Jadrová elektráreň Reuters/Francois Lenoi
StoryEditor

Spoločnosť Billa Gatesa sa púšťa do výstavby jadrovej elektrárne novej generácie. Na chladenie nebude vôbec potrebovať vodu

Miroslav Kamody23.03.2024., 11:00h

Konšpirátorom sa otvárajú nové možnosti, ako si podať Billa Gatesa. Ten však v skutočnosti stojí „len“ za revolučnou jadrovou elektrárňou novej generácie.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť, ktorú spoluzaložil Bill Gates, sa chystá v Spojených štátoch začať stavať jadrové elektrárne novej generácie, informuje portál Business Insider. Chris Levesque, generálny riaditeľ TerraPower, pre Financial Times povedal, že jeho firma začne stavať v júni v blízkosti uhoľnej elektrárne v Kemmerer vo Wyomingu.

Veľké plány

So stavbou sa podľa neho začne aj v takom prípade, ak dovtedy nedostane stavebné povolenie od regulačných orgánov.  Spoločnosť plánuje uviesť jadrovú elektráreň do chodu už v roku 2030. TerraPower, ktorá od podporovateľov získala miliardu dolárov, bude na chladenie svojich sodíkových reaktorov používať namiesto vody tekutý sodík, čím sa zníži ich prevádzka.

image

Jaslovské Bohunice mohli skončiť ako Černobyľ. Pri nehode v slovenskej atómovej elektrárni išlo o čas, dvaja ľudia zomreli

Väčšina počiatočných prác v lokalite Kemmerer nebude súvisieť s jadrovou činnosťou, povedal Levesque. „Keď použijete tekutý sodík ako chladiacu kvapalinu namiesto vody, zmení to hru,“ povedal pre FT. „Natriové elektrárne budú stáť polovicu toho, čo stoja elektrárne s ľahkými vodnými reaktormi... a náš projekt postupujeme dosť agresívne.“

Gates pomohol založiť TerraPower v roku 2006 a odvtedy pôsobí ako predseda spoločnosti. Tá uviedla, že jej cieľom je poskytnúť svetu dostupnejšiu, bezpečnejšiu a ekologickejšiu formu jadrovej energie. Očakáva sa, že sodíkový reaktor bude stáť štyri miliardy dolárov (3,7 miliardy eur), pričom približne polovicu nákladov uhradí ministerstvo energetiky.

Problémy kvôli vojne

Zatiaľ čo ruským a čínskym štátom kontrolovaným spoločnostiam sa už podarilo spustiť menšie jadrové reaktory, pokrok vo vývoji podobnej technológie v Spojených štátoch sa v posledných rokoch zastavil, píše Business Insider. Vysoké úrokové sadzby sťažili startupom čerpanie financie, zatiaľ čo ruská invázia na Ukrajinu a následné vylúčenie z finančných trhov sťažili firmám získať urán potrebný pre ich reaktory.

V decembri 2022 TerraPower odložila spustenie svojho vlajkového projektu najmenej o dva roky, čo Levesque pripísal vojne na Ukrajine, ktorá zasiahla dodávky vysokohodnotného a nízko obohateného uránu. V októbri minulého roku sa TerraPower nedostal do užšieho výberu pre ďalšie kolo britskej vládnej súťaže o malé jadrové elektrárne.

image

Ralsko je český Černobyľ. V zemi je nevybuchnutá munícia aj ropné látky, vyrastali tu bratia Kličkovci

V súčasnosti je Rolls-Royce jedným z popredných uchádzačov so svojimi návrhmi malých modulárnych reaktorov (SMR) a v Británii už získal vládne financovanie vo výške viac ako 200 miliónov libier (234 miliónov eur).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:44