Anguilla sedela na zlatom vajci, len o tom dlho nevedelaBrainee x Canva
StoryEditor

Malá ostrovná krajina v priebehu mesiacov poskočila z chudoby k multimiliónovým tržbám. Anguilla teraz vládne svetu AI

Miroslav Kamody06.07.2024., 11:00h

Pravdepodobne o nej budeš počuť prvýkrát, no už si sa s ňou (respektíve jej doménou) už určite stretol. Anguilla bohatne na šialenstve okolo AI.

Lajkuj Brainee.sk na

O ostrove Anguilla si doteraz zrejme ani nepoučil. Toto zámorské územie Spojeného kráľovstva s autonómnou správou sa nachádza v atlantickom oceáne, približne 250 kilometrov východne od Portorika. Má rozlohu len 91 kilometrov štvorcových (približne toľko ako Považská Bystrica) a žije na ňom necelých 16-tisíc obyvateľov.

Pomenovanie ostrova pochádza od legendárneho moreplavca Krištofa Kolumba z roku 1493, ktorý ho nazval pravdepodobne pre jeho dlhý a úzky tvar podľa španielskeho slova úhor. V minulosti tu žilo množstvo otrokov, ktorých kolonizátori Ameriky doniesli z Afriky.

image

Vedci vyvrátili ďalší mýtus. Ženy vraj nie sú lepšie v multitastkingu, ako sme si pôvodne mysleli

Doména

Anguilla je považovaná za rozvojovú krajinu. Miestni žijú najmä z luxusného turizmu, rybolovu a predaju soli, ktorú vyrábajú odparovaním na brehoch ostrovných jazier. Ako je teda možné, že dnes zarába krajina milióny dolárov mesačne, aj keď sa pomery na ostrove nijako nezmenili? Anguilla totiž vyhrala jackpot, len o tom doteraz netušila.

Pre hľadanie odpovede sa musíme vrátiť do roku 1988, kedy Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) pridelila dvojpísmenové domény pre každú krajinu. Španielsko napríklad dostalo doménu.es, Mexiko.mx a Spojené kráľovstvo.uk.

Aj keď si to Anguilla vtedy ešte neuvedomovala, no tento malý karibský ostrov získal doménu najvyššej úrovne -.ai. O takmer štyri desaťročia neskôr prináša rozmach umelej inteligencie toľko potrebné príjmy. Veľké aj malé spoločnosti chcú vytvárať webové stránky o svojich AI produktoch s doménou.ai, pričom krajina si za toto privilégium účtuje peniaze.

image

Umelá inteligencia

Brainee x Canva

Tretina štátneho rozpočtu

Trend je tak masívny, že registrácia domén a investície teraz tvoria až tretinu príjmov krajiny. Portál El País píše, že v roku 2020 sa najdrahšia doména na ostrove - expert.ai predala za 95-tisíc eur. Skutočný prelom nastal so spustením služby ChatGPT 30. novembra 2022.

V priebehu piatich mesiacov stúpli registrácie domén a predaj sa zvýšil takmer štvornásobne, hovorí Vince Cate, ktorý spravuje registrácie domén pre vládu. „Už teraz predstavujeme približne tretinu štátneho rozpočtu,” povedal.

Len v januári 2024 Anguilla zarobila 3 milióny dolárov z registrácií domén, v čase ich obnovenia by sa toto číslo malo zdvojnásobiť. „Domény registrujeme na dva roky. Ak zachováme túto sadzbu 3 milióny dolárov mesačne pre nové domény, náš príjem vyskočí na 6 miliónov dolárov mesačne, keď sa bude o rok vyžadovať obnovenie.“

image

NÁVOD Facebook aj Instagram použije tvoje dáta na trénovanie AI. Máš posledné dni na to, aby si tomu zabránil

Niektoré spoločnosti s umelou inteligenciou, ako napríklad stability.ai a character.ai, si už nárokovali svoje názvy domén. Rovnako tak urobili aj veľkí hráči, ako Google, Meta a X. V roku 2023 bolo zaregistrovaných viac ako 200-tisíc doménových mien. Odhady naznačujú, že registrácie by do roku 2025 mohli do rozpočtu priniesť 72 miliónov eur.

Najpopulárnejšie domény

Anguilla pritom nie je jediná, ktorá zarába na doménových menách. V roku 1994 Chris Clark kúpil názov domény pizza.com za 20 dolárov a v roku 2008 ju predal za 2,6 milióna dolárov. Tuvalu, malá polynézska krajina v južnom Pacifiku, zarobila v roku 2000 predajom domén.tv televíznym kanálom 50 miliónov dolárov.

Zaujímavá situácia nastala s doménou.amazon, keď osem krajín povodia Amazonky súperilo o kontrolu, ale ICANN ju udelil Amazonu, nadnárodnej spoločnosti zaoberajúcej sa internetovým predajom Jeffa Bezosa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. október 2024 07:36