Shou Zi ChewTwitter/Legendary Apink
StoryEditor

Šéfuje jednej z najpopulárnejších platforiem, no vie sa o ňom len málo. Kto je CEO TikToku Shou Zi Chew?

Miroslav Kamody28.03.2023., 08:00h

Stojí na čele gigantickej populárnej platformy, no pravdepodobne si o ňom nikdy nepočul. A rozhodne nie si sám.

Lajkuj Brainee.sk na

TikTok je momentálne jednou z najpopulárnejších sociálnych platforiem na svete. Nehovorí sa však o nej v príliš pozitívnom svetle. Médiá plnia správy o nebezpečných výzvach, šírení pornografie, ale aj zneužívaní platformy na čínsku špionáž.

Aj preto je vo viacerých krajinách zakázaná - aspoň teda pre tých, ktorý pracujú priamo pre štát na vysokých pozíciách. Ako informuje portál Independent, aj preto sa generálny riaditeľ platformy TikTok Shou Zi Chew pred pár dňami postavil pred americký Kongres.

Snaží sa napraviť imidž platformy

Pod jeho vedením TikTok oslovil stovky miliónov používateľov. Väčšinu z nich tvoria dospievajúci a mladí dospelí, ktorých priťahuje jednoduché rozhranie aplikácie a návykový algoritmus, ktorý ponúka krátke videá na takmer akúkoľvek predstaviteľnú tému.

image

Bude TikTok zakázaný? 13-ročným deckám pretláča obsah mizogýnov a videá o samovraždách

Chew sa pokúsil presvedčiť zákonodarcov, aby nepresadzovali zákaz aplikácie alebo prinútili čínsku materskú spoločnosť ByteDance, aby sa vzdala svojho vlastníckeho podielu, čo svedčí o tom, že TikTok uprednostňuje bezpečnosť mladých používateľov.

Chew okrem iného povedal, že spoločnosť plánuje ukladať všetky používateľské dáta v Spojených štátoch na serveroch, ktoré spravuje a vlastní softvérový gigant Oracle. Najzásadnejšou otázkou však zostáva, kto je vlastne Shou Zi Chew?

Vieme o ňom málo

40-ročný rodák zo Singapuru žije v domovskej krajine so svojou manželkou a dvomi deťmi. V roku 2006 promoval na University College London a dva roky pracoval v Goldman Sachs.

Následne sa presťahoval do Spojených štátov, kde pokračoval v magisterskom štúdiu na Harvard Business School. Absolvoval aj dvojročnú stáž vo Facebooku.

Po získaní titulu MBA sa stal partnerom vo firme rizikového kapitálu DST Global, kde pracoval päť rokov a pomáhal pri investovaní do spoločnosti, z ktorej sa neskôr stala ByteDance. Následne päť rokov pôsobil v Xiaomi.

V roku 2021 bol vymenovaný za generálneho riaditeľa TikTok, kde nahradil Kevina Mayera, bývalého manažéra Disney. Chew je na tejto pozícii podriadený generálnemu riaditeľovi ByteDance Liangovi Rubovi. To všetko však znie len ako profesijný životopis.

image

Slováci na TikToku. Títo influenceri sú na populárnej platforme absolútnymi lídrami

Muž v pozadí

Verejnosť však o ňom vie omnoho menej, ako napríklad o hlave Facebooku Markovi Zuckerbergovi či iných gigantoch sociálnych médií. 

„Chew bol doteraz v pozadí verejnej diskusie, takže nemá rovnakú povesť, akú by sme si spájali so súborom zo Silicon Valley, najmä so Zuckerbergom,“ povedala Brooke Erin Duffy, ktorá študuje platformy sociálnych médií ako docentka komunikácie na Cornell University.

Väčšina sveta o ňom prvýkrát počula až minulý týždeň, keď zverejnil video, v ktorom priamo komunikuje s používateľmi TikToku v Spojených štátoch. Vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti z USA a Číny bol považovaný za vhodného pre TikTok.

Zlyhanie či úspech?

Independent upozorňuje na to, že v rámci vypovedala pred Kongresom mohol mať jeho úmysel zdôrazniť dosah TikToku v Spojených štátoch skôr opačný účinok. „V skutočnosti to posilnilo argument amerických zákonodarcov, že TikTok predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť aj pre mladých ľudí,“ povedala Jasmine Enbergová, analytička sociálnych médií z Insider Intelligence.

Podľa všetkému bol jeho nedostatok konkrétnych odpovedí o prístupe k údajom a bezpečnosti považovaný za katastrofu a pravdepodobne pripravil pôdu pre jeho úplný zákaz v Spojených štátoch.

image

TikTok rovná sa smrť? Pozreli sme sa na úmrtia slávnych TikTokerov, z mnohých príbehov mrazí

Shelly Palmer, profesorka pokročilých médií na Syracuse University, ktorá študuje obchodné modely sociálnych sietí, však povedala, že Chew urobil to najlepšie, čo mohol vzhľadom na grilovanie, ktoré dostal od zákonodarcov, ktorí „podľa môjho názoru v skutočnosti nepočúvali“.

„Nemyslím si, že má schopnosť uspokojiť toto publikum kvôli tomu, kto je a čo robí,“ povedala Palmer a dodala, že verí, že Chewove odpovede nie sú nepodobné tým, ktoré poskytli generálni riaditelia iných sociálnych sietí, keď boli nútení hovoriť o rovnakých témach.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 20:57