniť. Kaštieľ aj s parkom od súkromnej spoločnosti odkúpila v roku 2022 obec za 200-tisíc a už v lete 2023 sprístupnila upravený a vyčistený park verejnosti.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:32