Bild LilliTwitter/Si.shy, Wikipedia/RomitaGirl67
StoryEditor

Barbie je len kópiou pôvodnej nemeckej bábiky. Príbeh Bild Lilli, ktorú Matell položil na kolená a vybudoval ružové impérium

Miroslav Kamody25.07.2023., 15:00h

Barbie je celosvetovým fenoménom. Pred ňou tu však ešte bola Bild Lilli.

Lajkuj Brainee.sk na

Barbie je dlhé desaťročia popkultúrnym fenoménom. Aj keď sa zdalo, že roky jej najväčšej slávy sú definitívne preč, najnovší rovnomenný film s Margot Robbie v hlavnej úlohe sa postaral o to, že je opäť na výslní.

Málokto však vie, že Barbie ani zďaleka nie je originálnym produktom. Ten vznikol o niekoľko rokov pred ňou a bol to práve Mattel, ktorý sa postaral o to, aby pôvodná bábika naveky upadla do zabudnutia. Toto je príbeh Bild Lilli.

image

RECENZIA Barbie je film, ktorý rozhodne musíš vidieť. Do kina si však so sebou budeš musieť niečo zobrať

Z komiksu do fyzickej podoby

Lilli bola pôvodne nemecká kreslená postavička, ktorú vytvoril Reinhard Beuthien pre nemecký bulvárny denník Bild. Tá sa stretla s veľkým úspechom a preto sa v roku 1953 noviny rozhodli, že jej vdýchnu život aj vo fyzickej podobe.

Bild preto oslovil Maxa Weissbrodta z hračkárskej spoločnosti O&M Hausser v Neustadt bei Coburg. Ten navrhol prototyp bábiky na základe Beuthienových karikatúr, ktoré dlhé roky v denníku vychádzali. Dostupná bola v dvoch verziách - 30 centimetrov a 19 centimetrov.

Stala sa držiteľkou troch patentov, ktoré predstavovali revolúciu vo výrobe bábik - hlava a krk neboli v jednej forme spojené na pleciach, ale šev bol v strede krku, za bradou; vlasy neboli zakorenené, ale pokožka hlavy bola pripevnená skrytou kovovou skrutkou a jej nohy sa neotvárali, keď sedela. 

Nie hračka, ale darček pre mužov

Vyrobená bola z plastu a mala tvarované mihalnice, bledú pokožku a namaľovanú tvár, vysoké úzke obočie a červené pery. Aby toho nebolo málo, nechty na rukách mala tiež natreté červenou farbou, vlasy nosila v cope s jednou kučerou na čele. Končatiny mala vo vnútri pripevnené gumičkami.

Aj keď bola kreslená Lilli blond, samotná bábika sa dala zohnať aj s inými farbami vlasov. Predávaná bola v plastovej tube, jej nohy boli pripevnené k základni stojana, na ktorom bolo označenie Bild-Lilli. Navrhla ho Martha Maar, svokra majiteľa firmy Hausser.

image

Natáčanie filmu Barbie s Margot Robbie spôsobilo svetový nedostatok ružovej farby. Od dodávateľa ju vykúpili takmer všetku

Veľké bábiky sa predávali za 12 nemeckých mariek, malé za 7,50. Pre lepšiu predstavu, v tom čase bola v Západnom Nemecku priemerná mesačná mzda 200 až 400 mariek. Lilli si v trafikách a kioskoch kupovali najmä dospelí, keďže ju považovali za žartový a gýčový darček pre mužov.

Zahraničné kópie

Nemecká brožúra z 50. rokov uvádza, že Lilli bola „vždy diskrétna“ a jej šatník z nej urobil „hviezdu každého baru“, a reklama zo 60. rokov 20. storočia nabádala mladých mužov, aby dali svojim priateľkám ako darček bábiku Lilli, a nie kvety.

Vyrobili sa jej desiatky tisíc kusov a bábiku si nakoniec obľúbili aj deti. Domčeky pre bábiky, izbové doplnky, nábytok a ďalšie drobnosti hračiek v rozmeroch malej Lilli vyrábali nemecké továrne na hračky, aby zarobili na jej popularite medzi deťmi a rodičmi. Mala oblečenie na párty, pláž aj tenis, no nechýbali ani bavlnené šaty, pyžamá, kostýmy či tradičný dirndl.

Čoby detská hračka sa predávala aj v Taliansku a škandinávskych krajinách. V Spojených štátoch ju poznali ako Lilli. Jej dizajn sa snažili okopírovať viaceré spoločnosti, hlavne v Hong Kongu. O podobnú bábiku sa pokúsili aj v Španielsku, no matky v konzervatívnej krajine hračku kritizovali a spoločnosť ich nakoniec musela stiahnuť z trhu.

A potom prišla Barbie...

Keď sa v marci 1959 objavila na trhu bábika Barbie, vyzerala podobne ako Bild Lilli. A niet sa čomu čudovať - bola ňou priamo inšpirovaná. Autorka známejšej bábiky Ruth Handler totiž získala Lilli v Hamburgu a rozhodla sa jej dizajn okopírovať.

Barbie bola vyrobená z vinylu, mala zakorenené vlasy a dodávala sa so samostatnými topánkami a náušnicami. Odhliadnuc od všetkých týchto rozdielov, najstaršie Barbie v mnohých ohľadoch celkovým tvarom a vzhľadom pripomínali Lilli.

image

Máš doma starú Barbie? Dnes vďaka novému filmu s Margot Robbie môže mať hodnotu niekoľko tisíc

Prečo teda nemecká bábika dodnes neplný pulty hračkárstiev? Nuž, nemôže. V roku 1964 získala spoločnosť Mattel všetky práva a patenty na Bild Lilli. Zároveň sa postarala o to, aby sa výroba Lili úplne zastavila v prospech Barbie.

Dokopy sa vyrobila približne 130-tisíc kusov Bild Lilli. Dnes sa z nej stal cenný zberateľský kúsok a jej cena sa pohybuje v niekoľkých tisíckach eur, v závislosti od stavu balenia a oblečenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 05:14