Aj takto môže vyzerať výhľad z tvojho nového domovaUnsplash/Andrew Ridley
StoryEditor

Chceš sa stať pánom ostrova v Írsku? Ak sa sem nasťahuješ, štát ti ešte zaplatí takmer 90-tisíc eur

Miroslav Kamody14.07.2023., 12:00h

Ponuka, ktorá sa neodmieta? Krajina má len jedinú podmienku, ktorú vôbec nie je náročné akceptovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruku na srdce - aj tebe už niekedy napadla myšlienka, že by si sa najradšej hneď teraz zbalil a odišiel niekde ďaleko na opustený ostrov, kde by si si žil podľa svojich pravidiel. A hlavne bez ľudí, ktorí tu lezú na nervy.

image

Žena urobila to, po čom túžia tisíce Slovákov: Na Sicílii kúpila tri domy za tri eurá. Pozri sa, čo nasledovalo potom

Nový život 

Na niečo také však pravdepodobne nemáš peniaze. Ako však informuje Forbes, objavila sa ponuka, v ktorej dokonca zaplatia tebe, aby si sa na ostrov odsťahoval. Írsko sa totiž rozhodlo spustiť projekt „Our Living Islands“, ktorého cieľom je opäť priniesť život do približne tridsiatich riedko osídlených oblastí na pobreží.

Ak sa do niektorej z nich rozhodneš skutočne nasťahovať, štát ti vyplatí 84-tisíc eur. V ponuke je napríklad aj ostrov Arranmore na severozápade Írska s vysokými útesmi, Clare Island s piesočnými plážami či Inis Mór neďaleko známeho mesta Galway. Tu sa mimochodom nakrúcal film The Banshees of Inisherin, ktorý bol nominovaný na Oscara.

Zásadná podmienka

Napriek dokonalej prírodnej idylke musíš myslieť na to, že miesta sú odrezané od sveta vodou a žije v nich len pár desiatok obyvateľov. Treba však povedať aj to, že podobné projekty skúšajú rôzne krajiny, no Írska finančná injekcia je najštedrejšia, pripomína Forbes.

Ak však chceš získať 84-tisíc a si zmierený s tým, že ideš žiť v podstate na samotu, je tu ešte jedna podmienka. Suma nie je určená na bezhlavé míňanie - využiť ju na revitalizáciu opustených nehnuteľností na ostrovoch.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 21:39