KomárPexels/icon0
StoryEditor

Nevieš sa zbaviť komárov? Odborníčka prezradila, čo ich skutočne odpudzuje a s ktorými radami len zbytočne strácaš čas

Miroslav Kamody27.06.2023., 10:00h

Komáre patria k najotravnejším častiam leta. Ako proti nim úspečne bojovať a ktoré babské rady sú ti úplne zbytočné?

Lajkuj Brainee.sk na

Len máločo dokáže pokaziť letný večer tak veľmi, ako práve komáre. Keď akurát nebzučia okolo tvojich uší, takmer s istotou si pochutnávajú na tvojej krvi, aby ti nakoniec na tele zanechali štípanec, ktorý si si najradšej uškriabal na smrť.

Ako píše portál The Conversation, každý z nás pozná toho jedného kamaráta, ktorý je magnetom na komáre, a toho, na koho si komár nikdy ani len nesadne. „Je to preto, že komáre používajú svoj čuch, aby našli ľudí, ktorých chcú uštipnúť, a niektorí ľudia im voňajú lepšie,” vysvetľuje Maisie Vollans z Oxfordskej univerzity.

image

Rútime sa do záhuby? Ľudia budú v dôsledku otepľovania viac zomierať na infekčné choroby

To, ako voniame, však môžeme zmeniť rôznymi spôsobmi. Ktoré sa oplatí využiť v pokuse o bezproblémové leto a pokožku bez bolestivých a svrbiacich štípancov?

1. Značka mydla 

Ako všetci vieme, mydlá ovplyvňujú to, ako voniame, ale ľudia, ktorí používajú rovnaké mydlo, môžu nakoniec voňať inak. Štúdia uverejnená tento rok zistila, že pre niektorých ľudí je umývanie mydlami Dove a Simple Truth pre komáre príťažlivejšie, zatiaľ čo umývanie mydlom Native ich odpudzuje. U iných ľudí však žiadne z mydiel nemá vplyv na to, ako sú pre komáre atraktívni.

image

Komár

Pexels/Pixabay

2. Banány

„Možno budete chcieť toto leto vymeniť banány za hrozno, aby ste sa vyhli uštipnutiu komárom. Istá americká štúdia zistila, že niektorých ľudí po zjedení banánu viac priťahovala vôňa ich rúk,” prezrádza Vollans.

Táto zákonitosť však neplatí pre všetky druhy ovocia. Rovnaké metódy sa zopakovali s použitím hrozna a po jeho zjedení nedošlo k žiadnej zmene v priťahovaní komárov k dobrovoľníkom. Ovocie si preto vyberaj múdro.

3. Pivo

V štúdii z roku 2010 sa meralo, ako atraktívni sú pre komáre ľudia pred a po tom, ako vypili pivo alebo vodu. Po vypití piva bola telesná vôňa dobrovoľníkov pre komáre atraktívnejšia.

„Ale nedošlo k žiadnej zmene v tom, ako atraktívni boli pre komáre dobrovoľníci po vypití vody. Takže možno budete chcieť toto leto obmedziť pitie piva - ak si myslíte, že to stojí za tú obeť.”

image

Prečo nás komáre dokážu tak rýchlo vycítiť? Vedci konečne poznajú odpoveď, no nebude sa ti páčiť

4. Dezodorant

Štúdia v časopise Nature zistila, že zlúčenina v dezodorantoch (izopropyltetradekanoát) odpudzuje komáre tým, že im bráni pristáť na povrchu potiahnutom dezodorantom. „V skutočnosti došlo k 56-percentnému zníženiu počtu pristátí komárov. Predstavte si, o koľko menej uštipnutí by to mohlo viesť.”

Ešte dôležitejšie je podľa odborníčky nezabudnúť na používanie dezodorantu pri cvičení, pretože ďalšia štúdia v časopise Nature zistila, že pre komáre si atraktívnejší, ak si spotení. Je čas urobiť si zásoby dezodorantov (a poďakujú sa ti aj tvoji priatelia).

5. Cesnak a vitamín B

Mnohí ľudia jedia cesnak a užívajú doplnky vitamínu B ako domáci prostriedok na odpudzovanie komárov. V štúdii z roku 2005 boli účastníci vystavení komárom po konzumácii cesnaku alebo placeba. Popri iných meraniach sa zaznamenával počet uštipnutí komármi a výsledky nepriniesli žiadny dôkaz o tom, že cesnak komáre odpudzuje.

image

Komár

Unsplash/Wolfgang Hasselmann

„Podobne sa v inej štúdii z roku 2005 zistilo, že užívanie doplnkov vitamínu B nemá žiadny vplyv na príťažlivosť vône pokožky pre komáre. S týmito domácimi prostriedkami sa neobťažujte,” pokračuje Vollans.

6. Repelent s obsahom deetu

Deet je chemická látka, ktorá sa nachádza v mnohých repelentoch proti hmyzu a môže sa používať na holú pokožku. Nevonia príliš príjemne (nám ani komárom) a môže byť trochu mastný, ale repelenty proti hmyzu obsahujúce Deet poskytujú v porovnaní s inými repelentmi najdlhšiu ochranu proti uštipnutiu komárom.

7. Ošetrenie oblečenia insekticídom

Ak sa ti nepáči predstava, že si repelent nanesieš priamo na pokožku, môžeš si oblečenie postriekať insekticídom, napríklad permetrínom. „Je to účinný spôsob, ako zabrániť komárom poštípať pokožku pokrytú ošetreným odevom. Je to aj technika používaná armádou. Komáre často štípu práve cez oblečenie, takže sa to rozhodne oplatí vyskúšať.”

image

Mesto zasiahla biblická invázia kanibalských cvrčkov. Hmyz spôsobuje dopravné nehody, z ciest ho musia odhŕňať

A čo robiť, ak si vyskúšal už všetko a komáre ťa stále štípu? Odborníka vysvetľuje, že aj tvoja genetika má vplyv na to, ako voniaš, a teda aj na to, ako si pre komáre príťažlivý. Jednoducho máš smolu a musíš sa s tým zmieriť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 22:54