Tiktokeri vyberajú z riek tony odpadu.Instagram/pandawaragroup/
StoryEditor

Tiktokeri vyberajú z riek tony odpadu. K čisteniu prírody inšpirovali stovky dobrovoľníkov

jla05.08.2023., 11:00h

Sociálne siete nadchla činnosť skupiny Pandawara, ktorá dlhodobo čistí rieky a pláže blízko tretieho najväčšieho indonézskeho mesta Bandung. Členovia tejto skupiny za pár mesiacov nazbierali už deväť miliónov sledujúcich na TikToku aj Instagrame a snažia sa o to, aby sa k nim v boji proti znečisteniu pridali aj ostatní.

Lajkuj Brainee.sk na

Súčasťou skupiny Pandawara je päť mužov vo veku okolo dvadsať rokov. Skupina vznikla v roku 2022 po tom, čo mnoho indonézskych domovov zasiahli ničivé povodne. Väčšina infraštruktúry podľahla ničivému prírodnému živlu. to však navyše viedlo ku extrémnemu znečisteniu miestnych riek odpadkami a stavebným odpadom. Informoval o tom denník The Guardian.

Problém s odpadom tu však mali aj pred povodňami. V metropole okolo mesta Bandung sa podľa odhadov denne vyprodukuje až dvetisíc ton odpadu. Zhruba 10 až 20 percent takého odpadu ale skončí v riekach. Indonézsky úradník Prima Mayaningtyase sa domnieva, že všetok vyprodukovaný odpad v tomto regióne presahuje kapacitu tamojších skládok o 800 percent, píše iDnes.cz. Niektorým Indonésanom preto dochádza trpezlivosť.

Konečne poriadni influenceri 

Medzi ne sa radí práve aj skupina Pandawara. Na jej tiktokovom profile sa za niekoľko mesiacov činnosti nazhromaždilo už 100 krátkych videí, ktoré nazbierali milióny zhliadnutí a viac ako 100 miliónov lajkov. Svoju činnosť ale táto skupina začala pomerne skromne. V roku 2022 sa zameriavala iba na rieky v blízkosti svojich domovov.

Keď sa ale z členov skupiny stali online celebrity, začali svoju pôsobnosť rozširovať. Dostali sa do kontaktu s tamojšími úradmi a s niektorým uzavreli aj partnerské spolupráce a s naďalej rastúcou popularitou sa ich činnosť rozširuje.

„Niekedy sa na našu výzvu na upratovanie hlásia aj tisíce ľudí. Kvôli obmedzenému priestoru ale môžeme často vybrať iba pár desiatok z nich. V niektorých miestach ale počet dobrovoľníkov neobmedzujeme,“ uviedol pre denník The Guardian člen skupiny Pandawara Gilang Rahma. Dúfa, že popularita skupiny Pandawara sa vďaka sociálnym sieťam vyústi k zvýšeniu povedomia generácie Z o indonézskom znečistení.

Inšpirujú stovky dobrovoľníkov

Pri jednej z posledných akcií, ktorá sa odohrala 27. júla, sa zúčastnilo 600 ľudí, a to vrátane zamestnancov miestnej samosprávy aj ďalších úradníkov. Podarilo sa zlikvidovať 17 ton odpadu z tamojšej priehrady Bugel.

image

Everest zaplavili tony odpadkov. Situácia je už taká kritická, že šerpovia smeti nestíhajú odpratávať

Jedným z dobrovoľníkov bol aj dvadsaťjedenročný vysokoškolský študent Ahmed Fadhil. Denníku The Guardian uviedol, že činnosť skupiny Pandawara sledoval ešte predtým, ako sa stali známymi. Zároveň ale tvrdí, že tieto malé komunitné iniciatívy na riešenie problému s odpadkami v Indonézii jednoducho nestačia. „Niektorí vedia, že odhadzovanie odpadkov v prírode je zlé, ale na vidieku často zvoz odpadu nefunguje. Nič iné im teda ani nezostáva,“ uzatvára.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:57