Populárna aplikácia tínedžerom podsúva potencionálne nebezpečný obsah.Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Bude TikTok zakázaný? 13-ročným deckám pretláča obsah mizogýnov a videá o samovraždách

mor25.03.2023., 11:00h

Na TikToku deťom stačí stráviť len 10 minút, kým im začne algoritmus sociálnej siete navrhovať extrémistický a potencionálne nebezpečný obsah.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa nového výskumu, ktorý zverejnila spoločnosť Ekō, sa len v priebehu niekoľkých minút po tom, ako sa najmladší používatelia TikTok-u zaregistrovali na nový účet, zaplavuje ich ForYouPage extrémistickým obsahom, vrátane videí propagujúcich samovraždu a mizogýnnu subkultúru incelov, informuje The Telegraph.

image

Nový toxický trend na TikToku: „Frajerka v domácnosti“ robí všetko pre to, aby sa jej chlap vrátil do dokonalého domova

Napriek prísľubom TikTok-u, že zasiahne proti tomuto druhu obsahu, noví používatelia, ktorí ho chcú vyhľadať, ho stále ľahko nájdu. Odporúčací algoritmus tlačí čoraz extrémnejší obsah do informačného kanála nových používateľov už 10 minút po tom, čo aplikáciu používajú, uvádza nový výskum.​

Výskumníci založili deväť rôznych nových účtov na socialnom médiu, ktoré má len v Amerike 150 miliónov aktívnych používateľov. Svoj vek uviedli ako 13. Potom napodobňovali používateľov, ktorí boli zvedaví na témy ako samovraždy či zoskupenie incel.

Vedci zistili, že už len po zhliadnutí10 videí súvisiacich s týmito témami bola hlavná stránky „ForYouPage“ nových účtov plná  extrémistického obsahu.

Na jednom testovacom účte sa zobrazil príspevok, ktorý obsahoval klip Jakea Gyllenhaala, ktorého filmy boli medzi incelmi populárne. Na videu je vidieť, ako herec s puškou v ústach hovorí: „Zastreľ ma. Streľ ma do tej za***nej tváre,“ vedľa textu, ktorý znie: „Zastreliť sa alebo ju vidieť s niekým iným?“

image

Európska komisia zakázala svojim zamestnancom TikTok. Boja sa špionáže zo strany Číny

Video, ktoré už bolo odstránené, získalo viac ako 440 tisíc hodnotení "Páči sa mi to", viac ako 2,1 milióna videní, 7 200 komentárov a viac ako 11 tisíc zdieľaní. Väčšina komentujúcich podporila navrhovanú samovraždu, zatiaľ čo iní používatelia zdieľali komentáre o svojej osamelosti, pričom mnohí naznačovali, že „vo vnútri sa cítia mŕtvi“. Jeden komentujúci dokonca navrhol vlastnú samovraždu v nasledujúcich štyroch hodinách.

Výskum Ekō je len najnovším odhalením o neúspechu spoločnosti TikTok pri riešení problematického obsahu na svojej platforme, vrátane sebapoškodzovania, terorizmu a dezinformácií. A napriek opakovaným prísľubom, že to bude lepšie, pravidlá TikTok-u zatiaľ nedokázali zastaviť šírenie tohto obsahu.

Incelovia alebo aj „muži v nedobrovoľnom celibáte“ sú veľkou online komunitou zloženou prevažne z mladých mužov, ktorí si medzi sebou vytvorili puto kvôli nedostatku sexuálneho úspechu so ženami. Subkultúra incelov je súčasťou „manosféry“, čo je zastrešujúci termín pre prepojenie mizogýnnych komunít s typickým obsahom (ktorý produkuje aj obvinený násilník Andrew Tate). Tie začali na online kanáloch a fórach, ako sú Reddit a 4chan. V posledných rokoch však začali úspešne používať a budovať svoje siete na bežnejších platformách sociálnych médií, ako sú YouTube a TikTok.

image

Kritikov nazývajú socialistami. TikTok influenceri, ktorí prenajímajú byty, chcú, aby ich ľudia prestali osočovať

Správa zistila, že pre 13-ročných, ktorí sa pripojili k platforme, bolo hľadanie obsahu súvisiaceho s kultúrou incelov pomerne jednoduché, stačila k tomu len desiatka rôznych hashtagov. Jedná sa najmä o obsah súvisiaci s Elliotom Rodgerom, 22-ročným mladým mužom, ktorý zastrelil a zabil 7 ľudí v Kalifornii. Stalo sa tak v máji 2014 po zverejnení videa d na YouTube, kde sa sťažoval, že je panicom a ešte nikdy nepobozkal dievča. V komunite incelov je považovaný za hrdinu.

Toto video bolo zakázané na všetkých hlavných platformách sociálnych médií, ale výskumníkom Ekō sa podarilo nájsť viacero jeho kópií, ktoré kolujú práve na TikTok-u.

Jeden príspevok oslavoval strelca uverejnením verzie videa s textom: „Môjmu obľúbenému vrahovi“. Ďalšie video, kde ho možno počuť, ako hovorí: „Zajtra je deň odplaty... Ak nemôžem mať žiadne dievčatá, tak ich zničím,“ znela veta, ktorá má na TikTok-u niekoľko miliónov zhliadnutí. 

TikTok vie o šírení takéhoto obsahu už roky. Správa Inštitútu strategického dialógu (ISD), zverejnená v auguste 2021, zdôraznila problém extrémistického obsahu na sociálnom médiu a poznamenala, že najmä videá o strelcovi z Isla Vista boli široko zdieľané.

image

Radikálne rozhodnutie, ktoré môže zmeniť internet. Spojené štáty sú blízko úplného zákazu aplikácie TikTok

Zakázané ovocie

Na niektoré veci je už ale neskoro a aj ak sa TikTok odhodlá tieto problémy riešiť, v USA už čelí možnému zákazu na federálnej úrovni, a to kvôli prepojeniam svojej materskej spoločnosti ByteDance na čínsku vládu.

Minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva na Úrade vlády v marci oznámil, že bude platiť okamžitý zákaz používania aplikácie na vládnych a oficiálnych zariadeniach, informuje denník EuroNews. Rovnaký zákaz sa vzťahuje aj na iné krajiny Európskej únie a na urádnikov a členov Európskeho parlamentu.

Obavy zo špehovania Číny majú tiež India, Kanada a Taiwan, ktoré taktiež svojom úradníkom a ľuďom pracujúcich pre vládu zakázali používanie aplikácie TikTok.

Čo sa Slovenska týka,TikTok bude zakázaný aj v celej infraštruktúre Kancelárie Národnej rady SR. Vyplýva to z listu vedúceho kancelárie parlamentu Daniela Guspana poslancom, ktorý má k dispozícii TASR.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:06