Na ceste k Titanicu sa stratila ponorka s pasažiermi.Twitter/brian_mcmanus, Oceangate_expeditions/
StoryEditor

Stratená ponorka: Kyslík má posádka do štvrtka, a zo sumy, ktorú zaplatili za lístok k Titanicu, sa ti zatočí hlava

iDnes.czČTK20.06.2023., 10:00h

Pobrežná hliadka z amerického mesta Bostonu pátra po nezvestnej turistickej ponorke, ktorá plávala k vraku parníka Titanic. Ponorku vlastní firma OceanGate Expeditions, ktorá potvrdila, že na jej palube sú ľudia.

Lajkuj Brainee.sk na

Stanica BBC uviedla, že medzi nezvestnými je aj britský miliardár a cestovateľ Hamish Harding. Okrem neho by mal byť na palube aj francúzsky pilot ponorky Paul-Henri Nargeolet. Firma neuviedla presný počet cestujúcich. Podľa denníka The Guardian ich je však päť.

Vrak Titanicu leží na dne Atlantického oceánu asi 600 kilometrov od brehov kanadskej provincie Nový Foundland a okolo 3 800 metrov pod hladinou. Ponorka vyplávala v sobotu z kanadskej obce St John‘s. Ponor k vraku Titanicu začal v nedeľu v ranných hodinách. Podľa BBC na palube ponorky sú zásoby kyslíka približne na 96 hodín, ktoré sa začali odpočítavať v nedeľu o šiestej ráno. Približne o hodinu a 45 minút neskôr s ním jeho podporné plavidlo, kanadský výskumný ľadoborec Polar Prince, stratilo kontakt, uvádza APnews.

image

Ponor k vraku Titaniku začal v nedeľu v ranných hodinách.

Oceangate_expeditions/

S prebiehajúcimi pátracími akciami pomáhajú vládne agentúry a námorníctvo Kanady a Spojených štátov a komerčné hlbokomorské firmy. Pri pátraní po plavidle boli doteraz nasadené vojenské lietadlá, ponorka a sonarové bóje. „Nasadzujeme všetky dostupné prostriedky, aby sme sa uistili, že dokážeme nájsť plavidlo a zachrániť ľudí na palube,“ povedal veliteľ americkej pobrežnej stráže, kontraadmirál John Mauger.

Spoločnosť OceanGate uviedla, že sa zameriava na ľudí na palube a ich rodiny. „Sme hlboko vďační za rozsiahlu pomoc, ktorú sme dostali od niekoľkých vládnych agentúr a hlbokomorských spoločností v našom úsilí obnoviť kontakt s ponorkou,“ uvádza vo vyhlásení.

Neobvyklá strata spojenia

Odborník Parks Stephenson, ktorý pôsobil ako technický režisér filmu Titanic Jamesa Camerona, pre BBC opísal, že strata komunikácie s nezvestnou ponorkou je veľmi neobvyklou udalosťou. „Každá ponorka má iné vlastnosti. Všeobecne im ale trvá približne dve hodiny, kým sa dostanú do hĺbky, v ktorej leží Titanic, a približne rovnakú dobu im trvá, kým sa vynorí,“ uviedol.

image

Stratená ponorka Titan je schopná potápať sa 4 kilometre „s pohodlnou bezpečnostnou rezervou,“ píše spoločnosť OceanGate.

Twitter/brian_mcmanus/

Podľa webu OceanGate má ponorka senzory a tenzometre, ktoré analyzujú účinky meniaceho sa tlaku na plavidlo počas ponoru, aby bolo možné posúdiť integritu konštrukcie. „Tento palubný monitorovací systém pre analýzu stavu poskytuje kapitánovi včasné varovanie s dostatočným časovým predstihom na zastavenie klesania a bezpečný návrat na hladinu,“ uvádza firma.

Ponorka Titan

Stratená ponorka Titan je schopná potápať sa 4 kilometre „s pohodlnou bezpečnostnou rezervou,“ píše spoločnosť OceanGate. Váži 10 432 kilogramov a meria 6,7 metrov na dĺžku. Titan je vyrobený z titánu a  vinutých uhlíkových vlákien a dokázal, že „odolá obrovskému tlaku hlbokého oceánu,“ uviedla OceanGate.

Napriek tomu, ak podľa výskumníka Roberta Blasiaka klesne ponorka na úplne dno, podmienky na záchranu budú extrémne náročné. Hovorí, že atmosférický tlak bude asi 380-krát väčší, ako by bolo normálne cítiť na povrchu. „Pre predstavu, je to asi 200-násobok tlaku v pneumatike auta,“ hovorí v relácii Today na BBC Radio 4.

image

Mal si už párty 60 metrov pod morom? Vďaka tejto luxusnej ponorke si to budeš môcť vyskúšať

Cesta ponorkou k vraku Titanicu je turistickou atrakciou, ktorá podľa BBC vyjde na 250-tisíc dolárov za osobu. Expedícia bola treťou plavbou spoločnosti OceanGate, ktorá zaznamenávala zhoršovanie stavu Titanicu, ktorý narazil na ľadovec a potopil sa v roku 1912, pričom zahynulo všetkých okrem asi 700 zo zhruba 2200 cestujúcich a posádky.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 17:58