galitskaya - stock.adobe.com
StoryEditor

Najčastejšie problémy, ktoré kazia dovolenku

PR článok28.07.2023., 00:00h

Väčšina z nás sa hrejivého leta a dlho plánovanej dovolenky nevie dočkať. Odpočinok a spoznávanie nových kútov sveta je však príjemné len dovtedy, kým sa neobjavia zdravotné problémy. Stres z dlhej cesty, iná klíma či potraviny a voda môžu spôsobiť viacero zdravotných komplikácií.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako predísť najčastejším problémom, ktoré kazia dovolenku?

Cestovná hnačka

Cestovná hnačka je črevná infekcia, ktorá je najčastejšie spôsobená miestnou stravou alebo vodou. Zapríčiniť ju môžu aj hygienické podmienky v niektorých destináciách, ktoré sú odlišné ako tie, na ktoré je človek zvyknutý.

Hnačka sa zvykne objaviť v exotických krajinách alebo v krajinách s nižšími hygienickými štandardmi. Okrem toho sa môžu objaviť aj kŕče v bruchu, nevoľnosť, zvracanie, horúčka alebo nechuť do jedla. Na dovolenku by ste si preto mali zabaliť aj voľnopredajné lieky, a v prípade tráviacich problémov si dopriať oddych a dostatok tekutín.

Kožné problémy

Pokožka dostáva počas letnej dovolenky naozaj zabrať. Okrem slnka ju vie potrápiť aj hmyz či miestna klíma, teda napríklad prílišné sucho či, naopak, zvýšená vlhkosť. Aj keď k sebe dovolenka a opaľovanie na pláži alebo pri bazéne jednoducho patria, netreba to so slnením preháňať.

Krásne opálená pokožka je lákavá, ale pri mori sa dá aj ľahko spáliť. Je vhodnejšie opaľovať sa dopoludnia alebo popoludní, a v čase okolo obeda sa slnku vyhnúť. Použiť by sa mal aj krém na opaľovanie zodpovedajúci vášmu typu pokožky.

image
Aleksej - stock.adobe.com

Ďalším nepríjemným zážitkom je bodnutie hmyzom, najmä ak ide o osu či sršňa. Aj tomu sa ale dá určitými spôsobmi vyhnúť. Hmyz priťahujú potraviny a nápoje, takže je lepšie ich zakrývať. Okrem toho sa môžu vyskytovať aj v okolí smetných košov. Pre hmyz sú tiež lákavé vône, ako parfumy a voňavá letná kozmetika, ktorej množstvo na tele treba kontrolovať a používať s mierou.

Keď už príde k uštipnutiu, je dobré mať poruke gély alebo masti po bodnutí hmyzom. Samozrejme, alergici by za každých okolností mali mať pri sebe aj svoj balíček prvej pomoci.

Dehydratácia, úpal a úžeh

Na letnú dovolenku cestujeme nielen kvôli oddychu, ale aj kvôli teplu a slnku. Bohužiaľ, deň strávený na slnku môže spôsobiť dehydratáciu a úpal. Dehydratácia nastáva vtedy, keď telo viac tekutín vylúči ako príjme. Pitný režim je preto v horúcom počasí ešte dôležitejší. K počiatočným príznakom dehydratácie patrí pocit smädu, bolesť hlavy, únava, suché pery či zápcha. Pri ťažšej dehydratácii sa môže objaviť aj nízky tlak, rýchlejší pulz, svalové kŕče, minimálne potenie a močenie.

Najlepšou prevenciou je dodržiavanie pitného režimu, teda 35 – 40 ml vody denne na 1 kg hmotnosti. Všeobecne sa odporúča vypiť cca 3 l denne pre ženy a cca 4 l pre mužov. V letných horúčavách alebo pri fyzických aktivitách je potrebné piť viac. 

S vysokými letnými teplotami a slnkom súvisia aj ďalšie časté problémy dovolenkárov. Úpal a úžeh sú dva pojmy, ktoré sa často zamieňajú. Úpal skôr spôsobujú vysoké teploty, pričom nie je ani potrebné byť vystavený slnečným lúčom. Ak sú preto vonku veľké horúčavy, organizmus sa ľahko prehreje aj v tieni. Pokiaľ sa k tomu pridá dehydratácia, úpal je na svete.

Úžeh je výsledkom horúčav a vystaveniu sa slnečným lúčom, môže byť sprevádzaný aj spálením pokožky. V oboch prípadoch je potrebné hydratovať a schladiť telo, pri úžehu je potrebné ošetriť aj spálenú pokožku.

Chrípka a prechladnutie

Chrípka a prechladnutie vás môžu zaskočiť aj na letnej dovolenke. Dôvod je jednoduchý – výrazné zmeny teplôt. Keď sú vonku horúčavy, vyhľadávame klimatizované priestory, napríklad reštaurácie, kaviarne alebo trávime čas v klimatizovanej hotelovej izbe. V podstate je to podobné, ako keď v zime prechádzame z mrazivého vonkajšieho prostredia do vykúrených izieb. Takéto prudké zmeny teploty predstavujú záťaž pre organizmus a imunitný systém.

Aj v lete nás teda môže potrápiť prechladnutie a chrípka. V rámci prevencie je preto vhodné využívať klimatizáciu v rozumnej miere a podľa možností sa vyhýbať preplneným uzavretým priestorom. Prispieť k silnejšej imunite môže aj vitamín C, či už vo forme doplnku výživy, alebo konzumácie potravín s jeho obsahom.

image
nicoletaionescu - stock.adobe.com

Úzkosť, stres a vyčerpanie

Aj keď sa na dovolenku tešíte, cestovanie môže byť psychicky náročné. Niekedy sa počas cesty objavia komplikácie, inokedy je dlhá a náročná. Pocit vyčerpania, úzkosť alebo stres sú v takýchto situáciách bežné a pochopiteľné. Dokonca sa môžu tieto problémy objaviť aj po návrate domov.

Niekedy stačí, ak si človek oddýchne a upokojí sa. Inokedy môžu pomôcť aj dôležité látky proti stresu a únave, ako je horčík alebo vitamíny A, B aj D. Dôležitý je, samozrejme, aj oddych a dostatok tekutín, keďže únava môže mať súvis aj s dehydratáciou organizmu.

Infekčné choroby

Infekčné choroby už potrápili mnohých cestovateľov, pretože cudzinci nemusia byť imúnni voči ochoreniam v dovolenkových destináciách. Niektoré miestne infekčné choroby môžu byť veľmi závažné. Obzvlášť pred cestou do exotických krajín by ste sa preto mali informovať o potrebe a možnostiach očkovania, aby ste minimalizovali riziko neskorších zdravotných komplikácií.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 19:21