Vojenské podzemné kryty na predajNehnuteľnosti/Slovak Estate s. r. o.
StoryEditor

Strach z atómovej apokalypsy? Na Slovensku sú na predaj staré vojenské kryty za pár desiatok tisíc eur

Miroslav Kamody25.07.2023., 14:00h

Netradičná investícia, možnosť prerobenia na ubytovanie cez Airbnb či jednoducho obavy z apokalypsy? To všetko ponúkajú dva inzeráty starých vojenských podzemných krytov.

Lajkuj Brainee.sk na

Na začiatku vojny na Ukrajine Slovákov zachvátil ošiaľ s podzemnými krytmi, ktoré majú udajne odolať aj atómovej explózii.  Výrobca podzemných krytov na Slovensku Alojz Gočal pre Brainee v marci minulého roka potvrdil, že ľudia mali zvýšený záujem o podzemné kryty už od začiatku roka, záujem každým dňom vojny stúpa. 

„Dopyt sa zvýšil posledné dni niekoľkonásobne, aj keď sa to začalo zvyšovať už od začiatku roka.“ Podľa Gočalových slov ich kryty umožňujú prežiť ľuďom najhoršie katastrofy v bezpečí, vrátane atómového výbuchu.

image

Ani atómová bomba nemusí znamenať konečnú. Týchto 11 vecí ti pomôže prežiť jadrový útok

 „Momentálne sa nám predlžujú dodacie lehoty,“ hovorí s tým, že dodacia doba by mala byť do dvoch mesiacov. Najjednoduchší betónový bunker vychádza do 30-tisíc eur.

Kryty na Slovensku

Okrem toho máme na Slovensku približne 1500 plynotesných krytov v rôznom technickom stave. Jedna štvrtina z nich sa nachádza v hlavnom meste. Všetky na Slovensku teoreticky dokážu v jednom momente poskytnúť útočisko pre 250-tisíc ľudí.

Drvivá väčšina týchto krytov slúži na civilnú ochranu. Teraz sa však na portáli Nehnuteľnosti objavili dva inzeráty, ktoré ponúkajú na predaj podzemné vojenské kryty. Prvý z nich sa nachádza necelých 15 minút cesty autom od okresného mesta Humenné.

„Úkryt poskytuje v prípade ohrozenia ochranu proti účinkom zbraní hromadného ničenia i klasických prostriedkov ničenia. Jeho kapacita je 20 osôb. Skladá sa z vlastného úkrytového priestoru a vstupnej časti s tromi hermetickými predsieňami a vstupným schodiskom,” píše sa v inzeráte.

Potrebné ovzdušie sa v kryte vytvára prostredníctvom filtroventilačného zariadenia typu FVKPM. V úkryte je možné vykurovanie (poľné kachle príp. elektrické ohrievacie telesá). Dymovod je vybavený hermetickým uzatváraním a protitlakovou ochranou. Úkryt je taktiež možné napojiť na rozvodnú elektrickú sieť.

Investícia do 50-tisíc eur

„Hermeticky uzavretá predsieň poskytuje možnosť čiastočnej hygienickej očisty 1 - 3 osôb. Úkryt je v zachovalom stave, vyžaduje si však rozsiahlejšiu rekonštrukciu,” stojí v inzeráte krytu, ktorého cena je 47 700 eur. Podľa fotografií je momentálne vstup do krytu nechránený.

image

Američania sa počas studenej vojny báli Sovietskych zbraní. Pri testoch svojich atómových bômb si sami zamorili celú krajinu

Podobne je na tom aj druhý ponúkaný kryt, ktorý sa nachádza 30 minút cesty autom od okresného mesta Kežmarok. Text inzerátu je totožný, rozdielom je cena. Tento sa totiž ponúka za nižšiu cenu, presnejšie 44 900 eur. Vzhľadom na to, že ide o bývalé vojenské kryty, ich nutná rekonštrukcia môže byť značne nákladná.

Pokiaľ však máš chuť na menšie dobrodružstvo, prípadne máš jednoducho obavy z atómovej apokalypsy, táto investícia je to pravé pre teba. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 11:59