Extrémne teplá zima má neblahý účinok na lyžiarske strediská aj v tých najvyšších pohoriach po celej Európe.Čtk/
StoryEditor

Lyžiarska sezóna je zatiaľ bez snehu. Zlé podmienky a umelé zasnežovanie spôsobujú nárast smrteľných úrazov

Michal Čiernik09.01.2023., 11:00h

Zima v európskych lyžiarskych strediskách je skôr zelená ako biela. Kvôli pádu mimo zasnežených úsekov sa zvýšil aj počet smrteľných nehôd. Odborníci varujú pred kvalitou snehu a nabádajú príležitostných lyžiarov a snowboardistov, aby nepreceňovali svoje sily a prispôsobili jazdu svojim schopnostiam.

Lajkuj Brainee.sk na

Extrémne teplá zima má neblahý účinok na lyžiarske strediská aj v tých najvyšších pohoriach po celej Európe. Nedostatok snehu sa snažia kompenzovať umelým no výsledok je až životu nebezpečný.

Podľa Rakúskeho úradu pre alpskú bezpečnosť (ÖKAS) došlo v Rakúsku v aktuálnej lyžiarskej sezóne do 3. januára k trinástim smrteľným nehodám na svahoch, len v Tirolsku zomrelo jedenásť ľudí, píše server ntv.de.

Na mnohých miestach sú na zjazdovkách v údolí len úzke pásy umelého snehu, ponúka vysvetlenie prezident Nemeckej asociácie lyžiarskych inštruktorov Wolfgang Pohl. „Svahy sú potom plné a dochádza k zrážkam,“ hovorí. „Ak uhnete a následne spadnete vo vysokej rýchlosti do nezasnežených oblastí vedľa zjazdoviek, riziko zranenia je veľmi vysoké,“ dodáva Pohl.

Problém je aj s kvalitou snehu. Zatiaľ čo prírodný sneh tvoria malé vločky, technická snehová pokrývka je tvorená malými guličkami ľadu, vysvetľuje švajčiarsky Inštitút pre výskum snehu a lavín v Davose. V dôsledku toho je technický sneh hustejší a tvrdší ako prírodne napadaný prašan.

image

Horúci púštny Kuvajt sa premenil na snehobielu krajinu. Spôsobilo to najsilnejšie krupobitie za posledných 15 rokov

Vrstva umelého snehu sa rýchlejšie ujazdí a na svahu tak vznikajú pre lyžiarov a snowboardistov nebezpečné ľadové plochy. Ľudia sa navyše kvôli covidu viac ako dva roky nedostali na lyže, preto teraz nemajú dostatok skúseností a s náročnými podmienkami si nedokážu poradiť.

image

Sneh na Vianoce už zrejme uvidíme len vo filmoch. Ani v minulosti to ale nebolo také „biele”, ako sa môže zdať

Lyžiarske centrá v Alpách, Pyrenejach ale aj u nás na Slovensku sa na začiatku novej sezóny stretávajú s nedostatkom snehu. Niekde sa jazdí na umelom snehu, inde vlekári kvôli teplotám vysoko nad bodom mrazu prerušujú prevádzku uvádza iDnes.cz.

image

Lyžiarske stredisko Vrátna Malá Fatra.

Erika Ďurčová/Tasr

Napríklad vo Švajčiarsku sa teploty na Nový rok vyšplhali až k 20 stupňom Celzia, niektoré rezorty boj s nepriaznivým počasím vzdali a otvorili miesto lyžiarskych svahov trate pre zjazd na horskom bicykli alebo skrátka prerušili prevádzku.

image

Dočkáme sa v januári snehu? Padnú teplotné rekordy, meteorológovia prirovnali Európu k Afrike

Problémy majú vlekári aj v iných krajinách. V strediskách okolo rakúskeho Salzburgu naposledy snežilo pred mesiacom. Prírodný sneh je možné za istých podmienok nahradiť technickým, vyžaduje si to však masívny prísun vody. Tej majú nedostatok napríklad vo francúzskom Chamonix, kde tak snežné delá zostávajú vypnuté, píše BBC.

https://www.instagram.com/p/Cm_4LWEORA4/?utm_source=ig_web_copy_link

Naše zjazdovky majú rovnaké problémy. „Podmienky sú obmedzené. Večerné lyžovanie je do odvolania zrušené. V prevádzke sú zjazdovky Stodolisko, Kozovec a Tresník,“ uvádza na svojej webowej stránke stredisko Ski Telgárt. To sa rozhodlo kvôli nepriaznivým podmienkam znížiť cenu skipassov a celodenný skipass si kúpiš už za 17 eur.

Iné strediská ako napríklad Malinô Brdo či Ski Makov ešte kvôli nedostatku snehu neotvorili vôbec. „Stredisko žiaľ zatiaľ nebude v prevádzke! Pre nepriaznivé podmienky a počasie musíme odložiť zahájenie sezóny! Je nám to ľúto,“ uvádza webová stránka Ski Makov.

 

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, ktoré vlastní aj Brainee.sk

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 23:04