Mladí Číňania sú nútení zamestnať sa ako ”deti na plný úväzok”.Andy Wong/Tasr
StoryEditor

Po škole ich nečakala svetlá budúcnosť, zostali na krku rodičom. V tejto krajine zostali mladí "deťmi na plný úväzok"

18.07.2023., 12:00h

Mladí Číňania sa cítia byť podvedení. Vynaložili veľa úsilia počas štúdia a tvrdo pracovali aby získali titul, no po škole ich nečaká až taká svetlá budúcnosť. Nevedia si nájsť prácu a preto prichádzajú s novým trendom. Zamestnali sa ako „deti na plný úväzok“.

Lajkuj Brainee.sk na

Nezamestnanosť v Číne dosahuje maximá

Ako uvádza BBC, miera nezamestnanosti mladých v Číne stále rastie. Podľa aktuálnych údajov dosahuje približne 21,3 percent. Každý piaty človek vo veku od 16 do 24 rokov je bez práce. Deti, ktoré sa takto rozhodli, to vnímajú ako dočasné rozhodnutie. Tento čas chcú venovať premýšľaniu, oddychu a hľadaniu pre nich vhodnej práce.

Pracovná kultúra v Číne je označovaná aj ako „996“ čo znamená, že ľudia pracujú od 9.00 až do 21.00, šesť dní v týždni. Nemajú dostatok času na oddych a táto nerovnováha medzi pracovným a súkromným životom spôsobuje, že mladí pracujúci rýchlo vyhoria.

image

Úpadok Číny z prvého radu: Ulice pustnú, prevádzky zatvárajú a bohatí chcú utiecť preč

Mnohí vysokoškolskí študenti sa uchyľujú k tomu, že radšej neurobia skúšky, aby mohli oddialiť ukončenie štúdia.

Štúdium ti je na nič

Čínskymi sociálnymi sieťami sa šíria fotografie zničených absolventov. Študenti fotkami na ktorých ležia v promočných odevoch, alebo držia maturitné vysvedčenie nad smetným košom, pripravení vyhodiť ho, vyjadrujú svoju nechuť a nespokojnosť.

V minulosti bol jeden z elitných cieľov, dostať sa na Univerzitu. V rokoch 2012 – 2022 sa počet študentov zvýšil z 30% na 59,6% pretože to pokladali za jedinú možnosť ako sa dostať k lepšiemu životu. Trh práce však neumožňoval zamestnať sa všetkým. Aktuálne odborníci upozorňujú na to, že sa nezamestnanosť mladých ľudí ešte zhorší. Na trh práce totiž vstupuje rekordných 11,6 milióna absolventov.

A tu nastáva ďalší problém. „Prázdny papier“. Zamestnávatelia nechcú brať čerstvých absolventov, ktorí nemajú dostatok pracovných skúseností. Regulácie voči veľkým technologickým spoločnostiam, obmedzenia v odvetví doučovania a zákaz zahraničných investícií do súkromného vzdelávania viedli k znižovaniu počtu pracovných miest.

Napriek tomu, že tieto skutočnosti sú vláde známe, snaží sa ich bagatelizovať. Si Ťin-pching v máji vyzval mladých ľudí heslom v mandarínčine aby „jedli horkosť“, čo v preklade znamená aby znášali svoje ťažkosti.

Niektorí Číňania, ktorí si nenašli prácu, si vraj dobrovoľne volia „pomalé zamestnanie“. Krátkodobo pôsobia ako učitelia alebo si dali ročnú pauzu, venujú sa vzdelávaniu či cestovaniu. Vláda im však radí, že musia „konať a tvrdo pracovať“, že iba tak si môžu zabezpečiť miesto na trhu práce. Obyvatelia túto „radu“ nevnímajú ako pozitívnu a tvrdia, že vláda odmieta uznať ich situáciu v oblasti nezamestnanosti.

„Dcéra na plný úväzok“

Bývalá vývojárka hier v Pekingu Julie (29 rokov) odišla z práce a namiesto toho varí pre svojich rodičov, upratuje, umýva riady a robí ďalšie domáce práce. Vníma to však len ako dočasné riešenie dokým sa jej podarí nájsť si vhodnú prácu.

Napriek tomu, že v práci trávia väčšinu svojho času, po výplate zaplatia nájomné a sotva im niečo zostane. Okrem toho musia čeliť aj tzv. „prekliatu 35“, čo poukazuje na to, že zamestnávatelia nechcú zamestnať pracovníkov starších ako 35 rokov. Mladší sú lacnejší. Avšak nemôžu mať „prázdne papiere“!

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 16:25