Aké počasie bude počas Vianoc?Unsplash/Jaunathan Gagnon
StoryEditor

Sneh na Vianoce už zrejme uvidíme len vo filmoch. Ani v minulosti to ale nebolo také „biele”, ako sa môže zdať

Miroslav Kamody17.12.2023., 11:00h

Biele Vianoce sú zrejme minulosťou. Aj naši rodičia však majú z detstva skreslené predstavy.

Lajkuj Brainee.sk na

Vianoce sa nám spájajú s mnohými príjemnými vecami. Zvyčajne sa zíde značná časť rodiny, čakajú na nás darčeky a príjemná atmosféra, nehovoriac o jedle, pri ktorom si musíš dávať pozor na žlčníkový záchvat.

Tejto sviatočnej idylke však posledné roky niečo chýba. Sneh na Vianoce sa stáva ojedinelým úkazom. Je jeho úbytok naozaj iba trend posledných rokov, alebo naši rodičia so spomienkami na polmetrové záveje uprostred sviatkov tak trošku preháňajú?

Zasnežené Vianoce na Slovensku jedna generácia nezažila

Typické biele Vianoce na Slovensku nezažila už celá jedna generácia. Naposledy bol totiž, za predpokladu, že pojem zasnežené Vianoce znamená sneh na väčšine územia na Štedrý deň a oba sviatky vianočné, v roku 2002, a teda pred dvadsiatimi rokmi.

image

Predpoveď klimatológa o Európe: Sahara tu nevznikne, no musíme sa pripraviť na extrémy

V tom roku si počas všetkých troch vianočných dní našiel v polohách do 700 metrov približne päť až pätnásť centimetrov snehu. Lokálne dokonca bolo až okolo 20 centimetrov, uviedol pred dvomi rokmi SHMÚ na sociálnej sieti.

„Navyše, Vianoce 2002 boli aj riadne mrazivé. Počas vianočných dní sme mali celodenný mráz a ráno bolo v nižších polohách zväčša mínus sedem až -20 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách ojedinele až okolo -25 stupňov Celzia,” pokračovali meteorológovia. 

Ak by sme však nároky o zasnežených Vianociach obmedzili na to, že počas troch vianočných dní bola aspoň jeden deň súvislá snehová prikrývka, aj tak by bol na letisku v Bratislave sneh v uplynulých dvanástich rokov iba jedenkrát.

image

Aké počasie bude počas Vianoc?

Pexels/Kristin Vogt

„Bolo to v roku 2012. Vtedy to však tiež bohviečo nebolo, pretože na zemi boli tri až štyri centimetre veľmi mokrého a zamrznutého snehu po výdatnom mrznúcom daždi,” prezradili odborníci z SHMÚ. Lepšie to v hlavnom meste bolo medzi rokmi 1989 - 2009. Vtedy bol sneh počas Vianoc počas 11 rokov.

Bratislava na juhu sa však ani zďaleka nemôže rovnať s takou Oravskou Lesnou. „Počas minulých desiatich rokov tu sneh na Vianoce chýbal iba dvakrát a počas minulých 30 rokov tu bol sneh až 25-krát,” dodali meteorológovia.

Bezmrazové obdobia

Pokiaľ si myslíš, že Slovenska sa zmena klímy nedotýka, možno ti otvorí oči nasledujúca štatistika. Počas minulého decembra totiž skončili dlhé série bez výskytu ľadového dňa, a teda s celodenným mrazom s maximálnou dennou teplotou vzduchu < 0 °C.

image

Nalaď sa na sviatky ako sa patrí. Toto sú najlepšie vianočné epizódy našich milovaných seriálov

„Najpozoruhodnejšie prípady boli zaregistrované v Hurbanove, kde bola zavŕšená 364-dňová séria bez ľadového dňa (15. decembra 2021 – 13. decembra 2022), a v Mužli, kde ľadový deň nakoniec absentoval 362 dní v rade (15. decembra 2021 – 11. decembra 2022).”

Obzvlášť v prípade Hurbanova ide podľa meteorológov o veľmi významný historický staničný extrém v až 122-ročnom kontinuálnom časovom rade príslušných údajov od roku 1901. Svoj staničný extrém však zaregistrovali aj ďalšie významnejšie klimatologické stanice, napríklad Bratislava-Koliba či Dolné Plachtince.

V minulosti nebol sneh takou samozrejmosťou

„Za našich čias...”, hovoria tvoji rodičia, pozerajúc sa na blato pred domom. Je pravda, že klimatická zmena sa zásadne podpísala pod to, že Vianoce sú dnes teplejšie, no ani v minulosti nebol sneh až takou samozrejmosťou. Predstava bielych sviatkov sem prišla hlavne z americkými filmami.

image

Aké počasie bude počas Vianoc?

Pexels/Simon Berger

Sneh bol, no ani zďaleka nešlo o polmetrové záveje. December je vo všeobecnosti chudobný na sneh, pretože spomedzi všetkých zimných mesiacov je najteplejší. Najviac snehu býva hlavne v januári a februári, vtedy sa ho však zvyčajne dočkáme na Slovensku aj dnes.

Inak to nebolo ani naposledy

Posledné roky vôbec nehrajú do karát zasneženým Vianociam. Predminulý rok napríklad meteorológovia predpovedali, že sa do strednej Európy nasunie studený front, spojený s tlakovou nížou nad Poľskom. Pred týmto frontom do našej oblasti prúdil teplý a vlhký vzduch, ktorý na Slovensku priniesol zrážky.

image

Jedlo na hostine potreli petrolejom, scenárista skončil na Sibíri. Toto ste o Mrázikovi nevedeli

Počas celého dňa na viacerých miestach krajiny pršalo a teploty dosahovali od +4 do +10 °C. Sneženie sa očakávalo len v tých najvyšších polohách Slovenska, čo sa nakoniec aj vyplnilo, no ani zďaleka nesplnilo predstavu o „rozprávkových Vianociach”.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 03:24