Čomu by si sa mal na pohovore zásadne vyhnúť?Youtube/asle Knudsen/
StoryEditor

Čaká ťa pohovor a máš stres? Prinášame rady, ako ho zvládneš a ktorým odpovediam sa radšej vyhni

Zuzana Šuvadová22.07.2023., 08:00h

Pracovný pohovor je sprevádzaný stresom. A v strese často povieme aj to, čo by sme nechceli. Odborníci radia, ktorým odpovediam by si sa mal vyhnúť, ak chceš, aby tvoj pohovor dopadol úspešne.

Lajkuj Brainee.sk na

Pracovný pohovor je zároveň aj príležitosťou, aby si nielen dostával, ale aj kládol otázky svojmu potenciálnemu zamestnávateľovi. Nehanbi sa opýtať sa, ak máš nejasnosti. Lepšie je, keď sa odpoveď dozvieš ešte pred podpisom zmluvy. Mal by si využiť všetky možnosti, no na to musíš byť dobre pripravený. 

Nespoliehaj sa na šťastie

Zisti si čo najviac o spoločnosti do ktorej máš namierené, a tiež čo presne obnáša pozícia, o ktorú máš záujem. Ak sa ti vyskytne príležitosť stretnúť sa s pracovníkmi firmy, neváhaj. Prejdi si svoje doterajšie pracovné skúsenosti a zameraj sa tiež na to, čo ťa robí jedinečným. Ktorá vlastnosť či zručnosť môže zvýšiť pravdepodobnosť, že prácu dostaneš práve ty. Svoje informácie, ocenenia, akreditácie, certifikáty maj vždy poruke. 

image

Pri tvorbe životopisu treba rátať s umelou inteligenciou. Takto si zvýšite šance na úspech

Role play nie je od veci!

Po tom ako budeš mať prehľad o pracovných ponukách a o jednotlivých aj konkurenčných firmách. Predstav si, ako by to mohlo prebiehať a priprav sa na možné otázky. Pre tvoj vlastný pokoj, bude najlepšie, keď si vytvoríš osnovu a stručnú prezentáciu.  

Ako odpovedať na niektoré otázky

Množstvo otázok, ktoré dostaneš, budú nečakané a ty urobíš najlepšie, ak nebudeš zbrklý a dáš si čas na odpoveď. Jednou z otázok, ktorú stopercentne dostaneš je práve otázka "Čo čakáte od svojej budúcej práce?" Tu máš jedinečnú príležitosť byť úprimný. Možno tým dokonca ovplyvníš to, ako bude vyzerať náplň tvojej práce. Preto ak zvolíš suchú a nekonkrétnu odpoveď "Pracovný rast," nemôžeš očakávať, že nebudeš vnímaný ako šedá väčšina. Lepšie bude, ak sa svojou odpoveďou zameriaš na konkrétnejšie vízie a plány, ktorými môžeš posunúť nielen seba, ale aj celú spoločnosť. 

"Akú úlohu by ste chceli zohrávať v našej firme?"

Pozor! Tu netreba byť zas príliš unáhlený. Ambicióznosť je jedna vec a zachovanie úcty a hierarchie druhá. Je potrebné aby si najskôr preukázal svoje schopnosti. V tomto prípade bude najlepšie ak odpovieš nasledovne "Mám záujem o prácu, ktorú mi navrhujete, a preto, keď vám preukážem, že zvládam pridelené úlohy a vy budete s mojimi výsledkami spokojní, budem pripravený postúpiť na vyššiu pozíciu."  

"Kde sa vidíte o šesť rokov? "

Ak túžiš pracovať v zahraničí, no spoločnosť v ktorej máš pohovor nemá zahraničné pobočky, bude veľmi neprofesionálne, ak sa o takejto túžbe zmieniš. Poukážeš tým na to, že si sa dostatočne neinformoval a nepripravil. Nikto ťa nenúti, aby si hovoril o všetkých plánoch či tajných snoch. Vždy je lepšie, nechať si niektoré veci pre seba. Ak však máš predstavu, aká odpoveď by mohla podporiť tvoje smerovanie a napredovanie, predostri ju. Ideálne stručne a jasne.

image

Čaká ťa pohovor a nechceš pohorieť? ChatGPT môže byť veľkým pomocníkom. Poradí ti, ako sa najlepšie pripraviť

"Ako vychádzate so svojimi kolegami?"

Možno ti táto otázka príde trošku zákerná či nezmyselná. Veď kto by sa priznal, že kolegom nadáva a pri každej možnej príležitosti si na tých najneznesiteľnejších pripraví nemiestny žartík. Určite sa vyhni ohováraniu svojich bývalých kolegov. Nielen preto, že možno nebudú "bývalí", ale aj kvôli tomu, že to hádže zlé svetlo v prvom rade na teba. Ak odpovieš "So svojimi kolegami som sa vždy snažil vychádzať čo najlepšie. Plnil som si svoje povinnosti a ak sme sa aj občas nepohodli, snažili sme sa nájsť kompromis," určite tým nič nepokazíš. 

"Čo urobíte ak vám váš súčasný zamestnávateľ navrhne vyšší plat, alebo iné benefity, ako zareagujete?" 

Na pohovore odpovedaj vždy tak, akoby to bola jediná práca, po ktorej túžiš. Veď ešte je to len pohovor, nie záväzné podpisovanie zmluvy. Neodpovedaj slovami "Ak mi dajú viac ako vy, tak určite nebudem premýšľať ani minútu." Lepším riešením bude odpoveď "Je veľmi pravdepodobné, že k tomu dôjde, no na pohovor k vám, som prišiel práve z toho dôvodu, že mám záujem pracovať vo vašej firme." 

Teraz už máš aspoň približnú predstavu, ako bude tvoj pohovor vyzerať. Už si len daj pozor na to, aby si nebol nevhodne oblečený, nemeškal, mal pozitívny mentálny prístup, nežul žuvačku a privítal sa pevným stiskom ruky. 

Veľa šťastia! 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:51