Výbuch atómovej bombyBrainee x Canva
StoryEditor

Ani atómová bomba nemusí znamenať konečnú. Týchto 11 vecí ti pomôže prežiť jadrový útok

Miroslav Kamody19.04.2023., 15:00h

Cieľom tohto článku nie je vyvolať paniku, ale poskytnúť všeobecné informácie, ktoré by mohli byť prospešné v prípade jadrového útoku, ktorý by nateraz svetu nemal hroziť.

Lajkuj Brainee.sk na

Vladimir Putin ešte minulý rok svetu oznámil, že nariadil armáde, aby uviedla takzvané odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny ešte k tomu obvinil z „nepriateľských“ krokov voči svojej krajine. To všetko na pozadí vpádu ruskej armády do Ukrajiny, ktorý trvá už vyše roka.

Putin straší svet

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová v programe televízie CBS „Tvárou v tvár národu" označila Putinove posledné kroky ako neprijateľné a eskalujúce konflikt.

image

Bezpečnejšie ako iné miesta. Ak by prišla apokalypsa či iná katastrofa, v týchto krajinách by ľudia mohli prežiť

​Na otázku, či zo strany Putina existuje aj riziko nasadenia chemických a biologických zbraní, Thomasová Greenfieldová povedala: „S týmto chlapom určite nie je nič zmetené zo stola. Je ochotný použiť akékoľvek nástroje, ktoré môže, aby zastrašil Ukrajincov a svet.“

Putinovo vyhlásenie o jadrovej pohotovosti odsúdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. „To je nebezpečná rétorika. Je to nezodpovedné správanie,“ povedal pre CNN. Zatiaľ čo premiér Boris Johnson tvrdí, že Putinova hrozba je taktika „rozptyľovania“, faktom zostáva, že Rusko má takmer 4 500 jadrových hlavíc.

Slováci vykúpili tablety s jodidom draselným

Ide o najväčší arzenál jadrových zbraní na svete. Aj keď to zatiaľ nevyzerá tak, že by bol ruský prezident schopný ich použiť, je vždy dobré vedieť, čo robiť, pokiaľ by sa niečo také skutočne stalo. Slováci na pôvodnú správu zareagovali tak, že vykúpili tablety s jodidom draselným.

image

Výbuch atómovej bomby

Brainee x Canva

Na to zareagovalo aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré dôrazne neodporúča užívanie jódovej profylaxie ako prevencie. „Ľuďom v tejto chvíli jednoznačne neodporúčame sa danými tabletkami predzásobovať,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Dlhodobé užívanie jódovej profylaxie môže podľa jej slov spôsobiť ohrozenie srdcovo-cievneho systému a poškodenie štítnej žľazy. Rezort zdravotníctva deklaroval, že v prípade, že by hrozilo riziko, štát v predstihu zabezpečí všetky potrebné kroky na ochranu obyvateľstva.

image

Na mape nebolo desiatky rokov. Toto je príbeh tajného ruského mesta, kde vyvíjali atómovú bombu

Čo potrebuješ na prežitie jadrového útoku?

Čo teda skutočne potrebuješ, aby si zvýšil šance prežitia jadrového útoku na maximum? Áno, v istom bode (bezprostredne po výbuchu) sú to určite aj tablety s jodidom draselným, no okrem toho by si nemali zabúdať ani na ďalšie veci. Americká Federal Emergency Management Agency odporúča, aby v tvojej výbave nechýbali ani nasledujúce veci:

  • Jeden galón (3,8 litra) vody na osobu, keďže v kryte stráviš najmenej tri dni.
  • Trojdňový prísun trvanlivých potravín.
  • Batériové alebo ručne napájané rádio – zostať naladený a získať informácie po jadrovom incidente bude rozhodujúce pre tvoje prežitie. Po jadrovej katastrofe budú mimoriadne dôležité aj meteorologické informácie.
  • Baterka.
  • Lekárnička.
  • Píšťalka - na znamenie o pomoc.
  • Maska proti prachu. To pomôže najmä pri dýchaní kontaminovaného vzduchu. Plastové fólie a lepiaca páska môžu tiež pomôcť udržať nežiaduce častice mimo tvojho úkrytu.
  • Vlhké utierky, vrecia na odpadky a sťahovacie plastové pásky (takzvané sk pásky) – to všetko v záujme hygieny.
  • Kľúč/kliešte na vypnutie inžinierskych sietí.
  • Otvárače na konzervy s jedlom.
  • Miestne mapy.

Zásadný význam majú aj ďalšie batérie, napríklad pre baterku a rádio. Pre zaujímavosť, na tejto stránke si vieš nasimulovať, ako by vyzeral dopad a následky zhodenia atómovej vojny na akékoľvek mesto.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:32