Toto sú najlepšie bary na svete za rok 2023.Facebook/mirror Bar/
StoryEditor

Toto sú najlepšie bary na svete za rok 2023. Do prvej stovky sa prebojoval aj známy bratislavský podnik

Michal Čiernik19.10.2023., 11:00h

V Singapure sa konal 14 ročník udeľovania cien za najlepší bar na svete. Prvenstvo získal populárny európsky podnik. Do zoznamu sa dostal aj slovenský zástupca.

Lajkuj Brainee.sk na

Ceremoniál, ktorý sa konal v odstavenej elektrárni z 50. rokov v Singapure, bol v 14-ročnej histórii udeľovania cien prvýkrát mimo Európy. Zoznam je v posledných rokoch čoraz rozmanitejší, čoho dôkazom je aj tento rok. Mexico City má v top 50 štyri bary vrátane tretieho Handshake Speakeasy, zatiaľ čo hlavné mesto Argentíny Buenos Aires a hostiteľské mesto Singapur sú domovom troch barov v prvej 50.

image

Veľký úspech pre našich západných susedov. Legendárna Becherovka sa dostala do zoznamu najlepších alkoholických nápojov

O víťazoch hlasovali anonymne členovia z 50 najlepších svetových barových akadémií, skupina 680 osobností z odvetvia vrátane majiteľov barov, barmanov a kritikov. Neexistovali žiadne špecifické hlasovacie kritériá, porotcovia mali jednoducho majú posúdiť, kde „zažili najlepší zážitok“, uviedli organizátori.

Prvenstvo ostalo v Európe

Na druhom mieste, pred spomínaným barom Handshake Speakeasy z Mexico City, sa umiestnil Double Chicken Please sídliaci na Manhattane. Z New Yorku sa pri tom na zoznam dostali len tri bary, čo je v porovnaní z roku 2015, kedy ich bolo až osem, značný pokles.

Víťazstvo si však uchmatol barcelonský kokteilový bar Sips. Spoluzakladatelia baru Simone Caporale a Marc Álvarez, pritom otvorili svoj bar len počas pandémie Covid-19. „Nazvime to sen,“ povedal Caporale pre CNN krátko po vyhlásení cien.

Podnik Sips, ktorý má len 33 miest na sedenie, používa suroviny z miestnych zdrojov na výrobu toho, čo Álvarez nazval „koktejly vysokej módy“. „Je to veľmi pekné miesto – architektúra, gastronómia, dobré počasie. Ak k tomu pridáme pekné nápoje a dobré služby, myslím, že to treba oceniť,“ povedal jeden z hodnotiacich odborníkov.

Bratislavský bar

V prvej stovke, konkrétne na 90 mieste, sa umiestnil bratislavský Mirror Bar. „S nadšením vám môžeme oznámiť, že Mirror Bar Carlton si zaistil svoje miesto na 90. mieste v rozšírenom zozname The World’s 50 Best Bars. Tento úspech je dôkazom neúnavnej oddanosti a vášne, ktorú vlievame do každého cocktailu a každého zážitku, ktorý našim hosťom prinášame,“ napísali v príspevku na sociálnej sieti.

image

V prvej stovke, konkrétne na 90 mieste, sa umiestnil bratislavský Mirror Bar.

Facebook/mirror Bar/

Pre bratislavský podnik je to obrovský úspech, pretože je to jediný bar zo strednej Európy, ktorý sa do medzinárodného zoznamu odstal.

Najúspešnejšie mesto s doteraz najviac podnikmi v rebríčku je Londýn. Do teraz sa z anglického hlavného mesta v rebríčku objavilo viac ako 50 rôznych barov. Tento rok však po prvýkrát od udeľovania cien, sa žiadny londýnsky podnik neumiestnil v top trojke.

Prvých desať najlepších barov na svete

  • 1. Sips, Barcelona
  • 2. Double Chicken Please, New York
  • 3. Handshake Speakeasy, Mexico City
  • 4. Paradiso, Barcelona
  • 5. Connaught Bar, London
  • 6. Little Red Door, Paris
  • 7. Licorería Limantour, Mexico City
  • 8. Tayēr + Elementary, London
  • 9. Alquímico, Cartagena
  • 10. Himkok, Oslo
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:33