Väzňa za živa zožrali ploštice.Twitter/josh Fernie, Justice4lashawn/
StoryEditor

Väzňa zaživa zožrali ploštice. Za mrežami bol len tri mesiace

iDnes.cz24.04.2023., 13:30h

Američana Lashawna Thompsona, ktorý zomrel vo väzenskej cele v Atlante, zaživa zožrali ploštice. Aspoň to tvrdí právnik jeho rodiny. Po troch mesiacoch výkonu trestu ho našli mŕtveho v jeho cele pokrytého plošticami a iným hmyzom.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa správy súdneho lekára, ktorú poskytla Thompsonova rodina, našli 35-ročného Lashawna Thompsona 13. septembra 2022 mŕtveho vo väzení okresu Fulton v Atlante. Podľa právnika rodiny ho zatkli 12. júna 2022 za priestupok ľahkého ublíženia na zdraví a potom, čo u neho boli zistené psychické problémy, ho umiestnili na psychiatrické oddelenie väznice.

Po troch mesiacoch ho našli bez známok života, pokrytého niečím, čo záznamy popisujú ako „vážne zamorenie plošticami“. Cela bola taká špinavá, že pracovník, ktorý do nej vstúpil, na sebe musel mať ochranný oblek, uviedol denník Washington Post.

Neposkytli mu žiadnu pomoc

Fotografie zverejnené spolu s tlačovým vyhlásením rodiny zachytávali Thompsonovu tvár, krk a hornú časť tela pokryté ranami a mŕtvym hmyzom prilepeným na tvári. Väzenské záznamy uvádzali, že príčinu smrti súdny lekár zatiaľ neurčil.

Podľa právnika rodiny väzenské záznamy ukazujú, že policajti a zdravotnícky personál si všimli, že sa pánovi Thompsonovi zhoršuje stav, ale neposkytli mu žiadnu pomoc.

„Fotografie priložené k tomuto oznámeniu ukazujú, že väzenská cela, v ktorej bol pán Thompson umiestnený, nebola vhodná ani pre zviera,“ píše sa pri jednom z Twitterových profilov, ktoré sa venujú Lashawnovej smrti.

Thompsonova rodina teraz požaduje uzavretie a rekonštrukciu celej väznice a tiež začatie trestného konania vo veci jeho smrti. „Lashawn si to nezaslúžil,“ komentoval prípad Thompsonov brat.

Preplnená väznica

Úrad šerifa okresu Fulton, ktorý väznicu spravuje, v piatkovom vyhlásení uviedol, že šerif začal vyšetrovanie okolností Thompsonova úmrtia a že okrem iných krokov bolo schválených ďalších 500 000 dolárov na riešenie zamorenia väznice Fulton County hmyzom. 

image

Nebolo to len brutálne väzenie bez šance na únik. Alcatraz ponúkal luxusné jedlo, za jeho mrežami bol aj Čech

O problémoch s podmienkami vo väznici v okrese Fulton sa hovorilo už skôr. V minulom roku šerif pri žiadosti o dodatočné financovanie oznámil komisii okresu Fulton, že 428 väzňov spí na podlahe kvôli preplnenosti.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:20