Moskva považuje incident s americkým dronom za provokáciu a vinu odmieta.Wikipedia/ Aleksandr_markin/
StoryEditor

Nebezpečný incident nad Čiernym morom. Rusi zničili americký dron, vinu odmietajú

iDnes.czČTK15.03.2023., 15:00h

Ruské stíhačky údajne nad Čiernym morom zničili americké bezpilotné lietadlo. Moskva považuje incident s americkým dronom za provokáciu a vinu odmieta.

Lajkuj Brainee.sk na

Armáda Spojených štátov v utorok oznámila, že ruské bojové lietadlo Su-27 sa zrazilo s americkým prieskumným dronom MQ-9 Reaper. Dron bol v dôsledku toho zničený. Incident sa podľa nej stal kvôli "nebezpečnému a neprofesionálnemu" správaniu ruskej strany.

Nebezpečné ruské manévre

„Náš bezpilotný lietadlo MQ-9 vykonával rutinné operácie v medzinárodnom vzdušnom priestore, keď ho zameral a zasiahol ruské bojové lietadlo. To malo za následok haváriu a stratu nášho dronu,“ uviedol generál amerického letectva James Hecker, ktorý má na starosti operácie v oblasti.

image

Ruské bojové lietadlo Su-27 sa zrazilo s americkým prieskumným dronom MQ-9 Reaper a zasiahlo jeho vrtuľu.

Wikipedia/ Aleksandr_markin/

Hovorca Bieleho domu John Kirby povedal, že o incidente bol informovaný prezident Joe Biden. Uviedol tiež, že takéto udalosti sa stávajú, ale že táto je iná, pretože bola „nebezpečná a neprofesionálna“ a viedla k zrúteniu amerického dronu. „V tomto ohľade ide o ojedinelý incident,“ dodal.

Rusi sa dištancujú

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že americký stroj spadol kvôli prudkému manévrovaniu a že ruské stíhačky s ním neboli v kontakte, napísala agentúra Reuters.

image

"Americké bezpilotné lietadlo sa zámerne a provokatívne pohybovalo smerom k ruskému územiu s vypnutými odpovedačmi,“ uviedol Antonov vo vyjadrení zverejnenom na internetových stránkach ruského veľvyslanectva.

Profimedia.cz/

„Americké bezpilotné lietadlo sa zámerne a provokatívne pohybovalo smerom k ruskému územiu s vypnutou komunikáciou,“ uviedol Antonov vo vyjadrení zverejnenom na internetových stránkach ruského veľvyslanectva vo Washingtone. Potom, čo bol v utorok v súvislosti s incidentom predvolaný na americké ministerstvo zahraničia, diplomat podľa ruských agentúr oznámil, že incident považujeme za provokáciu.

image

Konšpiračné teórie, zavádzanie či falošné účty. Takto vedie Rusko dezinformačnú vojnu proti celému svetu

Antonov pre Newsweek dodal, že „ruské stíhačky, ktoré sa snažili identifikovať narušiteľa, nepoužili palubné zbrane, ani neprišli s bezpilotným lietadlom do kontaktu.“ Rovnako uviedol, že americké drony zhromažďujú spravodajské informácie, ktoré následne Ukrajina využíva na údery na ruské ozbrojené sily a územia. „Neprijateľné akcie armády Spojených štátov v tesnej blízkosti našich hraníc sú dôvodom na obavy,“ povedal podľa Newsweeku Antonov.

More nepatrí Rusom

Prítomnosť amerického bezpilotného lietadla nad Čiernym morom v noci na stredu obhajovali ukrajinskí predstavitelia. „Čierne more nie je vnútrozemským morom Ruska, rovnako ako v prípade okupovaného Azovského mora, ktoré (Rusi) považujú za svoje,“ uviedol hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Pripomenul, že more využíva mnoho krajín vrátane členských štátov NATO, ako sú Turecko či Rumunsko.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:01