Muž sa nakazil vzácnym smrteľným vírusom.Unsplash/Dimitry B, Brainee/Canva/
StoryEditor

Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica

Michal Čiernik09.04.2024., 12:00h

37-ročný muž je v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti po pozitívnom teste na zriedkavý vírus. Nakazil sa po opičom uhryznutí.

Lajkuj Brainee.sk na

Patogén, známy ako herpesvirus simiae alebo ‘B vírus‘, sa prirodzene prenáša močom, výkalmi a slinami makakov, ktoré sa potulujú v mnohých verejných priestoroch Hongkongu.

Muž sa ním nakazil od jedného zo zvierat, keď koncom februára navštívil hongkonský Kam Shan Country Park, bežne známy aj ako Monkey Hill.

image

Vedec, ktorý bol vo väzení za genetické pokusy na deťoch, je späť. Svoje činy neľutuje a otvára tri nové laboratóriá

O mesiac neskôr prišiel do nemocnice Yan Chai s horúčkou a zhrošenou pamäťou, kde bol prijatý na jednotku intenzívnej starostlivosti, uvádza Sciencealert.

Vzácny smrteľný vírus

Vzhľadom na frekvenciu kontaktu medzi ľuďmi a opicami v meste je prekvapujúce, že tento prípad je v Hongkongu prvý. Napriek tomu vírus, ktorý je veľmi podobný s vírusmi herpes simplex 1 a 2, nezvykne tak často napádať ľudí, na rozdiel od makakov.

Od prvej zdokumentovanej ľudskej infekcie v roku 1932 bolo na vírus pozitívne testovaných iba 50 ľudí na celom svete.

Bez liečby je úmrtnosť viac ako 70 percent infikovaných, ale šance na prežitie sa v priebehu desaťročí výrazne zlepšili zavedením antivírusovej liečby. Toto číslo však nie je nula. Len pred tromi rokmi sa 53-ročný veterinár so sídlom v Pekingu stal prvou obeťou na vírus B v Číne.

Smrteľné prípady sa zvyčajne vyskytujú v dôsledku zápalu v centrálnom nervovom systéme, pretože vírus spôsobuje opuch mozgu a miechy. V menej závažných prípadoch pacienti pociťujú príznaky podobné chrípke vrátane horúčky, únavy, bolesti svalov a hlavy a v niektorých prípadoch aj dýchavičnosť, bolesti brucha a dokonca aj čkanie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 02:14