Výbuch atómovej bombyBrainee X Canva/
StoryEditor

Američania stratili najmenej tri atómové bomby. Nikto ich nevie nájsť a ani netuší, kde by mohli byť

Miroslav Kamody14.04.2024., 14:00h

Niekto stráca kľúče a niekto atómové bomby. Nič sa nevie minimálne o osude troch amerických jadrových zbraní.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás zrejme v živote niekedy niečo stratil. Možno to boli kľúče, telefón, lásku, chuť do práce uprostred týždňa či atómovú bombu. Aj keď posledná položka znie ako z bizarného B-éčkového filmu, je to skutočne tak. Spojené štáty totiž skutočne stratili tri atómové bomby a dodnes nikto netuší, kde by mohli byť, píše portál Unilad.

Stalo sa to 17. januára 1966. Okolo 10-tej hodiny uvidel rybár v Alboranskom mori, ktoré sa rozprestiera medzi Španielskom a Marokom a z jednej strany je ohraničené Gibraltárskym prielivom, padať biely balík. V momente, keď sa biely balík zrútil do hlbín mora, sa rovnaký incident odohrával aj v španielskej dedine Palomares.

image

Rusi sa vyhrážajú, že vyhodia do vzduchu najväčšiu jadrovú elektráreň. Týchto 11 vecí ti pomôže prežiť jadrový útok

Bomby roztrúsené po okolí

Kusy lietadiel rýchlo padali z lietadiel a časť z nich dopadla do mora. Miestni obyvatelia v Palomares sa až neskôr dozvedeli, že vo vzduchu havarovali dve americké vojenské lietadlá, pričom trosky strojov aj cenného nákladu skončili roztrúsené po vode aj pevnine.

Ako už prezrádza nadpis článku, nákladom lietadiel boli atómové bomby. Chvíľu to aj vyzeralo, že príbeh nakoniec bude mať šťastný koniec. Tri bomby sa totiž podarilo nájsť na súši, a keďže stále môžeš ísť do Málagy na dovolenku, je jasné, že nevybuchli. Problém nastal vtedy, keď si kompetentní uvedomili, že bomby mali byť štyri.

image

Výbuch atómovej bomby

Brainee X Canva/

Jedna sa zrejme zrútila na dno mora a nepodarilo sa ju nájsť. A to rozhodne nie je vec, ktorú chceš nájsť na výlete pri šnorchlovaní. Najbizarnejšie na celej veci ale je, že vôbec nejde o jediný prípad, kedy Spojené štáty doslova stratili jadrovú zbraň.

Nenašli ani len trosky

Ďalší podobný incident sa stal 10. marca 1956 v lietadle smerujúcom do Maroka. To viezlo jadrové zbrane a vo vzduchu malo doplniť míňajúce sa palivo. Všetci boli pripravení na tento náročný úkon, no lietadlo sa neukazovalo. Na prieskum bol vyslaný medzinárodný tím, ktorý mal hľadať trosky. No opäť sa nič nenašlo. Je pravdepodobné, že nebezpečný náklad zostal na dne mora.

image

Na mape nebolo desiatky rokov. Toto je príbeh tajného ruského mesta, kde vyvíjali atómovú bombu (podcast)

Stále málo? Presuňme sa o deväť rokov neskôr, konkrétne do 5. decembra 1965. Počas vojenského cvičenia sa americké námorné lietadlo stratilo pri presune. Podzvuková stíhačka Navy A-4 Skyhawk bola na palube USS Ticonderoga, keď zišla z výťahu. Pilot aj jadrová zbraň vo vnútri sa potom potopili do mora a, ako už zrejme tušíš, nikdy sa nenašli.

Deje sa to častejšie, než si myslíš

K nesprávnemu umiestneniu jadrových zbraní, bômb a lietadiel dochádza podľa portálu Unilad omnoho častejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Drvivú väčšinu z nich sa však vždy podarilo nájsť a chybu odčiniť skôr, než malo dôjsť k tomu najhoršiemu.

Napriek tomu však táto trojica jadrových zbraní zostáva niekde v hlbinách oceánu, takže môžeme pokojne povedať, že žraloky a medúzy nie sú ani zďaleka to najhoršie, čo na teba v hlbinách mora môže čakať. 

A zatiaľ čo iné krajiny v tom či onom bode nesprávne umiestnili jadrové zbrane, Jeffrey Lewis, riaditeľ Východoázijského programu nešírenia zbraní, povedal: „Väčšinou vieme o amerických prípadoch.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:42