AmazonReuters/Dado Ruvic
StoryEditor

Amazon oslavuje 30. výročie. Začínal ako malé kníhkupectvo v garáži, nakoniec stvoril jedného z najbohatších ľudí na Zemi

iDnes.cz05.07.2024., 09:30h

Keď si Američan Jeff Bezos pred 30 rokmi, 5. júla 1994, založil v garáži v Bellevue v štáte Washington neďaleko Seattlu spoločnosť Cadabra, mal v pláne z nej vybudovať významné internetové kníhkupectvo. Ešte kým firma v lete nasledujúceho roka spustila svoj web, prešla si zmenou názvu na Amazon.com. A začala sa písať história.

Lajkuj Brainee.sk na

Pomenovanie podľa juhoamerického veľtoku údajne vyjadrovalo Bezosovu ambíciu stať sa najväčším internetovým kníhkupcom. V súčasnosti je Amazon najväčším internetovým obchodom na svete a spolu s firmami Google, Apple a Microsoft patrí k takzvanej veľkej štvorke technologických firiem sveta. Okrem toho je aj najväčším svetovým poskytovateľom cloudových služieb.

V roku 1994 bol internet ešte exoticky pôsobiacim médiom, ale Jeffrey Bezos veril v jeho svetlú budúcnosť. Túto dôveru v ňom utvrdila analýza, ktorá predpovedala rast obratu internetového obchodu na tridsaťdvanásobok počas jedného roka. Správa vyvolala v Bezosovi túžbu „byť pri tom”. Vzdal sa kvôli tomu lukratívneho miesta v newyorskom hedgeovom fonde, a spolu s manželkou odišiel do Seattlu na druhom konci USA, kde boli pre internetové podnikanie výhodnejšie podmienky.

image

Najbohatší človek, aký kedy žil, mal viac peňazí ako Musk a Bezos dokopy. Fuggera poslúchal cisár aj pápež, podnikal aj u nás

Začínal v garáži a sníval o vysokozdvižnom vozíku

Amazon, ktorý spočiatku sídlil v garáži Bezosova domu, spustil predaj kníh cez internet v júli 1995. Za prvý mesiac získal objednávky od zákazníkov zo všetkých 50 štátov USA a navyše aj z 45 ďalších krajín, čo nebol na začínajúcu firmu zlý výsledok. Zásielky vozil Bezos na poštu osobne, pričom podľa svojich slov dúfal, že si jedného dňa bude môcť dovoliť vysokozdvižný vozík. Jeho želanie bolo viac ako splnené.

Ako od polovice 90. rokov prudko rástol počet ľudí pripojených na internet, začal prekvitať aj Amazon. Pre ilustráciu: v roku 1996 vykázala firma tržby vo výške 15,7 milióna dolárov, aby hneď na budúci rok tento ukazovateľ vyskočil na hodnotu skoro 148 miliónov. Okrem rastúceho počtu užívateľov internetu prispelo k zvýšeniu obratu firmy aj rozšírenie sortimentu, takže dnes možno na Amazone zohnať elektroniku, diely na autá, bižutériu, víno a mnoho ďalšieho.

image

Pracovník Amazonu

Reuters/Soren Larson

Aj vďaka agresívnej cenovej politike sa Amazonu podarilo získať významný podiel na kľúčovom americkom trhu. Samotného Bezosa potom v decembri 1999 vyhlásil časopis Time osobnosťou roka. V tom čase už bol Bezos dolárovým miliardárom, za čo vďačil rastu ceny akcií svojej firmy.

Tŕnistou cestou ku hviezdam

Kým cena akcií utešene rástla, hospodárske výsledky Amazonu dlho neboli nijako slávne. Bezos totiž vyznával stratégiu čo najrýchlejšej expanzie bez ohľadu na okamžitý profit. Spľasnutie dotcomovej bubliny Amazon prežil a počas nasledujúcich rokov sa rozkročil smerom k technologickej spoločnosti. V roku 2006 vstúpil na pole cloudových služieb, čo sa mu vyplatilo.

Vlani Amazon vykázal zisk viac ako 30 miliárd dolárov oproti strate 2,7 miliardy v roku 2022. Darí sa predovšetkým cloudovej divízii AWS, ktorá ťaží z dopytu firiem po službách vzdialenej výpočtovej techniky a umelej inteligencie (AI).

image

Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu

Podľa údajov amerického inštitútu pre výskum trhu Synergy Research Group bola spoločnosť AWS v prvom štvrťroku tohto roka stále nespochybniteľným lídrom na globálnom trhu cloudových služieb s podielom 31 percent. Mierne ale stráca pozície v prospech globálnej dvojky, ktorým je konkurenčný cloud Azure spoločnosti Microsoft.

AWS sa na celkovom prevádzkovom zisku Amazonu podieľa 62 percentami. Trhová kapitalizácia spoločnosti Amazon nedávno prekonala hranicu dvoch biliónov USD a Amazon patrí do pätice najhodnotnejších firiem sveta.

Veľké investície

Amazon je v súčasnosti pri ďalšom vývoji svojej logistiky na startupy. Patrí mu napríklad vývojár robotaxíkov - teda taxi bez vodiča - Zoox. Na doručovanie tovaru firma testuje aj robotov a vsádza na posielanie balíkov dronmi. Medzi jej ďalšie dcérske spoločnosti patria Ring, Twitch, IMDb a Whole Foods Market. Prevádzkuje tiež stremovaciu službu Prime Video.

image

Jeff Bezos

Reuters/Clodagh Kilcoyne

V roku 2021 Amazon kúpil za 8,45 miliardy dolárov hollywoodske štúdio MGM. Získal tak pre svoju streamovaciu službu Prime množstvo filmov i televíznych seriálov. Prevzatie MGM bolo druhou najväčšou akvizíciou Amazonu od roku 2017, keď firma kúpila za takmer 14 miliárd predajcu potravín Whole Foods.

Od konca roku 2022 spoločnosť, pre ktorú pracuje zhruba 1,5 milióna ľudí, prepustila viac ako 27-tisíc zamestnancov. Škrty pracovných pozícií budú pokračovať aj tento rok. V prvom kvartáli vraj odišli stovky zamestnancov v oblasti zdravotníctva a AWS.

Jeden z najbohatších na svete

Šesťdesiatročný Bezos, podľa časopisu Forbes tretí najbohatší človek planéty, sa teraz okrem ďalších aktivít venuje hlavne dobývaniu kozmu. V roku 2021 oznámil, že opustí funkciu výkonného riaditeľa Amazonu a je výkonným predsedom správnej rady. Tento rok dokončil avizovaný predaj akcií firmy celkovo za 8,5 miliardy dolárov.

image

Slovná prestrelka miliardárov. Elon Musk a Bill Gates sa predbiehajú, kto viac bojuje s klimatickými zmenami

Bezos akcie podniku naposledy predával v roku 2021. Bezos v rámci svojej filantropickej činnosti akcie Amazonu z času na čas tiež rozdával, naposledy v roku 2022. Vzhľadom na to, že sa vlani zo Seattlu v štáte Washington presťahoval do Miami na Floride, na dani z predaja akcií v hodnote 8,5 miliardy dolárov ušetril takmer 600 miliónov dolárov, napísal server BBC.

Už v roku 2000 založil spoločnosť Blue Origin, ktorá vyvíja technológiu pre komerčné lety do vesmíru. V januári 2019 spoločnosť úspešne otestovala raketu New Shepard s cestovným modulom určeným pre suborbitálne lety. V máji 2019 Bezos uviedol, že sa Blue Origin chystá na Mesiac a vyvíja kvôli tomu pristávací modul, ktorý bude schopný dopravovať na lunárny povrch až 6,5 tony nákladu.

Vesmírne plány

V júli 2021 potom raketa New Shepard spoločnosti Blue Origin úspešne vyniesla modul RSS New Step s Bezosom a tromi ďalšími vesmírnymi turistami na hranicu vesmíru. Nosná raketa aj modul s posádkou po niekoľkominútovom lete bezpečne pristáli.

image

Blue Origin

Reuters

Spoločnosť Blue Origin sa tak zaradila medzi súkromné spoločnosti schopné dopravovať do vesmíru astronautov. Nasledovala firma Virgin Galactic Richarda Bransona a doteraz najúspešnejšia spoločnosť SpaceX podnikateľa Elona Muska.

Vlani v októbri z kozmodrómu na Floride odštartovali prvé prototypy družíc pre plánový projekt Kuiper spoločnosti Amazon, ktorý má poskytovať internetové pripojenie po celom svete. Na obežnú dráhu v rámci projektu čoskoro zamieria tisíce ďalších satelitov, čím chce Amazon konkurovať podobnej službe Starlink firmy SpaceX. V nasledujúcich šiestich rokoch plánuje umiestniť na obežnú dráhu na 3 200 satelitov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:51