Nový trend mení pohľad na to, ako pracujeme.Unsplash/Magnet.me
StoryEditor

Šíri sa nový trend lenivého dievčaťa. Po piatej hodine už nepracujú, ide o rovnováhu medzi prácou a súkromím

nik01.09.2023., 11:30h

V pracovnej kultúre sa objavil nový trend. Nazýva sa práca lenivého dievčaťa. O čo ide, sa dočítaš v článku.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa povie práca lenivého dievčaťa, automaticky si niekto predstaví dievča, ktorému sa nechce robiť a tá práca aj tak vyzerá. Avšak nový trend nie je v skutočnosti o lenivosti ako takej, píše Wall Street Journal.

Menej stresu

Práca lenivého dievčaťa je v podstate rovnováha medzi prácou a súkromím, pohodovými šéfmi a prijateľným platom. V celej novej kultúre ide o to, že ľudia by skončili presne o piatej, takže po tejto hodine by už neodpovedali na emaily či iné správy. Zamestnania, ktoré tento systém umožňujú, pre zamestnancov predstavujú oveľa menej stresu. 

image

Kariéra smerom nadol. Downshifting je čoraz populárnejší, oddávajú sa mu ľudia, ktorí vedia, čo od života skutočne chcú

Celý trend ale vznikol ako reakcia na ideál „girlboss“, ktorý sa objavil v roku 2010. Ženy totiž nútil pracovať až do prepracovanosti. Ale aby si si to nevysvetlil zle. Tento nový trend neznamená, že ženy nerobia vôbec nič a môžu sa flákať a vyhýbať sa svojim povinnostiam. Robia tú istú prácu, ale bez zhonu a nátlaku, ktorý bol na nich vyvíjaný. 

Stretáva sa s nepochopením

Nový trend sa šíri médiami a sú naň naozaj rôzne reakcie. Profesorka newyorskej unniverzity Suzy Welchová sa vyjadrila, že podľa nej je tento trend snahou vyhnúť sa úzkosti za každú cenu a obvinila rodičov, že vytvorili „skupinu dvadsiatnikov, ktorí nikdy nemuseli robiť ťažké rozhodnutia alebo veľmi ťažké veci.“ 

Ostatní ale tvrdia, že takýto spôsob práce môže viesť k vyhodeniu alebo k strate možnosti kariérneho rastu. Kariérny expert a zakladateľ stránky na hľadanie práce Ladders Marc Cenedella povedal: „Problémom práce lenivých dievčat je, že keď prídu ťažké časy, ako prvé dostanú výpoveď.“ Keďže práca lenivých dievčat je v podstate o tom vykonať svoju prácu, to, čo majú, a následne sa odpojiť, nerozvíjajú tak svoje zručnosti. Ale pravdou je, že aj keď niekto pracuje do úmoru, môže byť prepustený tiež. Kultúra lenivých dievčat hovorí len o vyrovnanejšou rovnováhou medzi prácou a súkromným životom.

image

práca lenivého dievčaťa

Splendidum/Twitter

„Lenivé“ dievča objasňuje trend

Ako prvá o tomto trende napísala TikTokerka, ktorá má 26 rokov, Gabrielle Judge. Založila svoju firmu, ktorú pomenovala Antiwork Girlboss. Objasnila, že o tomto trende existujú mylné predstavy. „V roku 2019 som získala diplom z počítačových informačných systémov a hneď potom som nastúpila do svojej vysnívanej práce. Rýchlo som si ale uvedomila, že som prepracovaná a cítim sa v živote nespokojná,“ povedala. V roku 2021 zažila otras mozgu a odvtedy sa na svoju prácu začala pozerať inak.  

„Uvedomila som si, že to, čo som považovala za prácu snov na základe tradičných štandardov, nebolo v súlade s tým, čo som skutočne chcela. Začala som si všímať mnohé taktiky, ktoré korporácie používajú na to, aby vás prinútili znášať nepríjemné účinky toho, že sa necítite ocenení a robíte prácu, ktorá nemá zmysel,“ vysvetlila. Poukázala najmä na možnosť povýšenia či zvýšenie platu, teda taktiky, ktorými firmy nútia pracovníkov pracovať aj viac hodín navyše. 

@gabrielle_judge Career advice for women who don’t know what remote job to apply to. You can bay your bills at not feel tired at the end of the day. Women are here to collect those pay checks and move on from the work day. We have so much more fun stuff happeneing in our 5-9 that is way more important than a boss that you hate. #corporatejobs #jobsearchhacks #remoteworking #antihustleculture #9to5 ♬ original sound - Gabrielle👸🏻

Počas toho, ako sa Gabrielle liečila, začala hľadať lepšiu rovnováhu medzi prácou a súkromím. V tom čase si začala všímať konkrétny typ práce. „Trend práce lenivého dievčaťa vznikol ako komentár ku všetkým zbytočným zamestnaniam, ktoré dnes existujú. Tieto zamestnania sú v poriadku. Nemám problém so samotnou prácou,“ hovorí.

„Mám problém s tým, že zamestnávatelia vedú kampaň proti svojim zamestnancom, aby si mysleli, že ich práca je mimoriadne dôležitá a mala by byť v našom živote prioritou číslo jeden. Generácia Z si veľmi dobre uvedomuje minulé generácie a to, ako môže vyzerať firemné vyhorenie. Hľadáme zmysluplné a efektívne kariérne príležitosti, kde sa cení skutočná komunikácia.“

„Lenivá“ ako paródia

V skutočnosti slovo lenivá v názve neznamená skutočnú lenivosť. V skutočnosti ide o paródiu na zhon. „Ak porovnáte všetko, o čom hovorím, s dnešnými kariérnymi očakávaniami, moje posolstvo sa považuje za lenivé. Urobila som to zámerne pred niekoľkými mesiacmi, aby som vrátila moc veľkým médiám, ktoré nás nazývajú lenivými,“ hovorí. 

image

Čaká ťa pohovor a máš stres? Prinášame rady, ako ho zvládneš a ktorým odpovediam sa radšej vyhni

Tento trend sa ale netýka výsostne dievčat či žien. „Práca lenivých dievčat nie je len pre ženy. Len 70 percent mojej komunity sa hlási k ženskému pohlaviu.“ Ľudia sú jednoducho len unavení a tieto „lenivé“ zamestnania ponúkajú istý druh rovnováhy, ktorý umožňuje aj čas na zotavenie a oddych. 

Zároveň ale varuje svojich sledovateľov, aby nevytvárali obsah venujúci sa práci lenivých dievčat. „Niektorí ľudia si tento trend vyložia nesprávne. Preto nechcem, aby sa moja komunita stala obeťou nesprávnej interpretácie. Na pracovisku môže veľmi rýchlo dôjsť k odvetným opatreniam a monitorovaniu zamestnancov, čo by znamenalo ďalší stres. Celým zmyslom je nájsť šťastie a rovnováhu,“ vysvetľuje. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:02