Ilustračné fotoScreenshot Priatelia/hbo/
StoryEditor

Ak ťa poraní medúza, určite na to miesto nemoč, ako Joey na Monicu. Tieto tipy na prežitie nie sú pravdivé

Nikola Michalkova14.04.2024., 13:00h

Určite si sa stretol s mnohými radami na prežitie, ako je napríklad po popŕhlení medúzou treba „ocikať“ nohu. Nie všetky sú ale pravdivé a netreba ich skúšať.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohé rady a tipy ako prežiť sa po internete či v televízii objavujú už veľmi dlho a asi každý z nás sa minimálne s jedným tipom stretol alebo počul. Ak si ich ešte neskúšal, niektoré z nich sa ani neoplatí. My ti povieme, ktoré tipy sú falošné a nepomôžu ti. 

Uštipnutie medúzy

Môžeme predpokladať, že si už počul tip, čo robiť, keď ťa uštipne medúza. Pozná ho veľa ľudí - aj vďaka seriálu Priatelia. V podstate ide o to, že ak ťa uštipne medúza, mal by si sa na to miesto vymočiť, aby sa bolesť zmiernila. Ako sa ale ukázalo, je to výmysel. „Chápadlá medúz majú žihadlové bunky nazývané nematocysty, ktoré obsahujú jed. Močenie na žihadlo medúzy môže v skutočnosti spôsobiť, že žihadlové bunky uvoľnia ešte viac jedu,“ vyjadrila sa Clevelandská klinika, uvádza sa na portáli Yahoo. To znamená, že ak budeš na dovolenke a stane sa ti nepríjemná situácia s medúzou, nemoč na miesto, kde ťa uštipla.

image

Najväčšie mýty a bludy o tele, ktorým možno veríš aj ty. Skutočne využívame len 10 percent mozgu?

Ak sa stane, že ťa medúza uštipne, miesto ihneď umy morskou vodou, ale daj si pozor, aby si sa vyhol silnému treniu. Druhým krokom je preskúmať si kožu, či tam nezostali nejaké ostne. Ak áno, opatrne ich vytiahni pinzetou. Prípadne, ak nie si na výlete sám, popros niekoho, aby ti s tým pomohol. „Po odstránení chápadiel naneste na miesto, kde vás medúza uštipla, ocot alebo alkohol. To môže pomôcť zmierniť bolesť a uvoľniť toxíny,“ uvádza Cleveland Clinic. 

Utekanie pred aligátorom

Toto možno pre niektorých nebude úplne známy tip, ale možno sa nájde niekto, kto o ňom už počul. Ak ťa niekedy bude naháňať aligátor, hovorí sa, aby si bežal cikcakovito, aby si ho spomalil. Problém je v tom, že ak to urobíš, pravdepodobne skončíš v aligátorovom bruchu. A to asi nikto nechce. Na základe informácií portáli How Stuff Works aligátor dokáže na suchu bežať rýchlosťou až jedenásť kilometrov za hodinu. A to je naozaj rýchlosť. Pre lepšiu predstavu, človek dokáže bežať deväť kilometrov za hodinu. To znamená, že aligátor dokáže byť rýchlejší ako ty a cikcakovitý beh spôsobí jedine to, že vás to ešte viac spomalí. 

image

Pred aligátorom neutekaj cikcakovito

Rae Wallis/Unsplash

Preto ak sa stretnete s aligátorom, vyslúžilý lovec aligátorov Bill Robb hovorí: „Ak budete behať sem a tam, skrátite tým vzdialenosť medzi vami a aligátorom. Zdvihnite ruky, vyzerajte čo najväčšie, cúvajte, a keď už budete vyzerať väčší a aligátor neustúpi, vybehnite čo najrýchlejšie v priamom smere.“ Žiadny cik-cak beh.

Medveď v lese

Táto situácia pri súčasnej situácii s medveďmi nie je úplne raritná. Mýt hovorí: „Ak v lese stretnete čierneho medveďa, mali by ste sa ho pokúsiť zahnať.“ Podľa TikTokera si ľudia ale nesprávne vysvetľujú frázu: „Ak je to čierne, bojuj.“ Čierny medveď môže vážiť až 660 kilogramov a beží v priemere 30 kilometrov za hodinu. Keď sa postaví na zadné nohy, môže dosiahnuť výšku až tri metre.

image

Pred medveďom nikdy neutekaj, snaž sa robiť čo najväčší hluk.

Bill Pennell/Unsplash

Preto ak sa stretnete s čiernym medveďom, Humane Society radí: „Postavte sa priamo k medveďovi. Nikdy pred ním neutekajte ani sa k nemu nepribližujte. Urobte sa čo najväčším upažením rúk alebo ešte lepšie kabátom. Robte čo najväčší hluk krikom, búchaním alebo používaním iných hlučných zariadení.“ Ak ideš do lesa, kde sa medvede vyskytujú, radšej hluk rob popredu, aby si na seba medveďa upozornil. Pretože ak sa ťa zľakne, s veľkou pravdepodobnosťou sa ti nepoďakuje a zaútočí. Samozrejme, je stále lepšie sa týmto lokalitám vyhýbať a dávať si pozor. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 09:53