Bill Gates a Elon MuskTasr/ap Photo/gian Ehrenzeller/keystone, Susan Walsh/
StoryEditor

Slovná prestrelka miliardárov. Elon Musk a Bill Gates sa predbiehajú, kto viac bojuje s klimatickými zmenami

kam06.06.2022., 15:30h

Jeden striedavo podpichuje toho druhého. Slovná prestrelka medzi miliardármi je presným opakom toho, ako rozumne bojovať s klimatickou zmenou, keď máš na účte nepotrebné miliardy.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak si niekedy rozmýšľal nad tým, aké problémy riešila multimiliardári, zrejme pre teba máme odpoveď. Medzi Billom Gatesom a Elonom Muskom sa opäť rozhorel starší konflikt o tom, kto viac pomáha v boji proti klimatickým zmenám. Každý z nich má totiž svoj vlastný pohľad na situáciu, píše portál Business Insider

{article}69306{/article}

Zakladateľ Microsoftu v rozhovore s francúzskym YouTuberom Hugom Décrypteom povedal, že na boj proti zmene klímy daroval omnoho viac financií ako zakladateľ Tesly a SpaceX. Okrem toho stihol aj spochybniť výhody elektrických vozidiel. Musk na toto tvrdenie reagoval povzdychnutím.

Problém vraj rieši komplexne

„Dávam proti klimatickým zmenám oveľa viac ako Elon alebo ktokoľvek iný,” povedal Gates. „Množstvo dolárov putuje na filantropiu, podporujem spoločnosti - viete, že elektrické autá tvoria asi 16 % emisií, takže musíme vyriešiť aj tých ďalších 84 %.”

{embed_photo}36568{/embed_photo}

Muskov veľavravný povzdych prichádza po tom, čo nedávno prezradil, že Gates chcel použiť pol miliardy dolárov v stávke proti Tesle, čo podľa neho znamená, že to s klimatickými zmenami nemyslí vážne. Pre lepšiu predstavu, stávkovanie proti trhu znamená investovanie takým spôsobom, že zarobíš, ak akciový trh alebo konkrétny cenný papier stratia hodnotu. Je to opak nákupu akcií cenného papiera, čo je v skutočnosti stávka, že cenný papier hodnotu získa.

Urazený Musk

Šéf SpaceX a Tesly pôvodne v apríli potvrdil uniknuté texty ukazujúce debatu medzi dvojicou, pričom Musk povedal, že nárast ceny akcií Tesly znamená, že stávka má teraz hodnotu dvoch miliárd dolárov. Čistý majetok oboch boháčov sa tento rok prepadol o miliardy dolárov, keďže akciové trhy klesajú kvôli obavám z rastúcej inflácie a úrokových sadzieb a perspektívy recesie.

{embed_photo}36569{/embed_photo}

V rámci rozhovoru Gates ešte prízvukoval, že sa nepridal k „vesmírnym pretekom“ Muska, zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa a zakladateľa Virgin Group Richarda Bransona, pretože sa viac zaoberal riešením chorôb, ako sú osýpky a malária. Je jasné, že každý z nich má svoju predstavu o tom, ako pomôcť planéte, zatiaľ čo my, obyčajní smrteľníci, môžeme len dúfať, že títo multimiliardári využijú svoje peniaze správne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:06