Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti.Čtk/
StoryEditor

Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti

iDnes.cz14.04.2024., 11:00h

Za najväčší bankový podvod vo vietnamskej histórii padol ten najprísnejší trest. Rozsudok smrti si na súde vypočula realitná magnátka Truong My Lanová, ktorá podľa obžaloby spreneverila 12,5 miliardy dolárov, čo je približne 11,7 miliardy eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Truong My Lanovú, predsedníčku developerskej spoločnosti Van Thinh Phat, vo štvrtok súd zistil vinnú zo sprenevery, úplatkárstva a porušenia bankových pravidiel. Spreneverených 12,5 miliardy dolárov zodpovedá takmer trom percentám vietnamského hrubého domáceho produktu.

Žena bola súčasťou obrovského procesu, v ktorom súd posudzoval vinu celkom 85 ľudí vrátane bývalých centrálnych bankárov alebo vysokých vládnych úradníkov. Verdikty nasledovali po päťtýždňovom súdnom procese, o ktorom podrobne informovali prísne kontrolované vietnamské štátne médiá, píše britský denník The Guardian.

image

X inzerovala reklamu so súpravou na kradnutie spermií. Urobte z neho otca bez jeho vedomia, vyskakovali slogany na sociálnej sieti

Lanová v rokoch 2012 až 2022 zakladala falošné žiadosti o úver, aby mohla zo saigonskej komerčnej banky (SCB) vyberať peniaze. V banke síce nemala priamo výkonnú moc, vlastnila však 91,5 percenta akcií cez najrôznejších prostredníkov a nastrčené spoločnosti. Tieto úvery predstavovali 93 percent všetkých úverov, ktoré banka poskytla.

Najvyšší zaznamenaný úplatok

Aby podvod zakryli, Lanová a ďalší bankári SCB odovzdali štátnym úradníkom 5,2 milióna dolárov, zhruba 4,8 miliónov eur, čo predstavuje najväčší zaznamenaný úplatok v dejinách Vietnamu. „Peniaze boli odovzdávané v polystyrénových škatuliach,“ uviedla počas súdneho procesu Do Thi Nhanová, bývalá vrchná inšpektorka Štátnej banky Vietnamu.

Lanová pred súdom povedala, že nastúpila do bankovníctva bez dostatočných skúseností a svoje kroky hájila nedostatočným pochopením právnych záležitostí. Zároveň požiadala súd o zhovievavosť pre svojho manžela, hongkonského podnikateľa, a neter, ktorí sú súdení ako spolupáchatelia.

image

Žena bola súčasťou obrovského procesu, v ktorom súd posudzoval vinu celkom 85 ľudí vrátane bývalých centrálnych bankárov alebo vysokých vládnych úradníkov.

Čtk/

Úrady pred súdnym konaním zabavili viac ako tisíc nehnuteľností patriacich Lanovej, zatiaľ čo súd predvolal takmer 2 700 osôb, medzi ktorými bolo aj 200 právnikov.

„Tento prípad nemá obdobu a je míľnikom v protikorupčnom ťažení vo Vietname. Ide o najväčší proces proti súkromnej firme, s najväčším počtom obvinených, najväčším počtom dôkazov a samozrejme s najväčším počtom peňazí,“ uviedol právnik Nguyen Khac Giang oboznámený s prípadom.

Lanové obvinenia odmieta a už skôr oznámila, že sa proti verdiktu odvolá. Trest smrti je u korupčných káuz veľmi neobvyklý, píše The Guardian.

Rozsiahly boj s korupciou

Proces je súčasťou celoštátneho boja proti korupcii, ktorý vedie generálny tajomník Komunistickej strany Vietnamu Nguyen Phu Trọng. Očistná kampaň, známa tiež pod názvom Horiaca pec, v posledných rokoch zintenzívnila a viedla k obvineniu tisícov ľudí vrátane vysoko postavených politikov.

V marci vietnamská vláda oznámila rezignáciu svojho druhého prezidenta Vo Van Thuonga kvôli údajným nedostatkom, ktoré negatívne ovplyvnili pohľad verejnosti aj povesť strany a štátu. Aj jeho predchodca Nguyen Xuan Phuc odstúpil kvôli korupčným škandálom.

„Nech už sú dôvody akékoľvek, rezignácia dvoch prezidentov za menej ako dva roky nie je dobrým znamením pre krajinu, ktorá sa často chváli politickou stabilitou,“ povedal právnik Nguyen Khac Giang.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 04:18