Rumunským letoviskom Costinešti na pobreží Čierneho mora v pondelok otriasol výbuch.Twitter/gazetteernews, Flickr//brianj.lowe/
StoryEditor

Pri rumunskej pláži plnej turistov vybuchla námorná mína. Problém majú aj ostatné dovolenkové rezorty

iDnes.czČTK15.08.2023., 10:00h

Rumunským letoviskom Costinešti na pobreží Čierneho mora v pondelok otriasol výbuch, ktorý zrejme spôsobila námorná mína. K žiadnym závažným škodám nedošlo, existovali ale obavy, že v mori plávajú ďalšie.

Lajkuj Brainee.sk na

K výbuchu došlo na vlnolame pri vstupe do prístavu v čase, keď už bola pláž rušného letoviska južne od Kostnice plná ľudí. Svedok udalosť opísal ako silný výbuch s množstvom čierneho dymu, ku ktorému došlo v čase, keď bolo vo vode veľa turistov.

Jeden muž utrpel v dôsledku explózie zranenie. Sťažoval sa na miernu stratu sluchu, ale hospitalizáciu odmietol.

Podľa spravodajského portálu Digi24 bola na mieste spozorovaná druhá mína, ktorú následne začal vyšetrovať tím potápačov spolu s pobrežnou strážou. Rumunské námorníctvo následne oznámilo, že na pobrežie Čierneho mora vyslalo loď a vrtuľník, aby pátrali po zatúlaných mínach.

Problém s mínami majú aj ostatné krajiny

„Po vypuknutí vojny na Ukrajine, ktorú vo februári minulého roka vyvolala Ruská federácia, ohrozujú bezpečnosť plavby v oblasti Čierneho mora plávajúce námorné míny. Ako vidíme, dnes fúka veľmi silný vietor z otvoreného mora k pobrežiu,“ citovala televízia TVR hovorcu rumunského námorníctva Cornelia Pavela. „Naši potápači zatiaľ zneškodnili päť morských mín,“ dodal Pavel.

image

Bitka v obľúbenom letovisku: Rusi sa neovládli a napadli časníka. Miestni sa do nich pustili so stoličkami

Bulharskí a tureckí potápači tiež pracujú na zneškodnení mín, ktoré sa dostali do ich vôd. Bulharsko, Rumunsko, Gruzínsko a Turecko, ako aj Ukrajina a Rusko majú spoločné more, ktoré je kľúčové pre prepravu obilia, ropy a ropných produktov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 02:37