Santa Cruz del IsloteIndie Pop Rocks/X
StoryEditor

Toto je najviac preľudnené miesto na svete. Na preplnenom ostrove nemajú žiadne autá ani toalety

Nikola Michalkova18.03.2024., 08:00h

Hovorí sa, že je to najviac preľudnené miesto na svete. Prečítaj si, ako sa na takomto mieste žije.

Lajkuj Brainee.sk na

Umelo vytvorený ostrov Santa Cruz del Islote sa nachádza pri pobreží kolumbijského departementu Bolívar. Hovorí sa o ňom, že je to najľudnatejšie miesto na svete. Stovky ľudí sa tu tlačia na malej ploche o veľkosti 2,4 hektára, píše sa na portáli LadBible.

Ako to tam vyzerá?

Na ostrove sa nachádza celkovo 97 domov, ktoré sú rozdelené do desiatich štvrtí. Všetky majú plechové strechy. Ostrov je taký malý, že sa na ňom pohybujú peši alebo loďou. Okrem toho na ostrove nenájdeš žiadne autá. Celkovo na ňom žije 1 200 obyvateľov, ktorí pochádzajú zo 45 rodín.

Na ostrove sa tiež nenachádza ani polícia. Tento fakt ale nie je pre domácich žiadny problém. Ostrov je vraj taký bezpečný, že si na domoch nezamykajú dvere a okrem toho tam nebola nikdy zaznamenaná kriminalita. Obyvatelia ale vedú pomerne prísny a zvláštny život.

Keď niekto zomrie, pre nedostatok miesta sa mŕtvi pochovávajú na neďalekom ostrove. Nie sú tu ani toalety či kanalizácia. Okrem toho tu nie je ani elektrická sieť. Elektrinu ľuďom zabezpečuje generátor a dve solárne stanice.

Aj pitnú vodu by si tu čakal márne. Väčšina obyvateľov totiž stále využíva more a jediný spôsob, ako si priniesť pitnú vodu, je loďou z pevniny. Dováža sa každý týždeň, ale niekedy sa stane, že nepríde aj niekoľko mesiacov. Vtedy si musia poradiť sami.

Problémy

Obyvatelia majú problém najmä s odpadom. Ten sa tam má zbierať každý týždeň, ale často zostáva nedotknutý aj celý mesiac. V takom prípade sa niekedy ľudia rozhodnú sami ho odviesť na susedný ostrov.

image

Ostrov Svätý Martin je známy lacným alkoholom a krásnymi plážami. Ľudia tam majú na všetko čas, hovorí Tomáš

A čo zdravotníctvo? Na ostrove nájdeš jedno jediné zdravotné stredisko, v ktorom má službu len jedna zdravotná sestra. Doktor prichádza každé dva týždne. Ak nastane núdzová situácia, ľudia si prenajmú loď, ak je k dispozícii, a idú na pevninu.

Množstvo rodín sa na ostrove živí predovšetkým rybolovom. Obyvatelia vymysleli šikovný spôsob, ako prilákať turistov - ostrov ročne navštívi niekoľko tisíc ľudí, aby si užili kúpanie s miestnymi divokými zvieratami. Miestni sa tiež zameriavajú na šírenie osvety o potrebe chrániť morské korytnačky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 22:01