Termitie megamesto veľké ako Británia udivuje vedcov.Twitter/oddities_by_qwyck/
StoryEditor

Termitie megamesto veľké ako Británia udivuje vedcov. Niektoré mohyly sú staré tisícky rokov

Michal Čiernik16.08.2023., 14:00h

Gigantický komplex 200 miliónov termitích kopcov sa nachádza v severovýchodnej Brazílii. Najstaršie z nich môžu mať až 4-tisíc rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Kolónie termitov žijúca v severnej Brazílii vybudovali metropolu, ktorá prekoná všetko, čo kedy ľudia postavili. Zistilo sa, že celkové množstvo zeminy, ktoré musel hmyz vykopať, zodpovedá štyrom tisícom Veľkých pyramíd v Gíze.

Satelitná mapa ukazuje, že termitiská pokrývajú plochu približne 230-tisíc kilometrov štvorcových, čo je len o niečo menej ako oblasť Veľkej Británie. Niektoré z nich sú vysoké až štyri metre a podľa výskumu boli vytvorené pred 690 až 3 820 rokmi. 

Prepojené obrovské mesto

Vedci zostali zmätení štruktúrou, o ktorej tvrdia, že je najväčšia svojho druhu, aká bola doteraz objavená. „Predstavte si, že je to pod zemou všetko prepojené, ako jedno obrovské mesto. Nič podobné som nikdy nevidel,“ povedal Stephen J. Martin, entomológ na univerzite v Salforde, ktorý sa špecializuje na socializáciu hmyzu.

Mohyly podľa vedcov nie sú hniezdami, ale skôr výsledkom pomalého a rovnomerného hĺbenia siete vzájomne prepojených podzemných tunelov hmyzom, čo viedlo k hromadeniu odpadu v kuželoch na povrchu. „Nemyslím si, že niekto ešte videl takú modifikáciu krajiny v takom obrovskom rozsahu a takými drobnými tvormi,“ dodal biológ Roy Funch.

image

Väzňa zaživa zožrali ploštice. Za mrežami bol len tri mesiace

Rozsiahla sieť tunelov zjavne umožňuje bezpečný prístup k sporadickým zásobám potravy. „Je neuveriteľné, že v dnešnej dobe môžete nájsť "neznámy" biologický zázrak takejto veľkosti a veku, ktorý existuje a v ktorom jeho obyvatelia stále žijú,“ povedal Stephen Martin.

image

Niektoré termitiská sú vysoké aj štyri metre.

Twitter/naturallifesci/

Podľa výskumníkov však stále existuje veľa nezodpovedaných otázok o kolóniách termitov, vrátane presnej fyzickej štruktúry hniezd. Tie sa môžu nachádzať pod zemou alebo v útrobách priľahlých hôr. Rovnako sa zatiaľ nenašla ani žiadna kráľovnina komora.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 01:14